Vilém Frček z Ministerstva pro místní rozvoj ČR zmínil, že přesto jižní Čechy jeden prim v soutěži hrály. Právě z Jihočeského kraje se do pomyslného souboje vesnic přihlásilo nejvíce obcí, a sice pětadvacet. Naopak nejméně, pět, jich bylo z kraje Moravskoslezského.

Druhé místo v soutěži o Vesnici roku 2019 náleží obci Ratiboř ze Zlínského kraje, třetí je obec Libovice ze Středočeského kraje.

Čejetice jsou Jihočeskou vesnicí roku. Jedním z dobře fungujících spolků jsou motorkáři.
Jihočeskou Vesnicí roku 2019 jsou Čejetice!

„Těší mě, že si soutěž Vesnice roku získala během své pětadvacetileté existence tak velkou prestiž. Ráda bych pogratulovala nejen letošním vítězům, ale všem zúčastněním, že do toho šli a udělali pro svoji obec velký kus práce. Věřím, že se jejich odhodláním a nadšením nechají inspirovat i další starostky a starostové a přihlásí své obce do příštího ročníku,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Do letošního 25. ročníku Vesnice roku se přihlásilo 206 obcí. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a od partnera soutěže osobní vůz.

Do klání o Vesnici roku 2019 jihočeské Čejetice postoupily po vítězství v krajském kole soutěže. Čejetice získaly titul za realizaci zásadních investičních a infrastrukturních projektů v obci a místních částech. „Za založení tradice pořádání akce nadregionálního významu - Rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Za bohatý společenský a kulturní život. Za péči o vesnickou pospolitost. Za dlouhodobou úspěšnou spolupráci a podporu místních podnikatelských subjektů a vytváření podmínek pro venkovskou turistiku,“ vyjmenoval už dříve náměstek jihočeské hejtmanky Pavel Hroch hlavní důvody, proč se letos rozhodla 10členná hodnotící komise právě pro tuto ves.