U sousedů jsou nákazou dotčeny i další akce, které vyhledávají také Jihočeši. Zemské divadlo v Linci zastavilo provoz zatím do 31. března. Nehraje tedy ani Divadlo hudby a další scény. Předprodeje vstupenek na představení plánovaná po 1. dubnu pokračují. Divadlo Phoenix v Linci omezilo počet míst v hledišti na zhruba 85, aby nepřekročilo stop-limit 100. Stejné opatření udělali v kinech Moviemento a City. Z festivalu Nextcomic 12.-21. března v Linci, Traunu, Leondingu a Steyru odpadají větší akce, ale pro individuální prohlídky mají být všechny výstavy otevřeny. Odřeknut je Linecký maraton, na který se chystalo na 5. dubna opět kolem 20 000 běžců a sto tisíc diváků.

Do konce měsíce jsou zavřena všechna rakouská spolková muzea. "Zemské kulturní ředitelství hledá, jak dotčeným pořadatelům pomoci. Odškodnění je sice upraveno zákonem o epidemiích (z roku 1950, novela z roku 2018, www.sozialministerium.at), ale země by mohla například kulturním organizacím vyplatit zamýšlené podpory dřív," píší OÖN.

V Pasově odřekli tradiční veletrh Pasovské jaro, který měl být 21.-29. března. Mistrovství světa v lední metané v Regenu běží dál, pořadatelé zapisují osobní data všech diváků a jejich počet v hale omezili na 300. Zrušit museli rámcový program. V nemocnici v Heinsbergu v Severním Porýní-Vestfálsku zemřel na koronavirus třetí člověk v Německu. V Pasově zjistili nákazu u 65letého muže, který byl v uplynulých čtrnácti dnech ve více rizikových oblastech. 

140 let Červeného kříže

Červený kříž a. D.Zdroj: Deník/repro OÖN

Linecký deník OÖN připomíná, že 14. března před 140 lety byl založen Rakouský Červený kříž.
„Ještě než Henry Dunant v roce 1863 založil Červený kříž, měla habsburská říše jeho předchůdce - Patriotische Hilfsverein, vlastenecký pomocný spolek se staral o oběti války, vdovy a sirotky,“ píše list. Dunantovy organizace pak vznikaly autonomně v řadě míst. K jejich organizování byla před 140 lety založena Rakouská společnost ,Rothen Kreuze´ pod patronací císaře Františka Josefa a Sissi.
V Horních Rakousích vznikla až v roce 1891. Sanitní služby do té doby poskytovali hasiči a záchranné svazy a k jejich ujednocení v roce 1899 přispěly i katastrofální povodně 1897 a 1899. Od té doby pracovaly složky společně, přičemž Červený kříž převzal sukcesivně pomocnou práci. Hasiči pořizovali výzbroj. Zápřah sanitních vozů byl sjednán s kočími.

Prvorepubliková sanitka.Zdroj: Deník/repro OÖN
Během první světové války měla nejvyšší prioritu péče o raněné. Mezi válkami profitovala služba z technických novinek. Přišla senzace – první záchranné auto. Do té doby byli pacienti do nemocnic dopravováni ručně tlačenými kárami nebo koňskými potahy, teď nastávala „automobilizace“, píší OÖN. „Prostor pro pacienta ve voze byl vybaven spartánsky, ale měl ,topení´- byl vyhříván teplem výfuků.“

Na snímcích OÖN je „vozový park“ střediska Červeného kříže koncem 19. století a sanitka z roku 1914 v Eferdingu.

Happy End

Zachráněni.Zdroj: Deník/repro OÖN

je rubričkou lineckých OÖN. Pro 11. březen do ní vybraly záchranu dvou králíčků, které někdo odstavil v kartonové krabici k odpadovým kontejnerům v okrese Wieden. „Pozorní přátelé zvířat dopravili malé samečky do vídeňského útulku, kde je naočkovali. Jsou v dobrém stavu a čekají na hodné vlastníky,“ píše list. Foto Deník/OÖN/TSW