Sto bronzových sošek pro její nositele vytvořil sochař a malíř Erwin Reiter (* 25. září 1933 v Julbachu, † 19. prosince 2015). Cena je udělována střídavě osobnostem sousedních tří zemí. Mezi jejími nositeli jsou lidé zvučných jmen jako Erhard Busek a Hubert von Goisern, a také ti, kteří v menším rámci dělají mnoho pro porozumění národů – jak uvedl Werner Ganser, třeba ředitel hudební školy, který je aktivní na různých stranách hranic.

Letos volba padla na Adolfa Hofstettera, rodáka z Julbachu, kunsthistorika, malíře kostelů, vědeckého spolupracovníka muzea Oberhaus v Pasově, angažovaného kurátora a organizátora četných přeshraničních výstav a projektů, píší OÖN. Cena mu bude propůjčena 28. července v Julbachu, který se i po smrti donátora Reitera cítí být odpovědným za jeho odkaz. „To jsem Erwinovi slíbil ještě v proslovu při jeho pohřbu,“ říká v listě starosta Johannes Plattner.

Příspěvkem ke společnému srůstání a poznávání se v regionu bude i velká společná slavnost "Drent und Herent" (U nich a u nás) 14.-15. července opět v Julbachu. Letos u toho bude poprvé vedle Neureichenau, Breitenbergu, Julbachu a Schwarzenbergu také Stifterova obec Horní Planá, uzavírají OÖN.

Kamery porušují důstojnost

Během podnikové dovolené na přelomu let 2017/18 nainstalovala firma v Prametu (okr. Ried) v areálu společnosti devět videokamer. To zažalovali čtyři dlouholetí zaměstnanci, kteří se cítí být tímto sledováním bez jejich souhlasu trvale pod tlakem, a chtějí zařízení, jehož „dohledu“ se nemohou uhnout, odstranit, píší OÖN. Marně za ně intervenovaly inspektorát bezpečnosti práce a Zaměstnanecká komora. Prvoinstanční pracovní soud v Riedu, který se do firmy vypravil k místnímu šetření, jim ale dal zapravdu.

Podle názoru senátu instalované videosledování zraňuje lidskou důstojnost zaměstnanců. Bylo by protiprávní už jen jako spuštěné bez souhlasu dotčených osob. Zdůvodnění tohoto opatření zaměstnavatelem, tedy ochranou pracujících a proti krádežím, soud nehodnotil jako nevyvratitelné. Uložil firmě předběžným opatřením kamery odstranit.

Jak linecký deník zjistil, spor se přenesl i do další roviny – dva ze zaměstnanců, kteří proti kamerám zažalovali, chtěli ve firmě založit radu pracujících. Společnost je okamžitě propustila a oni se opět obrátili na pracovní soud. Co se sledování týče, státní zastupitelství zkoumá možnost zahájení řízení o případném porušení zákona na ochranu dat. Na žádost lineckého listu o vyjádření se vedení firmy dva dny neozývá.

Ozvali se ale čtenáři na sociálních sítích. Jeden z nich napsal: „Když lidé pracují tak, jak se má, pak nemusejí mít před kamerami žádný strach. Lenoši se ale holt bojí…“

Bydlení zdražuje

V uplynulých deseti letech se nájmy v Rakousku zdražily o 36,4 procenta, ze 7,7 na 10,50 eura za metr čtvereční (včetně provozních výdajů, energií, údržby atd.), tedy v mediánu (půlka víc, půlka míň) ze 482 na 642 eur za metr, napsal Volksblatt. V družstevních bytech stouplo nájemné o 25,4 procenta, ze 7,1 na 8,9 eura za metr, v obecních bytech o 30 procent na 8,7 eura za metr.

Napříč všemi formami bydlení bylo loni nájemné v Rakousku se 5,2 eura za metr o 23,8 procenta vyšší než v roce 2008 (4,2 eura). Kolem 3,89 milionu domácností stálo nájemné v minulém roce v mediánu 465 eur, před deseti lety 388 eur.

Kde je sousedům nejlevněji

Rakušané mohou v destinacích v klasickém Středomoří nadále pořídit dovolenou levněji než doma, informuje Volksblatt. Vyšší kurs eura jim zvýhodnil i zámořské pobyty. Za sto eur dostane Rakušan například v Chorvatsku srovnatelné zboží a služby v hodnotě 153 eur, v Portugalsku 131, v Řecku 129, ve Španělsku 123 a v Itálii, nejoblíbenějším cíli, za 108 eur. S odstupem nejdražší je pro naše sousedy nadále Švýcarsko (74 eur), Dánsko (76) a Švédsko (84).

Nejlevněji je jim ve východní Evropě. Za sto doma vydělaných eur dostanou zhruba o polovinu víc – v Maďarsku 165, v Česku 164, v Polsku 154 a na Slovensku 144 eur. ČR a Slovensko proti loňsku jako jediní ze sledovaných 28 zemí v relaci s Rakouskem zdražily.. Nejvýhodnějšími destinacemi jsou pro Rakušany Bulharsko (213 eur za sto) a Rumunsko 181.

Pro masivní ztrátu kurzu turecké liry dostane rakouský host v Turecku protislužby za 196 eur. Před rokem to bylo 167. Chorvatsko zůstává na dosavadních 153 eurech, Slovinsko na 122. V USA 100 eur letos „vynese“ 105 (loni 92), v Austrálii 86 (76), v Mexiku 180 (160), v Japonsku 106 eur (96). V eurozóně došlo jen k minimálním změnám – za „sto rakouských“ je 92 irských, 94 belgických, 95 francouzských, 96 nizozemských, 99 britských a německých.

Zpoplatní letecké záchrany?

Kdo jedná hrubě nedbale a tím vyvolá zásah policejního vrtulníku, může si od 25. května „vydělat“ povinnost opatření zaplatit. Týká se to i alpinistů, kteří úmyslně předstírají falešnou tíseň (výkladová část zákona uvádí 250-300 případů „záchran“ nezraněných osob ročně policejními vrtulníky, jejichž minuta letu stojí 53 eur), ale i lidí držících na veřejnosti hračku, která vypadá jako pravá zbraň. Sazby sankcí ještě upřesní prováděcí vyhláška. Umožnila to novela zákona o policii.

Zmizelí a „vynořivší“ se

Loni bylo v Rakousku ohlášeno zmizení 10 000 osob, tedy 27 denně, píše Volksblatt. Letos k 1. květnu jich bylo 1267, většinou mužů. 746 bylo dětí a mladistvých. Víc než polovina „zmizelých“ dospělých (762) pocházela ze států mimo Evropskou unii. Většina postrádaných se objeví znovu, z mladých 90-95 procent během jednoho měsíce. Asi 75 procent dětí a mladistvých „zmizelo“ už více než třikrát, někteří i padesátkrát, jeden chlapec dokonce stokrát. Zhruba deset případů ročně zůstává neobjasněno. Z loni ohlášených jako nezvěstní bylo kolem stovky nalezeno mrtvých, z toho mnoho sebevrahů a obětí nehod.

Pokud je nalezen dospělý, ohlášený jako nezvěstný, může být místo jeho pobytu sděleno příbuzným jen s jeho souhlasem, pokračuje Volksblatt.

Úřední krucifiy bez kontrol?

Plnění povinnosti umisťování křížů v prostoru u vchodů do služebních budov bavorských státních úřadů a institucí, o níž náš web informoval, nechce zemské ministerstvo vnitra hlídat, napsala PNP. „Nevidíme důvod k nějakým kontrolám a radujeme se z každého kříže, který visí,“ řekl mluvčí ministerstva Oliver Platzer. „Předpokládáme, že vedení příslušných úřadů zná obecný správní řád a jedná podle něj.“

List připomíná, že zmíněný výnos vyvolal v celé spolkové republice kontroverzní diskusi, a že tento předpis neobsahuje žádné konkrétní údaje o druhu, velikosti a počtu nařizovaných krucifixů. „Vedoucí úřadů mají kříž zavěsit tak, jak pokládají za správné,“ dodal Platzer.

110 let kapely

Roithamská kapela není malá!Zdroj: Deník/repro

Na podzim 1908 k 60. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn odhalili v obci Roitham císařovu pamětní tabuli a její představený Anton Weismann sezval občany do hostince Ennser, aby založili hudební spolek. Na místě myšlenku podpořilo 86 lidí a našlo se prvních sedmnáct muzikantů a osm žáků hudby, píší OÖN. První kapelmajstr Johann Holzinger je brzy dotáhl na pozoruhodnou úroveň a už ke Slavnosti Těla a Krve Páně 1909 mělo sdružení 29 členů.

Obě války rozlet kapely pozastavily, ale v roce 1945 byl do obecní služby přijat Johann Dopf s úkolem hudbu znovu vybudovat. Opravil nástroje, po nocích psal noty a učil mladé muzikanty. Hraním divadla a masopustními muzikantskými vystoupeními byly získány prostředky k pořízení nových uniforem, a těleso začalo jít strmě nahoru za hudebními úspěchy. Od roku 1995 má vlastní zkušebnu, 70 aktivních hráčů, 25 žáků a 15členný mládežnický orchestr. Počet podporujících členů vzrostl na 650.

Letošní 110. výročí trvání oslaví celá obec okresní hudební slavností „Urknalla am Traunfall“ 8.-10. června, k níž se už přihlásilo 35 spřátelených kapel. Na parkovišti firmy Promont proběhne soutěž v pochodu a vyroste tu velký festivalový stan, dodávají OÖN.

Zruší armáda -yně?

V roce 2001 nařízená „pohlavně spravedlivá mluva“ se ukázala jako neslučitelná s praxí, řekl rakouský ministr obrany Mario Kunasek (FPÖ). Vyhlásil úkol „vymýtit veškeré formulace v bundesheeru, které tok řeči zbytečně ovlivňují“. „Feministické jazykové normy ničí vyspělou strukturu naší mateřštiny až k nečitelnosti a k nesrozumitelnosti,“ uvedl. Jazykovou rovnoprávnost pohlaví prý ale principiálně neodmítá, pokud je ale „slučitelná s všedním dnem“…

Pomohli mu z „vany“

Tahali ho ven půl hodiny.Zdroj: Deník/repro PNP

Pohovová wellnessová „koupačka“ dvanáctiletého dostihového valacha „Jet“ z Waldscheidu (obec Mietraching, okr. Deggendorf) skončila ve čtvrtek rozsáhlým nasazením hasičů, přivolané zvěrolékařky a velkým rozruchem, uvedla PNP. „Jet“ se totiž „rozjel“ ve svém výběhu příliš daleko a spadl naznak do odvodňovaního příkopu. „Sám se ze své polohy nemohl dostat a vidět nemohl také nic, protože celou horní polovinou hlavy ležel pod vodou,“ popisuje list. Naštěstí mu z ní koukaly nozdry a v sousedním výběhu se páslo pozorné hříbě Master, které nehodu zjevně zpozorovalo a ztropilo poplach – přesně řečeno začalo řehtat. To zase uslyšela Franziska Pledlová, tehdy na návštěvě u své kmotry, majitelky onoho koně. Ta běžela k výběhu a zjistila, že musí zavolat pomoc. „S novým postrojem pro zachraňování velkých zvířat, s traktorem a spojenými lidskými silami mohl být valach ze svého nešťastného ,ležení´ po půlhodině vysvobozen,“ píše list k fotografii od hasičské jednotky z Deggendorfu…

Nezabrzdil v garáži…

Opravdu kuriózní nehoda.Zdroj: Deník/repro PNP

Majitel Porsche Cayenne v okrese Mühldorf na Innu chtěl zaparkovat ve své garáži, ale zajel do ní tak hluboko, že prorazil její zadní stěnu a spadl „po hlavě“ na níže položenou terasu, těsně vedle zahradního rybníčku, napsala PNP. Řidič a spolujezdkyně se při nehodě lehce zranili. Sousedé, kteří slyšeli silnou ránu, přispěchali a osádce pomohli. Auto zdvihl ze zahrady jeřáb, věcné škody by mohly obnášet více desítek tisíc eur.