Těsně za ním skončili bývalý spolkový prezident Joachim Gauck a spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU). 1001 dotazovaný starších 14 let vybírali z navrhovaných 50 prominentů z politiky, umění, sportu, hospodářství a společnosti. Mohli uvést i více jmen.

Jauch je oblíbený především u žen. Celkově ho uvedlo 47 procent dotazovaných, ovšem profitoval právě silně u dámského publika – jako vzor ho vidí 59 procent žen a 45 procent mužů. V popředí byl téměř u všech věkových skupin. Stejné procento celkových hlasů, 47, získal i Gauck, Merkelová jich měla 45 procent. Další pořadí: extenistka Steffi Grafová 44, moderátor a autor Hape Kerkeling 41, fotbalový trenér Joachim Löw 40, spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier 40, basketbalista Dirk Nowitzki 39, herec Mario Adorf 38 a královna Silvia Švédská 36.

Alimenty platil „nevinný“

Zemský soud v Riedu zprostil obžaloby z podvodu 52letou ženu, která léta inkasovala výživné pro svou dceru od muže, který nebyl jejím otcem, napsaly OÖN. Poškozený byl s požadavkem na náhradu 61 440 eur škody odkázán na občanský soud. Rozsudek není pravomocný.

Obžalovaná v roce 1995 zjistila, že je těhotná. Zpětný propočet gynekoložky byl pro matku jednoznačný – otcem je dnes rovněž 52letý bratr její přítelkyně ze Štýrska, s nímž v rozhodném období strávila jednu noc. Deset dnů předtím měla styk s jiným mužem, ale podle propočtu se jí zdálo, že ten jako otec nepřichází v úvahu, uvádí linecký list.

Žena kontaktovala onoho Štýřana, který už měl dítě, a ten reagoval velmi odmítavě. „Dítě musí pryč, ty mě zruinuješ,“ měl jí tehdy říci. Partnerka se rozhodla dítě si ponechat a na radu přítelkyň a rodiny požadovala od onoho partnera alimenty. Ten jí za léta zaplatil 61 440 eur, ale svou domnělou dceru nikdy nekontaktoval. Teprve když jeho manželka hledala na facebooku, jestli už ona dívka složila maturitu, překvapilo ji, jak málo se slečna podobá svému údajnému otci.

Ten si tedy vyžádal test otcovství, který dopadl negativně. „Neotec“ vyčetl matce dítěte, že od něho vyžadovala peníze pod nepravdivou záminkou vědomě. Věcí se začaly zabývat orgány trestního řízení a státní zástupce mínil, že obžalovaná rozhodně měla tvrzenému tátovi říci, že tehdy měla sex ještě s jiným. „Já jsem si myslela, že vím, kdo to byl,“ odpověděla matka, a soudci to znělo přesvědčivě. „Když pro sebe došla k tomuto závěru, chybí mi podvodný úmysl,“ uzavřel a dosud bezúhonnou ženu zprostil obžaloby.

Motoresty moc nevynáší

Nový motorest za 21 milionů.Zdroj: Deník/repro

V silných cestovních dnech uprostřed léta mají motoresty i u rakouských dálnic žně. Wolfgang Rosenberger, předseda představenstva společnosti Landzeit, která provozuje i nejnovější přírůstek do sítě ve Steinhäuslu (na snímku), postavený za 21 milionů eur, v OÖN říká: „Deset nejsilnějších dnů v roce přináší dvacetkrát vyšší obrat než deset nejslabších dnů ve stejném zařízení.“ Také pronajímatel těchto zařízení, dálniční společnost Asfinag, připouští, že v „rastech“ jsou peníze těžce vydělané.

Tyto podniky jsou stejně jako jiná gastronomická zařízení konfrontována s výše popsanými extrémními výkyvy vytíženosti, musejí podle smlouvy o pronájmu nabízet dlouhou prodejní dobu – a čelí pověsti, že jsou drahé, píší OÖN. V posledních letech k tomu přibývá silnější konkurenční tlak, protože nabídkou konzumace dozbrojují i benzínové pumpy a v blízkosti sjezdů z dálnic se usidlují provozy fastfoodových řetězců. Podle znalců lze v motorestech sotva dosáhnout růstu obratu.

O nadvládu nad rakouským trhem bojují dvě firmy, které dříve spolupracovaly – Landzeit se 16 restauracemi a Rosenberger s 15 středisky. Obě udávají obrat 50 milionů eur. „Hospodářsky bez starostí ale není žádná,“ pokračují OÖN. „Rodinný podnik Landzeit má po novostavbě ve Steinhäuslu závazky ve výši 40 milionů, Rosenberger, v němž je od roku 2013 spoluinvestorem čínská rodina a který začal kooperovat s Burger Kingem, má po šesti ztrátových letech před sebou v tomto roce poprvé černou nulu. Obě společnosti ale věří na budoucnost – vidí potenciál v rostoucím provozu. Nejlepší časy jsou prý ještě před nimi…“

V Melbourne, tam se žije…

Linecký Volksblatt zveřejnil základní výstup britského zpravodajského magazínu „The Economist“ , podle kterého je k žití nejlepší Melbourne. Stanulo nejvýš už posedmé za sebou. Druhá je Vídeň, na dalších místech jsou 3. Vancouver, 4. Toronto, 5. Calgary a Adelaide, 7. Perth, 8. Auckland, 9. Helsinky a 10. Hamburk. Ve studii bylo podle řady kritérií (zdravotnictví, kultura, životní prostředí, vzdělávání, infrastruktura, ale také třeba míra nebezpečí teroristických útoků) hodnoceno 140 měst.

Poslední příčky obsadily: 131. Kyjev, 132. Douala (Kamerun), 133. Harare (Zimbabwe), 134. Karáčí (Pákistán), 135. Alžír, 136. Port Moresby (Papua – Nová Guinea), 137. Dháka (Bangladéš), 138. Tripolis (Libye), 139. Lagos, 140. Damašek.

Nechte je, ať si hází?!

Náš web v úterý informoval o množících se případech výtržností extremistických fotbalových „fanoušků“. „Spornému hnutí těchto ultras teď vychází vstříc Německý fotbalový svaz a také první zemský ministr vnitra,“ napsal ve středu nečekaně pasovský deník PNP.

Prezident fotbalového svazu Reinhard Grindel oznámil, že často kritizované „kolektivní tresty“ fotbalových výtržníků svaz přinejmenším přechodně zastavuje. „Až na další už nechce přijímat žádné sankce jako uzavírání jednotlivým táborům vyhrazených bloků na stadionech, nepřeje si žádná ,utkání duchů´, tedy před prázdnými tribunami, a podobně,“ řekl. „Svaz své kontrolní komisi doporučí ,až na další´ se zříci požadování trestů, které mají bezprostřední dopad na fanoušky, jejichž účast na přestupcích není dokázána.“

Dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius (SPD) šel podle PNP v interview pro "Sport Bild" dokonce ještě dál a navrhl pyrotechniku, u ultras tak oblíbenou, přinejmenším v určitých místech stadionů připustit. „Bengálské ohně jsou nebezpečné, ty nelze jen tak odbýt, a tak tedy říkám: Okay, když nějaké skupiny ultras kladou tak velký důraz na odpalování pyrotechniky, můžeme se bavit o tom pro to vytvářet na stadionech určité prostory,“ řekl. Rád by na 11. listopad svolal ve své spolkové zemi profesionální fotbalové kluby a skupiny fandů ke společné debatě, a spolek „Pro Fans“ například jako nutnou podmínku své účasti na tomto „summitu“ má upuštění od kolektivních trestů.

„Návrhy Pistoria a Grindela je třeba chápat jako pokusy o vůbec nějaké rozhovory s těžko přístupnými ultra-skupinami,“ píše PNP a cituje prezidenta svazu: „Je čas k držení pospolu, ke změně myšlení. Chceme dát znamení, abychom společně začali dialog.“ Fotbalový svaz je k tomu ochoten přinejmenším dočasně „pohřbít“ kolektivní tresty, ale na druhé straně požaduje zříci se násilí.

Přívětivost se vyplácí

„Zákazníci, kteří jsou milí k prodavačům, jsou při nákupu zvýhodňováni,“ uvádí v odborném žurnálu "Experimental Economics" rakouský expert pro výzkum trhu Michael Kircher z Univerzity v Innsbrucku v prezentaci terénní studie. S kolegy vyslal více „zvědů“ do lokálů rychlého občerstvení v Mnichově a v Innsbrucku, aby si tam koupili kopeček zmrzliny. Hned nato byla pochutina převážena. Jestliže nákupu předcházela pochvala či poklona prodavači, bylo zmrzliny o deset procent víc. Spropitné dané předem přineslo navíc 17 procent.

Experiment pak pokračoval na kebab-stáncích v Mnichově, Štýrském Hradci a Innsbrucku zakoupením 800 döner-wrapů. I tam výsledek potvrdil, že se přívětivost vyplácí. Jídlo po převážení výzkumníci většinou někomu darovali.

Spoluautor studie Stefan Palan zmiňuje jako zajímavost, že efekt při opakovaném poskytnutí spropitného předem zůstával stejný, ale při komplimentech výrazně stoupal a po pěti návštěvách byl vyšší než ten „za dýško“.

Náklady rozvodu se neodepisují

Partneři v Německu už po rozvodu nemohou náklady soudního řízení odepisovat z daní jako dřív, píše PNP. Nejvyšší finanční soud (BFH) zveřejnil ve středu rozhodnutí, podle něhož už tyto výdaje nelze pokládat za mimořádné zatížení. Náklady rozvodu daleko spíš spadají pod nově zavedený zákaz daňového odpočtu procesních nákladů, jak se objevil v novele v roce 2013. Jedinou výjimkou je, že by tyto náklady vystavily rozvádějícího se poplatníka nebezpečí ztráty existenčního základu a nemohl by uspokojovat své k životu důležité potřeby.

Volili Tanečníka roku

Martin Schläpfer.Zdroj: Deník/repro PNP

Mnichovská taneční hvězda Osiel Gouneo je podle ankety mezinárodních kritiků „Tanečníkem roku“. „Pro svou odrazovou sílu a techniku oslavovaný první sólista Bavorského státního baletu přesvědčil 42 odborníků na tanec od Tel Avivu přes Londýn a Lisabon po Berlín,“ jak uvedl ve středu odborný časopis „Tanz“.

Taneční skupinou roku je soubor Ballett am Rhein se sídlem v Düsseldorfu/Duisburgu vedený Martinem Schläpferem (na snímku). „Kritikové rozdávali své známky jako vždy ze široka, přes celý globus,“ dodává PNP. „Tak Ballettu am Rhein stačily k prvnímu místu v anketě čtyři hlasy, Gouneovi dokonce tři. U tanečnic byla četnost návrhů tak velká, že nemohla být korunována žádná jednoznačná vítězka. Choreografem roku byl s pěti hlasy zvolen Belgičan Sidi Larbi Cherkaoui, šéf Balletu Vlaanderen a Kompanie Eastman v Antverpách – vyhrál potřetí po letech 2008 a 2011. Produkcí roku byla ,Giselle´ britského choreografa Akrama Khana. Vytvořil ji jako ,senzační oživení klasika´ pro Anglický národní balet v Londýně.“

U stolu už bez éček?

Rakouské restaurační podniky se mohou těšit na ulehčení při označování jídel, píší OÖN. Ministryně zdravotnictví Pamela Rendi-Wagnerová (SP) poslala znalcům k posouzení novelu normy uvádění alergenů. „Chceme jí redukovat byrokracii a rakouské gastronomy podpořit v jejich každodenní práci. Alergici budou dobře informováni i po změně předpisu,“ řekla.

Konkrétně se předpokládá, že denní jídla by už nemusela být označována písmeny alergií, ale že by zákazníci mohli být o nich informováni ústně. „To byl jeden z našich nejdůležitějších požadavků,“ říká v listě předseda odborného svazu gastronomie v rakouské Hospodářské komoře Mario Pulker. K podpoře ústního sdělení by hostům mohl být nabídnut jídelníček s uvedením všech alergenních látek, která jídla obsahují.

Jinak než dosud by pro již kvalifikovaný personál nebylo nutné žádné další školení.

Dělali při Nanebevzetí

O svátku Nanebevzetí Panny Marie v úterý 15. srpna zazněly na náměstí v Chamu hlasité zvuky vrtání. Místní lidé to oznámili policii a ta při kontrole stavebního pracoviště v jedné restauraci přistihla zaměstnance firmy kuchyňských vybavení, jak o svátku pracují. „Práce byly zastaveny a policie zahájila šetření,“ píše PNP. Mluvčí policie na dotaz listu řekl, že se jedná o narušení veřejného pořádku. Výše pokuty je na okresním úřadu a může se pohybovat mezi pěti a padesáti tisíci eury.