Výsadek z vrtulníku Black Hawk, kolová obrněná vozidla Pandur v akci i střelba protiletadlovými komplety na vzdušné cíle jakými jsou drony. To je hlavní cíl mezinárodního cvičení Tobruq Arrows 2023 ve Vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku.

Poslední týden v březnu se na Doupově čeští a slovenští vojáci cvičí v sestřelování nepřátelských vzdušných cílů. Hlavní pozornost věnují ničení dronů, které podle vojáků představují velmi aktuální hrozbu. Součástí cvičení je i taktický výsadek z vrtulníku a střelba z několika střelnic souběžně.

U plzeňského soudu začalo líčení s trojicí mužů, kteří jsou obžalováni z vraždy karlovarského vyhazovače.
Vražda karlovarského vyhazovače: Obžalovaní zpochybnili vyšetřování

Na Doupově cvičí s protiletadlovými komplety RBS-70 a RBS-70NG vojáci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a s komplety IGLA vojáci z protiletadlové raketové brigády ze slovenské Nitry. Z nedalekého Žatce pak s kolovými obrněnými vozidly Pandur dorazili i vojáci ze 41. mechanizovaného praporu. Do cvičení s názvem Tobruq Arrows 2023 se zapojilo také české a slovenské letectvo.

Poprvé na vzdušné cíle z Pandurů

Cvičení bude spojené se dvěma novinkami. „Střelba bude poprvé řízena v rámci bojové sestavy. Z hlavního místa velení budu velet na místa velení protiletadlových jednotek a z nich pak bude veleno na jednotlivé palebné prvky,“ přiblížil ve středu před zahájením řídící střeleb podplukovník Petr Řezníček s tím, že střelby takto mnohem více simulují podmínky reálného bojového konfliktu.

Poprvé na vzdušné cíle střílí i osádky kolových obrněných vozidel Pandur. „Palbu povedou například na meteorologický balón, který jim bude simulovat vrtulník ve visu, nebo na bezpilotní prostředek, imitující vzdušný cíl typu dron,“ doplnil podplukovník Řezníček.

Nebezpečné drony v různých podobách

Strakoničtí vojáci s laserově naváděnými protiletadlovými komplety RBS-70 a RBS-70NG budou střílet jak na vlečný rukáv, který za sebou na laně potáhne bezpilotní prostředek, tak i na samotný bezpilotní prostředek. Slovenští vojáci s infračerveně naváděnými komplety IGLA zase budou působit na speciální infrazářič, který je umístěn za vlečným rukávem. „Zmíněné typy cílů nám velmi dobře imitují prostředky vzdušného napadení kategorie dron, a sice jak z hlediska malých rozměrů a demaskujících příznaků, tak i rychlosti, jakou se pohybují. Drony jsou nyní aktuální, když vidíme, co se děje ve světě. Přizpůsobujeme výcvik tak, abychom v případě potřeby byli připravení a schopni reagovat,“ sdělil podplukovník Petr Řezníček.

Ilustrační foto.
Téměř 400 lahví alkoholu bez dokladů v jedné prodejně, to celníky překvapilo

Vojáci střílejí ze tří různých střelnic. Do jejich prostoru je, i s jejich zbraňovými systémy, vysazují vrtulníky. „Zasazení protiletadlových družstev s využitím aeromobilního výsadku je dalším z úkolů, které chceme na Doupově procvičit,“ dále přiblížil podplukovník Lukáš Málek, který celé cvičení na Doupově řídí.

Legendární vrtulník dorazil ze Slovenska

Strakoničtí vojáci pro výcvik využívají vrtulník Mi-171š z 22. základny vrtulníkového letectva, zatímco slovenští vojáci cvičí s vrtulníkem Black Hawk, kterým disponují slovenské vzdušné síly. „V rámci mezinárodní spolupráce jednáme i o tom, aby si čeští vojáci mohli vyzkoušet aeromobilní zasazení ze slovenského vrtulníku Black Hawk a slovenští vojáci z vrtulníku českých vzdušných sil,“ poukázal podplukovník Málek.

Čeští a slovenští protiletadlovci necvičí společně poprvé. „Chceme demonstrovat naši schopnost společně působit v operacích. Zároveň se slovenskou jednotkou pozemní protivzdušné obrany pokračujeme ve spolupráci, která trvá již téměř deset let,“ uzavřel podplukovník Lukáš Málek.