Jaro je období, kdy se rodí nejvíce mláďat, ne jinak tomu je také v zoo mezi Dolní a Horní Pěnou. Podle ošetřovatelky zvířat Elišky Duškové je nejčerstvějším přírůstkem poník. „Ten se narodil posledního března, nyní je s matkou ve své ubikaci,“ vysvětlila.

Klokánek, oslátka i poník

Z kapsy klokanice vykukuje roztomilý klokánek a zdálky na ně dohlíží ještě táta klokan. „Přesný den narození nevíme, ale poprvé se na nás z vaku podíval v únoru,“ informovala Eliška Dušková.

V Zoo Na Hrádečku uvidíte nové přírůstky.
Více než stovku nových zvířat mají v Zoo na Hrádečku

Mezi mláďaty převažují samičky. U lam je to malá Sněženka. V oslím výběhu pobíhají dvě oslice, hned naproti v ohradě skotačí ve stádu malé ovečky i kůzlátka. „Beránka ale žádného nemáme,“ směje se ošetřovatelka. Narodil se také jelínek muntžak malý. „Tomu jsou teprve tři dny, a tak se schovává u matky,“ dodala na vysvětlenou.

Na cestě jsou hyeny

Na cestě jsou také malé hyeny. Shakira a Diego, budou mít další potomky. „Samice je březí tři až čtyři měsíce, rodí většinou dvě mláďata. Očekáváme je koncem dubna začátkem května,“ upřesnila.

K Velikonocům patří vajíčka, a tak ošetřovatelka pro srovnání ukázala i jedno pštrosí. „Je celé bílé a je považováno za největší z ptačích. Emu má naopak vejce žíhané, zelenomodré barvy,“ popsala.

Zvířecí pomlázka

Veřejnost podporuje zoo během uzavření. „Nyní jsme spustili velikonoční pomlázku, kdy mohou lidé nakupovat zvířatům pochoutky. Za jakoukoliv pomoc jsme velmi vděční,“ podotkla ošetřovatelka. Tato forma pokryje denní dávku potravy pro konkrétní druh.

Zoo Na Hrádečku se nachází mezi Horní a Dolní Pěnou na Jindřichohradecku.
Zoologickou zahradu Na Hrádečku drží nad vodou přátelé zoo

V areálu vládne také čilý pracovní ruch. Ve výstavbě je nová pokladna se sociálním zázemím a prodejnou suvenýrů, celá zahrada se připravuje po zimě na návštěvníky a její zaměstnanci doufají, že je budou moci brzy přivítat.