Podle Petry Dolejšové z českobudějovické krajské správy ČSÚ za nárůstem stojí hlavně příznivé migrační saldo. To znamená, že se za šest měsíců do kraje přistěhovalo o 477 lidí více, než kolik jich z jižních Čech odešlo. Přirozená měna obyvatelstva byla v záporných hodnotách - zemřelo o 140 Jihočechů více, než se jich narodilo.

Živě se v kraji narodilo 3347 dětí, z toho 1682 chlapců. "Proti stejnému období minulého roku je to o 33 dětí více," porovnala Petra Dolejšová. Doplnila, že v rámci kraje byla nejvyšší porodnost v okresech Prachatice a České Budějovice, nejnižší pak na Písecku a Českokrumlovsku. Jako první v pořadí se narodila téměř polovina dětí (47,7 %), druhorozených bylo 38,2 % a zbylých 14,1 % připadalo na děti, které se narodily jako třetí a další v pořadí.

Ve sledovaném období zemřelo na jihu Čech 3487 osob (1798 mužů a 1689 žen), což je o 229 více než ve stejném období minulého roku. "Celková úmrtnost v kraji byla stejná jako republikový průměr a mezi kraji byla na páté nejnižší hodnotě," zmínila Petra Dolejšová. Více než třetina zemřelých byla ve věku od 80 do 89 let. V relativním vyjádření lidé nejméně umírali v okrese České Budějovice, nejvyšší úmrtnost pak byla v okresech Jindřichův Hradec a Strakonice.

V 1. pololetí 2017 se do Jihočeského kraje přistěhovalo 2979 osob, o 40 lidí více než ve stejném období minulého roku. Počet vystěhovalých byl o 477 osob menší než počet přistěhovalých. Kladné migrační saldo tak opět zvyšuje počet obyvatel kraje. Vyšších hodnot kladné migrace dosáhl především okres České Budějovice (+508 obyvatel), naopak nejvyšší záporné saldo migrace měl okres Jindřichův Hradec (-162 obyvatel). Z ciziny se do kraje přistěhovalo 1037 lidí, do ciziny se jich odstěhovalo 430. V rámci kraje, tedy mezi obcemi, se v 1. pololetí přestěhovalo celkem 6320 osob, jedná se o tzv. vnitřní stěhování.

Ve sledovaném období byly uzavřeny 1104 sňatky, což je o 69 méně než v 1. pololetí minulého roku. "U 74,1 procenta ženichů a 73,6 procenta nevěst se jednalo o první sňatek. V ostatních případech šlo o druhé, případně další sňatky," poznamenala Petra Dolejšová z Českého statistického úřadu. Sňatečnost v kraji byla podle ní o něco nižší než republikový průměr a v mezikrajském srovnání byla na sedmé pozici. Na území kraje byla zaznamenána nejvyšší sňatečnost v okrese Prachatice.