Dna je často výsledkem nestřídmého stravování

Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje. Nemoc králů se jí začalo říkat v minulosti, kdy postihovala zejména urozené bohaté muže, kteří se nemuseli omezovat v jídle. A právě nestřídmost ve stravování jim přivodila nemoc projevující se trýznivou bolestí kloubů.

Dnes už dna není pochybnou výsadou šlechty a králů: s tím, jak se od minulého století zlepšovala životní úroveň, přibývalo pacientů i v neurozených kruzích.

Úprava stravy při dně - rady a tipy:

| Video: Youtube

Dnou onemocníme, když máme v těle máme nadbytek kyseliny močové, která vzniká při rozkladu potravin, v nichž je velké množství purinů. Puriny se nacházejí především v mase a vnitřnostech, pivu či tvrdém alkoholu.

Krystaly kyseliny močové se mohou ukládat i do ledvin. Tam vedou ke vzniku ledvinových kamenů, které mohou způsobit zánět ledvin, ledvinovou koliku až selhání ledvin.

Pokud těchto potravin konzumujeme přespříliš, může se stát, že ledviny nezvládnou metabolizovanou kyselinu močovou odvádět z těla. Z kyseliny močové se pak vytvářejí krystalky a usazují se v kloubech, šlachách a v ledvinách.

„Mnoho pacientů při zvýšené hladině kyseliny močové v krvi nepociťuje žádné obtíže. Obvykle trvá rok i déle, než se projeví první příznaky nemoci od pocitu napjaté kůže kolem kloubů po otoky, horkost či bolestivost v jejich okolí,“ vysvětluje web lékárny Dr.Max.


Nahrává se anketa ...

Záchvaty dny bývají dramatické

Tyto příznaky pak mohou přejít v akutní dnavý záchvat, který nejčastěji postihuje palec u nohy. Nastupuje obvykle v noci a postižený kloub bývá horký, oteklý, červený a velmi bolestivý. Může se objevit i horečka.

Vysoké množství purinů se vyskytuje v červeném mase, vnitřnostech, uzeninách, mořských plodech a některých rybách, luštěninách, špenátu, rebarboře, sladkostech nebo tučných sýrech. Obsahuje je však také káva, kakao, černý čaj nebo pivo.

Spouštěčem záchvatu se může stát alkohol, stres, infekce či nezřízená konzumace jídla například při rodinných oslavách.

Záchvatu předchází nadýmání, nevolnost, bolest svalů, neklid a pocení. „Dnavý záchvat trvá individuálně, od několika hodin až do několika týdnů. Mezi jednotlivými záchvaty bývají pacienti často bez obtíží,“ uvádí Dr.Max.

Dna zpravidla postihuje muže – nemocných mužů je devětkrát více než žen. Trpí jí nejen nestřídmí lidé, ale také diabetici, pacienti s vysokým krevním tlakem a se zvýšenou hladinou cholesterolu i lidé s nadváhou.

close Akutní dnavý záchvat nejčastěji postihuje palec u nohy. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Akutní dnavý záchvat nejčastěji postihuje palec u nohy

Současná lékařská věda umí dnu léčit. Nemocní se však musí vyvarovat všech potravin a nápojů, které by jejich stav mohly zhoršit. Sami mohou léčbu podpořit vhodnou stravou, správným pitným režimem, bylinkovými čaji z kopřivy, listů břízy, smetánky lékařské nebo ibišku, i některými potravinovými doplňky.

Potraviny, které bojují proti dně

Podle odborníků existují potraviny, které by mohly mít vliv na zlepšení stavu nemocných dnou. Patří k nim semena celeru, šípky, nízkotučné mléčné výrobky, kurkuma, zázvor či třešňová šťáva. Některé z nich dokonce prošly seriózním vědeckým zkoumáním, u jiných se odborníci zatím nemohou shodnout, zda mají skutečně tak prokazatelné účinky.

  • Semena celeru. „Výsledky studie z roku 2019 naznačují, že extrakt ze semen celeru může působit proti dně, mimo jiné prostřednictvím protizánětlivých a antioxidačních účinků,“ uvedlo americké Národní centrum pro biotechnologické informace. Další studie na myších pak zjistila, že kombinace výtažků z petržele a celeru funguje na dnu ještě lépe.
  • Šípky. Velkým příslibem pro nemocné dnou by mohly být šípky. Podle studie na pokusných zvířatech z roku 2017 podání extraktu ze šípkového odvaru už po osmi hodinách snížilo hladinu kyseliny močové.
  • Kurkuma. Žluté koření snižuje hladinu kyseliny močové, a tím zabraňuje jejímu hromadění, které způsobuje dnu. „Kurkumin, sloučenina, která je v kurkumě nejaktivnější, má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. To by mohlo snížit bolesti a zánět způsobený dnou,“ píše portál Superfood Reviews. Jedna studie uvedla, že nemocní dnou, kteří kurkumin užívali, pocítili úlevu od bolestí.
  • Zázvor. Zázvor je spojen s protizánětlivými procesy. „Mnoho pacientů s dnou uvádí, že zázvor a limonády z něj pomáhají snížit bolest při záchvatu dny,“ informuje web Verywell Health. Zatím však chybí dostatek odborných poznatků, které by to potvrdily.
  • Mléčné výrobky. Nízkotučné mléko a nízkotučné mléčné výrobky s nízkým obsahem purinů a vysokým obsahem vápníku mohou pomoci kostem dodat živiny, které potřebují. Jejich konzumace může podle některých studií snížit hladinu kyseliny močové v těle a tím přispět k lepšímu zvládání dny.
  • Třešňový extrakt. Mezi potravinami, které jsou považovány za lék proti dně, jsou v poslední době nejpopulárnější třešně. Lidé s dnou, kteří užívali extrakt z třešní, v některých průzkumech hlásili méně záchvatů a sníženou potřebu léků na snížení kyseliny močové.

Například podle studie z roku 2012, která zahrnovala 633 lidí trpících dnou, ukázala, že denní příjem alespoň deseti třešní snížil u účastníků pravděpodobnost vzplanutí dny o 35 procent ve srovnání s těmi, kteří třešně nejedli. „Tato zjištění naznačují, že příjem třešní je spojen s nižším rizikem dnavých záchvatů,“ uvedli autoři studie

Podle jiných vědců však třešně nemohou snížit hladinu kyseliny močové tak razantně, aby to ovlivnilo dnu. Americká společnost FDA, která odpovídá za ochranu veřejného zdraví, dokonce v roce 2005 rozeslala 29 varovných dopisů. „Byly určeny společnostem, které tvrdily, že produkty na bázi třešní a jiného ovoce mohou pomoci při bolestech dny,“ píše portál Everyday Health.