Ve středu čekalo už 44 000 vracejících se z pobytu v cizině na výsledky testů, kterým se podrobili na bavorských dálnicích. Podle ministryně zdravotnictví Melanie Humlové je mezi nimi minimálně tisíc s pozitivním nálezem. Přezkoumávány jsou ale i další rozbory, takže počet nakažených může být vyšší.

Ministerský předseda Markus Söder, který zavedení dálničních testovacích stanic prosadil celospolkově, se ve čtvrtek za zmatek omluvil, pokračuje pasovský list. Ministryni Humlovou, která mu už dvakrát nabídla odstoupení, ale ponechal v úřadě a vyslovil jí důvěru. Andreas Zapf, vedoucí zemského úřadu pro zdravotnictví a bezpečnost potravin, byl odvolán a přeložen do správy ministerstva. Opozice premiéra kritizuje, že „lidi ze svých řad používá jako hromosvod k odvedení osobní odpovědnosti“, jak řekl například šéf Zelených Eike Hallitzky.

Na snímku jsou Melanie Humlová a Markus Söder. Foto Deník/PNP/Peter Kneffel

Deficit zdravotní pojišťovny

Deficit rakouské zdravotní pojišťovny dosáhne letos odhadem 447 milionů eur. V únoru se ještě počítalo se 175 miliony mínus, ale korona udělala v rozpočtu díru. Přitom ještě nejsou započítány odložené splátky zaměstnavatelů ve výši komplexně v celém sociálním pojištění 1,1 miliardy, píší OÖN. Skutečné ztráty a odpisy po krachech podniků jsou zpravidla zjišťovány po třech až čtyřech letech, uvedl list.

Zavaleni plasty

Rakousko je podle Greenpeace čtvrtým největším importérem plastového odpadu na světě, napsal Volksblatt. Před ním jsou jen Německo, Nizozemsko a Belgie. Ročně je do Rakouska dováženo 240 000 tun plastového odpadu hlavně z Německa, Polska a Slovinska, ale také z Tchajvanu, Thajska nebo Mexika, tvrdí Greenpeace. Materiál je v Rakousku spalován nebo částečně recyklován. Zhruba 40 procent PET-láhví, které jsou v zemi zpracovávány, je ze zahraničí, nejvíc oficiálně z Itálie, ale skutečný původ není jasný. Téměř polovina umělohmotného odpadu je v Rakousku ke škodě životního prostředí spalována.

Kolař ukradl audi

Bavorská policie stíhá zloděje stříbrného Audi A4, který byl v pátek zaparkován před domem v Neuschönau v okrese Freyung. Zloděj přijel na kole a „opuštěné“ vozidlo si kolem 9.30 hodiny „osedlal“. Majitel ztrátu zpozoroval a okamžitě vyrozuměl policii. Hlídky auto našly na silnici směrem na hraniční přechod Philippsreuth. Zloděj do Česka přejel rychlostí až 190 km/h. "Ačkoliv česká policie pátrání podpořila více hlídkami, riskantním způsobem jízdy se pachateli podařilo ztratit se,“ uvádí PNP.

Doplňuje, že rovněž v pátek dopoledne odcizil neznámý pachatel z firmy v Neuschönau, místní části Schönanger, více schránek hotovosti. Kromě toho se někdo pokoušel v Schönangeru před krádeží audi odcizit jiné vozidlo. Vyrušila ho majitelka a zloděj utekl pěšky, uvádí list. Podle dosavadního stavu vycházejí vyšetřovatelé z toho, že se jedná o stejného pachatele. Je mu asi 25 let, je velmi štíhlý, s krátkými tmavými vlasy, mluví s cizím přízvukem a byl oblečen do tmavého trička a modré bundy. Pátrání převzala kriminálka v Pasově a prosí případné svědky o informaci na telefon 0851/9511-0.

"Andělé" volných míst

Symboličtí návštěvníci.Zdroj: Deník/PNP

Kvůli pandémii musí zůstat neobsazeno také mnoho míst v hledištích 68. festivalu Evropských týdnů v Pasově. „Občané mohou nad těmito sedadly převzít patronáty,“ píše PNP o originálním nápadu. „Na každé neobsazené místo má být umístěn takzvaný festivalový anděl ve formě někdejšího loga Evropských týdnů, Génia umění. Každý patron dostane po skončení festivalu tuto figuru jako poděkování. Patronáty registrují na telefonu 0851/5609626 nebo na kartenzentrale@ew-passau.de. Jedno místo stojí sto eur,“ sděluje PNP. Foto: Deník/PNP/EW