Karel Šmejkal stojí s kamarádem v garážových vratech své chalupy a sklesle se dívá na nedalekou kopici navezené hlíny. Tady, na okraji Českých Budějovic ve směru na Nové Hrady, právě začíná stavba nového úseku dálnice D3. Má spojit Hodějovices Třebonínem. „Já tady už dlouho nebudu. Čekám, že tak za týden budu muset pryč,“ naráží Karel Šmejkal na neodvratné stěhování, které ho čeká. Jeho dům totiž stojí v trase dálnice. „Tady se to nikomu nelíbí, osm let se to řešilo a dva roky teď už vím, že povede dálnice tudy. Nebydlím tu nastálo, o to méně se se mnou o odkupu diskutovalo,“ říká muž za plotem, kolem kterého pobíhá veselý vlčák.

Andrea Týmalová stejným místem jezdí denně s kočárkem. „Stavba se mi moc nelíbí. Mému manželovi ale ano, on jezdí hodně autem. Říká, že to všechno zrychlí. Bojím se ale, že auta uslyšíme až doma. Už teď slýchám pípání, když náklaďáky na stavbě couvají. Chatu máme u Doudleb a tam je to taky celé pokácené,“ říká černovláska a ukazuje z kopce dolů k započaté stavbě, která je stejným směrem jako její rodinný dům.

Téměř třináctikilometrový úsek D3 Hodějovice – Třebonín je součástí dvacetikilometrového obchvatu Českých Budějovic. Rozdělen je na dva stavební úseky, tím druhým je trasa Úsilné – Hodějovice, informoval František Jemelka z tiskového oddělení Ministerstva dopravy. Aktuálně silničáři pracují i na stavbě dalších úseků. Zhruba osmikilometrová část dálnice mezi Bošilcem a Ševětínem bude plně průjezdná letos nejpozději v červenci, staví se rovněž úsek Ševětín – Borek.

Dálnice D3 je podle ministra dopravy Dana Ťoka nyní nejrozestavěnější dálnicí u nás. Najednou by se mohlo stavět skoro 40 kilometrů nové dálnice.

Ilustrační foto.
Do dálniční skládačky přibudou další metry