Teploty na Šumavě již druhým dnem klesly pod minus 20 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo opět na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, kde naměřili minus 28,3 stupně Celsia. ČTK to dnes ráno potvrdil Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bylo na stanici Perla minus 29,8 stupně Celsia. "Jsou to hodnoty pro tuto oblast v zimě celkem typické. Rekord pro dnešní den však překonán nebyl, protože v roce 2005 Perla naměřila minus 34,8 stupně Celsia," uvedl Slavík.

Pondělní mrazivé ráno na Bučině. Mají tam téměř 80 cm sněhu.
Teploty na Šumavě spadly k minus třiceti. Lipno zamrzlo, na bruslení to není

Dnes po ránu teploty klesaly i na jiných místech. V Pohoří na Šumavě v Novohradských horách bylo minus 27,1 stupně Celsia. Šumavský Březník pak naměřil minus 24,9 stupně Celsia. Teploty v nižších polohách se pohybovaly v rozmezí od minus deseti do minus 14 stupňů Celsia.

Mrazy budou pokračovat

Podle předpovědi meteorologů bude dnes na jihu Čech jasno. Dopoledne se někde mohou vyskytovat mlhy. Nejvyšší denní teploty můžeme čekat v rozmezí od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia. Na horách pak bude o něco chladněji. "Nízké teploty můžeme očekávat i ve středu ráno, pokud se opět vyjasní," uvedl Josef Slavík.

Jasno nebo polojasno vydrží až do začátku víkendu. Výjimkou může být severovýchod Česka, kde má být v úterý postupně oblačno a zataženo. Už v úterý může k večeru začít na severovýchodě země slabě sněžit a ojedinělé sněžení tam potrvá i ve středu.