Země živitelka začíná ve čtvrtek 23. srpna a jejího zahájení se tradičně zúčastní i prezident republiky. Posledním dnem, kdy si návštěvníci mohou prohlédnout vystavované zemědělské stroje a produkty, je úterý 28. srpna.

Loňský ročník navštívilo okolo 110 tisíc lidí a více než 500 vystavovatelů. Předseda představenstva Mojmír Severin doufá ve vysokou účast i tento rok.

Letošní výstava nese podtitul 100 let českého zemědělství, kterým organizátoři odkazují na sto let od založení Československa. To, že se jedná o jubilejní ročník, poznají návštěvníci podle výzdoby v barvě trikolory. Po celém areálu najdou místa, na kterých si budou moci přečíst o nejvýznamnějších událostech a osobnostech českého zemědělství.

HISTORICKÉ OKÉNKO
Na výročí odkazuje i expozice Cesta časem, která je věnovaná vývoji zemědělské techniky za poslední století. Mojmír Severin je rád, že se podařilo sehnat stroje takéz druhé poloviny 20. století: „Já sám se na ně velmi těším, bude to jistě milé upozornění pro naše návštěvníky, protože mnozí z našich otců a dědů na těchto strojích jezdili a myslím, že si rádi na ta léta zavzpomínají.“ K vidění budou historické traktory, kombajny, rozmetadla a také legendární práškovací letadlo Čmelák.

Na oslavu stoletého výročí republiky bude v sobotu u hlavní brány výstaviště vysazena lípa. Následovat bude tradiční dožínkový průvod, který vyústí v pivovarské zahradě. Slavnosti se zúčastní i předseda vlády.

Nejvýznamnější hosté a vystavovatelé si odvezou pamětní minci s číslem 45. Limitovaná série má připomínat, že se jedná už o 45. ročník výstavy.

Už za týdenZájemci budou moci navštívit Země živitelku od čtvrtka do pondělí, vždy od 9 do 18 hodin. V úterý, které je posledním dnem výstavy, bude otevírací doba o hodinu kratší. Plné vstupné činí stejně jako minulý rok 140 Kč, v předprodeji jen 120 Kč.