„Muž sedí od zatčení začátkem března ve vyšetřovací vazbě ve své vlasti, protože s vydáním do Německa nesouhlasil. Tento odpor byl po přezkoušení českými úřady odmítnut, jak v pátek řekl pasovskému deníku PNP pasovský vrchní státní zástupce Walter Feiler. Podle aktuálního stavu věci má být český řidič dopraven do Pasova příští čtvrtek. Bude tam předveden vyšetřující soudkyni a pokud ta shledá zatykač oprávněným, bude obviněný umístěn v pasovské věznici,“ píše PNP. Dodává, že obžaloba by měla být podána do dvou až tří týdnů po vydání podezřelého.

Přibrzdí slučování pojišťoven?

Jedním z největších a nejspornějších projektů nyní již rozpadlé koalice ÖVP-FPÖ byla reforma pojišťoven. Počet těch důchodových, sociálních, a zdravotních klesl ze 21 na pět a proces slučování běží. SPÖ a Zelení nyní chtějí alespoň posunout vstoupení fúzí v platnost o jeden rok, na začátek 2021, píší OÖN. Návrh Spolkové rady inicioval hornorakouský Zelený David Stögmüller a shání podpisy více než třetiny ze 61 kolegů. Ve hře je také otázka, jak o stížnosti na slučování rozhodne ústavní soud.

Na smartphonu denně 94 procent

Podle aktuální studie market-institutu pro Education Group hornorakouské vlády má 94 procent 11-18letých přístup ke smartphonu, který také denně užívá. Pro 82 procent je nepostradatelný. Televizi by naopak prý mohla postrádat 74 procenta jejich vrstevníků, napsal Volksblatt.

Zatím co v roce 2011 sledovali mladiství televizi ještě půldruhé hodiny denně, dnes je to jen 45 minut. Zato je po tři hodiny za den ,streamováno´ a hodinu a čtvrt jsou sledovány krátké klipy na internetu,“ uvedl šéf institutu David Pfarrhofer. U počítačových her tráví mladí Rakušané 80 minut denně.

Skoro polovina má k dispozici neomezený objem dat a je průměrně dvě hodiny denně online. Nejoblíbenější internetovou aktivitou je YouToube (78 procent), následuje Instant Messaging (58 %). Něco na webu hledá do školy 53 procent dotazovaných.

Projeli se Amerikou

Cyklohrdina Strasser.Zdroj: Deník/repro

Christoph Strasser (36) ze Štýrska vyhrál pošesté cyklistický nonstop superzávod Race Across America z Ocenside v Kalifornii do Anapolisu na východním pobřeží USA. Na trasu 3069,80 mil (4940 km) potřeboval osm dnů, šest hodin a 51 minut. Během závodu, který je o 30 procent delší než Tour de France, spal jen 9,5 hodiny. Jako první vyhrál tento závod potřetí za sebou. Plnou vzdálenost ujel v limitu ještě Marko Baloh, ale potřeboval na to 9 dnů, 17 hodin a 54 minuty. Závod žen vyhrála Daniela Genovesiová z Brazílie, která ujela 2775,74 míle za 9 dnů a 17 hodin, třetí Kanaďanka Leah Goldsteinová se vypořádala se 2719,84 míle za 9 dnů 14:53 hodiny. V mužích ujel stejnou vzdálenost Daniel Polman z Nové Paky za 9 dnů 15:34 hodiny a byl klasifikován jako pátý solový účastník RAA.