Tak musejí být například spotřebitelé neprodleně informováni o tom, kdo a z jakého důvodu sbírá (shromažďuje) údaje, adresy, e-mailové adresy a čísla – a dotčení s tím musejí souhlasit.

List připomíná, že privátní osoby zpozorují zákon především z upozornění na vstupech do e-mailové pošty – ze zkratky jako "DSGVO" nebo „Ochrana Vaší privátní sféry je pro nás důležitá.“ A také z toho, že při návštěvách webových stránek je po nich vyžadován souhlas s tzv. cookies.

Jak má být ale ochrana dat prováděna mimo digitální svět, z toho si lidé dělají legraci. Jeden salcburský řezník například vyvěsil mezi salámy, kotlety a sádlo vývěsku, která je teď sdílena po tisících na sociálních sítích. „Pozor! V naší filiálce se často ptáme na vaše jména a poznamenáváme si, jaké maso máte nejraději. Když vám to nebude libo, zavolejte při vstupu do krámu nahlas: NESOUHLASÍM! My budeme dělat, jako bychom vás neznali,“ stojí na sdělení.

Fórek se stal hitem, tématu se chopila i média z Německa a Švýcarska. „Je krásné, že jsou pořád ještě lidé s rozumem! A humor je nejlepším řešením skoro všeho,“ napsal jeden uživatel.

Veselo na síti vyvolala i jiná vývěska. Sdělovala: „Pozor! Zde se fotografuje! Prosím, noste proto neustále červený puntík na čele, pokud nechcete být fotografováni. Potom budete na snímcích upraveni k nepoznání.“ Pod sdělením byla připevněna řada nalepovacích papírových bodů, mezi nimi i červené, k volnému odebrání. Text k nim sděloval: „Budou-li rozebrány, můžete si červený puntík namalovat rtěnkou…“

Nejel krokem, platí

Zubař, který jel po pěší zóně linecké Landstrasse na kole „rychleji než krokem“, dostal pokutu 20 eur a stvrzenku o tom zveřejnil na sociální síti. Jeden z uživatelů reagoval poznámkou, že příště dostanou pokutu chodci, když poběží, jiní zase volají po zavedení poznávacích značek na kola. Právně je to ale jasné, po pěší zóně se jezdit nesmí, a na nejfrekventovanější obchodní „míli“ Horních Rakous jen výjimečně, rychlostí maximálně 10 km/h, píší OÖN.

Klasika v klášteře

Klasika ve všech variantách – instrumentální, sborová, orchestrální, komorní, to vše chce nabídnout koncertní řada „Slavnostní hudba v klášteře“ v augustiniánském klášteře Reichersberg (okr. Ried), která zahajuje čtvrtý ročník, píší OÖN. Na programu je šest koncertů, první 31. května od 19 hodin. Představí se jeden z nejrenomovanějších sborů Rakouska, Academy Singers s asi 50 mladými zpěváky pod vedením Manfreda Payrhubera, Bernharda Höchtela a Julií Nobisovou. Zpívají starou hudbu, tradiční lidovou i pop a elektronickou muziku. V červenci se zúčastní soutěže v Jihoafrické republice.

Kříže jen někde?

V pátek 1. června vstoupí v Bavorsku v platnost povinnost umisťování křížů při vchodech do budov zemských úřadů a institucí. „Vysoké školy, muzea a divadla to mají jen jako doporučení,“ cituje PNP mluvčí ministerstva umění a vědy v Mnichově. Nejde prý o korekturu normy, tak to bylo plánováno od začátku. Pro ostatní úřady a instituce ve sféře umění a vědy zákon platí.

Proti němu se strhla vlna nesouhlasu. Prezident Bavorské akademie umění Michael Krüger řekl: „Nemáme nic proti křížům jakéhokoliv druhu, jen by měly viset tam, kam patří – v kostelích…“ Výnos neplatí pro budovy federálních a obecních úřadů, které nepodléhají zemské správě. Místní složky také mají rozhodovat o způsobu provedení a velikostí symbolu.

Jezevčíci přitahují

Muzeum jezevčíků v Pasově navštívili během dvou měsíců po otevření turisté už ze všech kontinentů, řekl autor muzea Josef Küblbeck ve středu deníku PNP. Naposledy tu byli napřklad zájemci z Indie, z Chile a Kalifornie. V některých dnech lidé přivedli s sebou až 40 živých jezevčíků. „Nepomysleli jsme si, jak moc je tento druh znám a oblíben,“ dodal Küblbeck.

Muzeum dostalo už asi 2000 dalších exponátů. Jedna žena z Holandska mu věnovala sbírku s více než tisícem jezevčíkovských suvernýrů. Mají tu otevřeno denně a k mistrovství světa ve fotbalu v Rusku připravují atrakci – jezevčíci zakladatele muzea Seppi a Moni prý budou zázračně tipovat výsledky německé reprezentace…