Začíná to většinou nenápadně. Pokuta za parkování? Ale pozor! Na vaše staré auto. Nezaplacené povinné ručení? V tomto případě se ozve České kancelář pojistitelů a bude vyžadovat příspěvek do garančního fondu za nepojištěný automobil.

Můžeme jít i do extrémů, a tím je několikamiliónová škoda. Nepravděpodobné? I to se však může stát. A všude figurujete vy a váš dávno prodaný automobil.

Kde se stala chyba?

Při prodeji auta se doporučuje sepsat o prodeji kupní smlouva se všemi potřebnými náležitostmi a také se dohodnout na tom, kdo nahlásí změnu majitele v registru vozidel. Pokud to neuděláte, hrozí vám až hororová situace, která je popsaná výše.

Navíc je důležité si smlouvu o prodeji dobře uchovat. Bude se vám právě hodit i v případě, když zjistíte, že je stále v registru vozidel, i když už počítáte s opakem.

V zimě je nutné jezdit plynule a s dostatečným odstupem od vpředu jedoucích vozů.
Kdy nepoužívat tempomat a jak zvládnout smyk? Myslete na bezpečnou jízdu v zimě

Pokud možno nepředávejte vozidlo ani doklady k vozidlu a neukončujte povinné ručení, dokud nebude vozidlo převedeno na nového vlastníka.

„Nespoléhejte však na kupujícího, že za vás vše vyřídí. Převod na registru vozidel si raději zajistěte sami. Nechte si k tomu od kupujícího dodat plnou moc s ověřeným podpisem. Žádost o zápis změny vlastníka musíte podat do deseti pracovních dní, jestliže tak neučiníte, jedná se o přestupek, za který může správní orgán uložit pokutu až do 50 000 Kč,“ radí Vladimír Krejzar, právník České kanceláře pojistitelů.

Při prodeji i koupi auta buďte opatrní.Při prodeji i koupi auta buďte opatrní.Zdroj: Shutterstock

Na co nezapomenout po koupi?

Jestliže jste na straně kupujícího, nezapomeňte zřídit na váš nový vůz povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů řeší každý měsíc přes dvě stě autonehod, které zaviní nepojištěný řidič.

„ČKP je tu sice také od toho, aby za nepojištěné řidiče případné škody kryla a poškozený tak nemusel škodu vymáhat sám, ale částku za vzniklou škodu na nepojištěném viníkovi poté vymáhá. Tyto nehody se netýkají jen promáčklých plechů, které se však v dnešní době šplhají do částek i statisíců, ale také za škody na zdraví. Ty mohou dosahovat miliónových cifer,“ varuje Vladimír Krejzar.

Česká kancelář pojistitelů pro vás připravila webové stránky, kde najdete veškeré informace, jak správně při prodeji nebo koupi automobilu postupovat, jaký krok nevynechat a co by mělo být v kupní smlouvě.

Při výběru dětské autosedačky se můžete spálit. Které v testech neuspěly?
Kalendář Pirelli 2023 je v Česku: Prohlédněte si ukázky i fotky ze zákulisí
Tatry 805 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda
Historie nákladních expedičních vozů Tatra: Nejčastěji se využíval typ 815