Ve sborovně spadla těsně po 8. h část sádrokartonového podhledu a zateplení stropu ve chvíli, kdy se učitelé již věnovali výuce. Situaci řešili policisté, profesionální hasiči, z Budějovic dorazil technický kontejner. Hasiči se přesvědčili, že kromě sborovny v dalších prostorách školy podobné nebezpečí nehrozí a s policisty sborovnu zajistili. Podhled se uvolnil pod zhruba polovinou stropu, takže z nezasažené části mohli vynést kopírku, trezor a další cenné věci. Jak dokreslila mluvčí jihočeského HZS Vendula Matějů, velitel zásahu si přes operační středisko vyžádal přítomnost statika. „Po deváté hodině týnská jednotka zásah ukončila, ve škole zůstala pouze osádka českobudějovického technického kontejneru,“ líčila mluvčí.

Starosta města Milan Šnorek (ODS) uvedl, že objekt pobočky ZŠ Hlinská prošel v letech 1996 a 1997 rekonstrukcí. Policisté budou šetřit, zda tehdy špatně odvedenou prací nedošlo nyní k trestnému činu obecného ohrožení. „Statik konstatoval, že uchycení podhledu ve sborovně není vhodné a je ještě použito v jedné třídě. Doporučil kontrolu všech stropů a provedení zkoušek prokazujících, že se podobná záležitost nebude opakovat. Tyto práce začnou zítra,“ přiblížil situaci starosta s tím, že škola je uzavřena. Žáci dvou čtvrtých a dvou pátých tříd se hned přestěhovali do areálu ZŠ Hlinecká. Protože jim tak odpadla část vyučování, byli nadšeni. Jedna z maminek si posteskla, že o incidentu nedala škola dostatečně vědět rodičům.

Informace, že došlo k přesunu dětí do hlavního sídla školy, se na webu školy objevily v 11 h a rodiče napojení na tento kanál je dostali. "Rozeslali jsme je i přes informační kanál města, zapsali do žákovských knížek a v pátek je děti obdrží písemně," vypočetla ředitelka školy Zdeňka Hájková, jak se rodiče dozvěděli o změně místa výuky.