Klatovsko – Chcete natočit kriminální seriál, který bude mít u diváků úspěch? Natočte ho na Šumavě. Dokladem toho je nejen veleúspěšná Policie Modrava, jejíž třetí řada se již chystá, ale i minisérie Vzteklina, kterou aktuálně vysílá Česká televize. Šestidílný seriál s Kryštofem Hádkem v hlavní roli poráží ve sledovanosti Modrý kód na Primě i Výměnu manželek na Nově. Vydal jsem se proto na dvě místa, kde se vloni minisérie Vzteklina natáčela.

DOLEJŠÍ TĚŠOV

Mojí první zastávkou je Dolejší Těšov nedaleko Hartmanic, který představuje seriálovou vesnici Bučina. Setkávám se tu se čtyřmi místními obyvateli, kteří si všichni v seriálu zahráli. „S vnoučaty jsme se chodili dívat na natáčení a obdivovali jsme herce, protože je to hodně náročné. Jednou nás požádali, abychom se natáčení zúčastnili, protože potřebovali do záběru místní obyvatele. Tak jsme se hezky oblékli, ale oni nás poslali domů, abychom se převlékli do domácího, do věcí, v nichž chodíme na zahrádku,“ líčí s úsměvem Anna Steiningerová, která ráda vzpomíná na Kryštofa Hádka, jenž se velmi ochotně podepsal jejím vnoučatům. Na televizní obrazovce se již viděla, stejně jako její manžel Karel. „Já jsem si zahrál ve druhém díle. Tady u domu bylo postaveno lešení, já jsem byl na něm, a když se ozvalo hlášení rozhlasu, tak jsem se na něj otáčel. Musel jsem mít přitom v ruce lahev s pivem,“ popsal svoji roličku.

Po stopách natáčení Vztekliny - Dolejší Těšov.Zdroj: Deník / Kilián Milan

„Já jsem si v seriálu také zahrála, klepala jsem koberce. Moc ráda na natáčení vzpomínám, osobně jsem se setkala s herci Hádkem či Hanušem. Popovídali jsme si, oba byli moc milí,“ zavzpomínala Marie Kehartová.

Ve Vzteklině si zahrál i další zdejší obyvatel a zároveň starosta Hartmanic Pavel Valdman, jenž představoval myslivce. Prozrazuje mi, že z toho, co jsem z Dolejšího Těšova viděl v seriálu, je skutečná jen zastávka, kterou si filmaři upravili a dali na ni nápis Bučina. „Koloniál, který je vidět v televizi, ve skutečnosti neexistuje. Filmaři zde na bývalý obytný dům napsali KOLONIÁL U MARUŠKY a vytvořili na zdi celou falešnou výlohu, jen dveře dovnitř byly skutečné, když využili stávající vrata. A třeba scéna, jak Hádek přijíždí autobusem, by se ve skutečnosti nikdy nestala, protože on přijíždí od Hořejšího Těšova a tam autobus nikdy nejezdil, protože by se tam neotočil. Filmaři tam museli couvat,“ vysvětluje Valdman a pak již společně míříme k bývalé německé škole, která v seriálu představuje hostinec U Švejdů. Točilo se jak před budovou, na níž dodnes zůstal po filmařích znak hospody, tak v prvním patře.

Po stopách natáčení Vztekliny - Dolejší Těšov.Zdroj: Deník / Kilián Milan

Možná si vzpomínáte na scénu, kde virolog Rogl mluví o nebezpečí vztekliny a promítá přitom obrázky na zeď. Dnes byste toto místo nepoznali. Když jsme tam prošli skrz přízemí, kde bydlí sociálně slabší, kteří tam neudržují právě vzorný pořádek, nevěřícně hledím na sál, v němž je nepořádek a kde se suší prádlo. „Tak z tohohle dokázali filmaři udělat ten hezký sál,“ říká mi Valdman. Pak se ještě vydávám do nedalekého zámku, kde byl v seriálu obecní úřad. Po filmařích už tu ale není ani stopy, místnosti jsou prázdné. „Na jednu stranu je milé, že si filmaři Dolejší Těšov vybrali a že si místní lidé v seriálu zahráli, na druhou stranu už mám kvůli tomu tolik telefonátů, až mě to tak trochu zdržuje od práce,“ uzavřel starosta.

NUZEROV

Druhou mojí zastávkou při cestě po stopách Vztekliny je Nuzerov na Sušicku. V této bohem zapomenuté vesničce žije trvale jen pár lidí, ale nakonec se mi podaří vyzpovídat Terezu Achsovou, která si sice v seriálu nezahrála, ale filmaři natáčeli přímo u ní doma, v pěkném domě pod silničkou. „U nás doma se točila scéna s tatínkem starosty Bučiny, kterého hrál pan Trojan, ve stodole se pak točila scéna, jak pan Hádek přebírá to krásné volvo. Natáčelo se i u nás před domem a také u sousedů,“ zavzpomínala Achsová a dodala, že sledovat natáčení z blízkosti bylo velkým zážitkem. Příjemné pro ni bylo i setkání s herci Hádkem, Trojanem, Vlasákem či Hanušem. „Kvůli necelým třem minutám záběru našeho interiéru absolvoval štáb týden příprav. A dokonce nám vymalovali, takže na ně máme jen příjemné vzpomínky,“ uzavřela s úsměvem obyvatelka šumavské vesničky.

Minisérie České televize Vzteklina ➤ režie: Tomáš Bařina ➤ kamera: Pavel Berkovič ➤ scénář: Jan Stehlík ➤ dramaturgie: Petr Pauer ➤ vedoucí výroby: Jakub Bílý ➤ kreativní producent: Josef Viewegh ➤ hrají: Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Johana Matoušková, Jan Vlasák, Filip Čapka, Leoš Noha, Pavla Beretová a další. Seriál vysílá ČT ve středu od 20 hodin.

Otázky pro Karolínu Blinkovou, mluvčí ČT

Proč byla vybrána právě Šumava?
Krajina Šumavy má nezaměnitelné charizma a je silným dějotvorným prvkem. Bez genia loci Šumavy by seriál Vzteklina nikdy nemohl vzniknout.

Kde se v okrese Klatovy natáčelo?
Klatovy, Sušice, Dolní a Horní Těšov, Nuzerov, Hartmanice, zaniklá sudetská vesnice Wünderbach a lesy v okolí.

Zažil štáb něco netradičního, zaskočila ho Šumava?
Hodně lidí ze štábu jezdí na Šumavu na dovolenou, scenárista tu má kořeny a kameraman chalupu, takže překvapení se nekonalo.

Jak je ČT spokojena se sledovaností?
Průměrná sledovanost Vztekliny činí po třech odvysílaných dílech 1,392 milionu diváků starších patnácti let při podílu na publiku přesahujícím 31 %. Což znamená, že seriál vždy ve středu večer sleduje každý třetí divák u televize. Sledovanost, ale zejména ohlasy diváků, jsou velmi pozitivní.

15. reprezentační ples Plzeňského kraje s podtitulem Filmové milénium hostil plzeňský Parkhotel.
Plzeňský kraj letos plesal jako ve filmu