Proti rámusu

Ztiší kapely?Správní a turistický výbor zastupitelstva města Grafenau rozhodl zřídit „zvukovou brzdu", elektronické zařízení, které při hudebních produkcích automaticky ztlumí hlukovou hladinu, pokud překročí únosnou hranici. „Má především ubrat na intenzitě špiček, jako jsou tuše nebo tradiční pozdravné znělky," říká starosta Max Niedermeier. Mnohé kapely totiž vyhánějí decibely tak vysoko, že se z hudebního prožitku stává zátěž. „Brzdné"  hranice budou nastavovat samotní hospodští, s nimiž bylo rozhodnutí konzultováno, napsal deník PNP.

Moc hlasitý sex?

Nájemnice bytu ve vilce ve Vídni dostala výpověď po stížnostech sousedů, že při sexu ve sprše příliš křičí. O oprávněnosti vyhazovu teď má jednat soud. 80letá majitelka domu chce chování dotyčné dámy doložit dvacetiminutovou nahrávkou skrze zeď. Jako svědek žalované strany má vypovídat její přítel, napsaly OÖN.

Na nadměrný erotický hluk si kromě staré paní stěžovala i další sousedka, mladá muslimka. Pronajímatelka už na noční hluk čtyřikrát volala policii.

Přibil kočku na zeď

40letý suspendovaný soudce ze Štýrského Hradce byl ve Vídeňském Novém Městě odsouzen ke 13 měsícům podmíněně a k peněžitému trestu 2520 eur za to, že loni v lednu přibil na zeď bytu kočku, zavolal policii a fingoval vloupání. Podle soudu se tak dopustil týrání zvířat, falšování důkazů, křivou výpověď atd. Zproštěn byl jen obžaloby z nebezpečného vyhrožování bývalé manželce, kterou si pak znovu vzal. Ta pak odmítla vypovídat. K události s kočkou mělo dojít právě v době jejich vzájemných hádek, ale právník čin popíral. Věc vyšetřovalo státní zastupitelství v Linci a soudil soud zase v jiné spolkové zemi. Rozsudek není pravomocný.

Hejtman provokuje?

Okresní hejtman Michael Adam (28) z dolnobavorského Regenu, o jehož setkáních  s homosexuálním přítelem v sídle hejtmanství jsme opakovaně psali, svolal tiskovou konferenci, na níž oznámil, že vylučuje své odstoupení z funkce i předčasné volby do tohoto úřadu. Kromě toho ale také doznal, že měl víc podobných afér. Se třemi muži měl mít sexuální poměr v objektu radnice v Bodenmaisu, kde starostoval – poprvé v roce 2008, napsal deník PNP.  Také na okresním hejtmanství měl vystřídat tři partnery. „Byla to morální chyba," připustil, ale znovu ujistil, že po právní stránce není co řešit. To mu prý řekl  i předseda dolnobavorské vlády Heinz Grunwald v osobním rozhovoru. Nad jeho sexem v úřadě ale vyslovil nelibost.