Nové trestní oznámení podal na Ludmilu S. českobudějovický Útulek Animal Rescue. „Na jmenovanou jsme podávali dvě trestní oznámení a několik návrhů na správní řízení,“ uvedl Vladimír Kössl z útulku. Informace o týrání má podle něj útulek z vlastní praxe i od veřejnosti. „Pokud je možné takové informace ověřit a vyhodnotit jako porušování zákona, pak je obvykle správním orgánům, případně orgánům činným v trestním řízení předáváme jako podnět k prošetření,“ dodal Vladimír Kössl s tím, že první trestní oznámení podávali na Ludmilu S. v roce 2016 a na jeho základě pak byla odsouzena.

SKUPINA NA FACEBOOKU

Na facebooku existuje několik skupin, které na chování Ludmily S. upozorňují. Zřejmě největší a nejaktivnější je skupina nazvaná Apu… Slibuji, že jsi byla poslední. Před třemi lety ji založila uživatelka profilu Ivana Pexová. V soukromé skupině je zhruba 4500 profilů. „Ve skupině se soustřeďují důkazy – inzeráty, kterými se Ludmila S. zbavovala dalších a dalších psů,“ uvedla Ivana Pexová.

Štěně labradorského retrívra Marley z Prachatic.
Veterinární správa finišuje s posudky, Marley půjde do náhradní péče

Nové trestní oznámení stojí i na informacích, které se objevily ve skupině, ale není je dost dobře možné kvůli anonymitě facebooku ověřit. Mají pocházet od bývalého manžela Ludmily S. „Jak sdělil její dnes již bývalý muž, za dobu ročního manželství financoval koupi zhruba 25 psů a několika koček,“ uvedla uživatelka profilu Ivana Pexová a zakladatelka skupiny Apu… Slibuji, že jsi byla poslední.

Letos v únoru se ve skupině také měl objevit příspěvek o smrti dvou psů, kterou má mít na svědomí Ludmila S. „Kamarádka Ludmily S. uvedla, že jí psi roztrhali štěně a jednomu z nich nechala prostřílet hlavu myslivcem. Bývalý manžel to potvrdil,“ dodala Ivana Pexová.

VIDEO S TÝRÁNÍM

Před několika týdny se pak ve skupině objevilo i video, které měla údajně natočit sama Ludmila S. Je na něm zaznamenán útok dvou psů na dalšího psa. Ten se nebrání a zřejmě je mrtvý. Na videu se ale někdo snaží útoku bránit, do útočících psů i kope a je slyšet zoufalý ženský hlas.

Ilustrační foto
Muž trestal štěně tak, že ho musel veterinář uspat

Ověřit, jestli video pochází od Ludmily S. se nepodařilo – podle našich informací často mění telefonní čísla a užívá velké množství profilů na facebooku. Na několika profilech jsme se ji pokoušeli kontaktovat, ale nereagovala. Dokonce není ani jisté, jaké dnes používá příjmení.

Policie se k případu může vyjádřit jen v obecné rovině. „Informace ke konkrétním osobám a jejich skutkům nemůžeme poskytnout. Od začátku roku v rámci Jihočeského kraje vyšetřujeme devět případů týrání zvířat, vše jako trestné činy,“ řekla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Ilustrační foto.
Psa vyhodil z okna v pátém patře

UŽ BYLA TRESTÁNA

Případ Ludmily S. se dostal do povědomí veřejnosti třemi lety. V mediích se tehdy objevila srdceryvná zpráva o tom, že jí neznámý agresor měl přejet psa. Následně se ale ukázalo, že ho měla utýrat a vyšetřování a rozsudek českobudějovického okresního soudu to potvrdily.

HRŮZNÝ POHLED. Psi v domě na Dačicku leželi mrtví v klecích ve vlastních výkalech.
V klecích ležela mrtvá těla psů

Ludmila S. byla odsouzena před dvěma lety k ročnímu trestu s odkladem na rok a půl za týrání desítek psů. Podmínka už vypršela, ale nové týrání se mělo odehrát ještě v době, kdy platil odklad trestu. Podle informací od ženy, která se s Ludmilou S. zná, ale nepřála si zveřejnit své jméno, měla Ludmila S. těžké dětství, léčí se na psychiatrii a měla se několikrát pokusit o sebevraždu.

PŘÍPAD BUDÍ NENÁVIST

Ve facebookové skupině Apu… Slibuji, že jsi byla poslední, je proti ní patrná silná averze. U některých nenávistných výroků není jasné, jestli jsou jen vyjádřením hněvu a pohoršení nebo jsou myšleny vážně. Skupina se přitom charakterizuje jako soukromá, ale počtem členů už jde v podstatě o veřejný prostor.

Brutální týrání psa má na svědomí muž z Krumlovska. Svého čtyřnohého přítele násilím strčil do trouby, kterou rozhicoval na víc než 100 stupňů. Zvíře přežilo a je relativně v pořádku.
Mladík strčil psa do rozpálené trouby

Ve skupině jsou také sdíleny fotky Ludmily S. i s její dcerou, která s případem zřejmě nemá nic společného. Někteří členové skupiny mají k dispozici i kopie lékařské zprávy o stavu Ludmily S., od psychiatra. Otázkou tak je, zda by skupina, která vznikla na ochranu psů, nepotřebovala uklidnit atmosféru. Ve středu 30. října jeden z moderátorů skupiny ohlásil přerušení příjímání nových členů.