Kubík se narodil ve 27. týdnu těhotenství jako extrémně nezralé miminko. Druhý den se u něj objevilo krvácení do mozku a dva měsíce poté bylo nutné mu zavést hadičku, která zajišťuje odtok mozkomíšního moku. Následně byla u Kubíka diagnostikována dětská mozková obrna – má kvadrupostižení s převahou na dolní končetiny. Po třech letech se ještě přidala epilepsie. Už byl také 2× na operaci očí kvůli šilhání.

Ondrášovi je osm let a kvůli operacím potřebuje sedačku, kočárek a rehabilitace.
Osmiletý Ondra bojuje s handicapem. Rodině chybí peníze na léčbu

I přes výrazně opožděný vývoj chodí Kubík už třetím rokem do běžné mateřské školy, kde se mu moc líbí. Samozřejmě se ale neobejde bez pomoci asistentky pedagoga.

„Po školce skoro každý den jezdíme na různé rehabilitace, ergoterapie, hipoterapie. S Kubíkem se snažíme hodně jezdit i na výlety, na kole, věnujeme se turistice. Letos jsme koupili nový cyklo vozík,“ řekla Deníku maminka Lucie, která jezdí se synem zhruba 4x ročně na neurorehabilitace do Centra Hájek.

Pro Kubíka a jeho pokroky 

I když rodinu podporuje již několik let nadace Dobrý anděl, potřebovala by na tyto pobyty další finanční pomoc.

„Intenzivní rehabilitace TheraSuit na 14 dní stojí 58 tisíc korun + 10 tisíc ubytování. Mají tam dvě hodiny rehabilitace v kuse, kde se zaměřují na aktivaci horních končetin v opoře, uvolňování a protahování horních a dolních končetin, které jsou u Kubíka spastické. Dále se zaměřují na správný sed, stoj a klek a celkové zpevnění těla. V Hájku jsme teď v srpnu absolvovali již 12. pobyt. Kubíkovi se tam moc líbí a především mu to pomáhá,“ vysvětlila maminka.

Ráno vstala a plánovala svatbu. Večer jí diagnostikovali nádor na mozku
Ráno vstala a plánovala svatbu. Večer ženě diagnostikovali nádor na mozku

Rodiče se proto snaží hledat pomoc i přes Donio, kde příběh najdete pod názvem Pro Kubíka a jeho pokroky. Cílová částka je 136 tisíc korun, tedy dva pobyty. „V případě že se vybere více než je cílová částka, zůstanou peníze na účtu rehabilitačního Centra Hájek a postupně se budou odčerpávat na další plánované terapie,“ přislíbila Lucie Dolejšová.