Mezi Nikolou Kulhánkovou a Tienem Laiem vznikla v březnu v době pandemie bariéra. Dvojice se nyní nemůže vidět. Letecký spoj pro Američana do Čech je nyní nemožný. Tien totiž zde zatím neměl pracovní vízum a dvojice nebyla sezdaná.

Mladá žena se s Tienem prvně setkala na Aljašce v létě 2017. „Tien strávil na Aljašce tři týdny a já byla velmi smutná, když odjížděl. Předali jsme si na sebe kontakt a začali jsme si psát v lednu následujícího roku. Tien byl na Antarktidě a já jsem byla doma v České republice. Nejdříve jsme si psali jako kamarádi, posílali jsme si fotky a naše konverzace byla stále častější, poté, na konci ledna jsem dostala nápad na roadtrip po USA a Tien mi řekl, že by jel se mnou. Od února jsme si začali s Tienem volat na facebooku,“ přiblížila začátky Nikola Kulhánková s tím, že v červnu 2018 si koupila letenky do Phoenixu, hlavního města Arizony, kde Tien bydlel. „Ve Phoenixu Tien bydlel už spoustu let a také se mu tam líbilo. I přesto rád vyjel na výlet. Na začátku srpna jsme se rozhodli zahájit náš roadtrip. První zastávka byla San Diego, kde bydlí Tienovo bratr s rodinou,“ vyprávěla učitelka zeměpisu a anglického jazyka.

Poté, co společně procestovala dvojice USA, čekal Nikolu návrat do Prahy. „Nebylo to ale vůbec jednoduché. S Tienem jsme se do sebe zamilovali a nedokázali jsme si představit, že budeme žít každý zase v jiné zemi. Slíbili jsme si, že se musíme brzy vidět. Další shledání bylo v České republice. Tien přiletěl na dva měsíce,“ vylíčila. Společně navštívili rodinu a přátele. „Jeli jsme spolu na výlet do Českého Krumlova, Hluboké nad Vltavou či jsme se vydali do Terčina údolí…,“ zmínila.

Dvojice se také setkala v říjnu roku 2018, kdy navštívili příbuzné ve Skotsku. „V prosinci Tien odletěl strávit Vánoce se svou rodinou v San Diegu a už jsme plánovali, kdy se zase uvidíme. Další setkání proběhlo v únoru následujícího roku. Přiletěla jsem do Phoenixu na čtrnáct dní a podnikali jsme různé výlety,“ líčila tmavovláska.

V Týně nad Vltavou ve středu pro návštěvníky slavnostně otevřeli nové informační centrum. Nabídne i elektrokola.
OBRAZEM: Z infocentra v Týně sejdete do podzemních chodeb

Po návratu z USA do České republiky dvojice přemýšlela o společném životě. „Nakonec jsme se rozhodli, že se přestěhuji za Tienem do Phoenixu, protože tam měl v tu dobu práci jako lékárník. V Arizoně jsem byla s přestávkami od července až do února. S Tienem jsme si užili mnoho zábavy, poznala jsem jeho kamarády…,“ pokračovala svůj nevšední příběh. „V únoru jsme odletěli na Havaj, kde jsme strávili krásný týden. Pomohlo nám to rozhodnout se o naší společné budoucnosti. Jelikož bychom se museli vzít, abych dostala pracovní povolení v USA, řekli jsme si, že zkusíme Česko. Já jsem se do Česka těšila, protože jsem již předtím učila na základní škole a byla jsem tu opravdu spokojená,“ chválila si mladá žena. Tienovi se nápad, žít a pracovat v Čechách, zalíbil.

Na jaře měl už Tien koupenou letenku do Čech a plánoval život s Nikolou v hlavním městě. „V březnu jsem se přestěhovala do pronájmu do hlavního města a Tien měl za mnou v dubnu přiletět. V březnu se ale stala nečekaná událost – pandemie. Tienovi zrušili letenku a nikdo nevěděl, co bude dál. Vztah jsme udržovali tak, že jsme si každý den volali a doufali, že se tato situace brzo vyřeší a my se zase znovu setkáme,“ doufala mladá žena.

Jenomže je červenec a doposud se dvojice neviděla. „V červnu se mluvilo o otevření ČR, do ČR mohou vstoupit pouze lidé, kteří jsou občany, mají tady dlouhodobé vízum nebo jsou v manželském svazku. Když jsme se s Tienem společně dohodli na naší budoucnosti, chtěli jsme při vstupu do ČR zažádat o partnerská víza, bohužel se v Česku během pandemie zastavily žádosti o jakákoliv víza,“ popsala.

Radioblok vyvinula firma AŽD Praha s. r. o. (Automatizace železniční dopravy).
Radioblok by pomohl od nehod vlaků, ale nesplňuje normy

Podle Jihočešky není žádná možnost, jak by se s partnerem mohli v Čechách znovu setkat. „Na facebook jsem se přidala do různých skupin, jako např. Rozděleni pandemií nebo Couples Separated by Travel Bans, kde zjišťuji nové informace a čtu si příběhy lidí, kteří jsou na tom podobně. Rakousko, Dánsko a Norsko již vytvořili výjimku pro partnery, tak doufám, že tato výjimka začne brzy platit i v Česku,“ zdůraznila Nikola Kulhánková.

Roman Pacvoň, tiskový mluvčí Letiště Praha, uvedl současné možnosti leteckých spojů mezi USA a Českou republikou: „V tuto chvíli nemáme do konce tohoto roku od žádné letecké společnosti potvrzené obnovení přímých leteckých spojení mezi Prahou a destinacemi v USA. Cestující mohou využít linek s přestupem, pokud ale splňují podmínky pro vycestování, respektive přicestování. Tyto podmínky stanovují vlády jednotlivých zemí. Cestující by se o těchto podmínkách měli dopředu informovat, ještě než nastoupí na svůj let,“ reagoval.

O pravidlech pro nesezdané páry by mohlo ministerstvo zahraničních věcí rozhodnout v nadcházejících dnech. Informaci potvrdila ředitelka Odboru komunikace Ministerstva zahraničních věcí ČR, Zuzana Štíchová. „O problémech nesezdaných párů víme a řešíme je aktuálně se všemi dotčenými resorty, nejen ministerstvem vnitra, kterým jsme předložili naši představu, jak těmto rodinám pomoci. Jasněji by mělo být v této otázce v nadcházejících dnech. Bohužel se zatím nepodařilo dohodnout jasná pravidla, která by cestování partnerů ze třetích zemí umožnila,“ uvedla.