Zákazníci to prý přijali velmi dobře, platit tady mohou i smartphonem nebo kartou. Oceňují, že si pro čerstvé bílé klobásy, sekanou a doma dělané salámy mohou přijít sedm dnů v týdnu od šesti do 21 hodin. Především o víkendech obchod běží dobře, tvrdí majitel.

Vlečen přes 30 kilometrů

O hrůzostrašné dopravní nehodě napsaly linecké OÖN. Dálniční policie byla v sobotu ve 4.53 vyrozuměna o tmavě oblečené osobě kráčející po odstavném pruhu A1 u Astenu v okrese Linec-venkov směrem na Vídeň. Policie z Haidu na místě nic nenašla, ale po pár minutách objevila u výjezdu Enns-západ na vozovce boty a mobil. V 6.06 ohlásili kolegové z parkoviště v St. Valentinu tahač se vpáčeným čelem. V 6.35 oznámila dálniční policie z Amstettenu nález více částí těla na vozovce.

„Šetření ukázalo, že chodec byl kolem páté hodiny u St. Valentinu sražen nákladním autem objeveným v Astenu a pak jiným autem vlečen více než 30 kilometrů k Amstettenu. Tam byla mrtvola přejeta několika dalšími vozidly. Policie sice našla osobní doklady mrtvého, ale až pitva zjistila z DNA jeho totožnost – šlo o 27letého muže ze St. Florianu,“ píše list. Dodává, že totožnost řidiče, který ho měl srazit, policie zná.

Přehlídka tattoo

Podívaná až děsivá…Zdroj: Deník/repro

V Eggenfeldenu v okrese Rottal-Inn uspořádali Raimund Traunspurger a Rike Bägler po dvaceti letech činnosti poprvé samostatnou „Tattoo-Convention“. Její součástí byly exhibice. „Vystoupení italského dua Death Angel Moniky a Jacka (na snímku) bylo možné teprve poté, kdy mladí do 16 let museli halu opustit,“ píše PNP. „Z rozpíchaných obličejů a paží směli návštěvníci vytahovat vpíchané jehly a háčky, což pro slabší nervy nebylo…“

Mobilní studia na výstavě byla téměř neustále obsazena, řada návštěvníků si termín u oblíbeného kerkaře zamlouvala měsíce dopředu…

Jak kde platí učitele

Studie OECD o vzdělání srovnala průměrné platy učitelů, počty vyučovacích hodin, velikosti tříd a z nich celkové náklady na žáka prvních stupňů základních škol ve 45 zemích, píší OÖN. Nejvyšší mají být v Německu (4679 dolarů), Švýcarsku 4579 a v Rakousku 4525. Průměr OECD je 1784 dolarů. V nákladech vyšších stupňů základek Rakousko dokonce vede s 5635 dolary (OECD 3274).

Z dalších poznatků studie: V rakouských národních školách sedělo v roce 2017 ve třídě průměrně 18 dětí, méně jich bylo jen v Lotyšsku, Litevsku a Lucembursku. Průměr OECD byl 21. Starších 50 let bylo 38 procent rakouských pedagogů (OECD 33 %), na prvním stupni základek dokonce 48 %. Rakouští učitelé vydělávají po celou kariéru a ve všech typech škol víc, než je průměr OECD. Loni byl nástupní plat na národní škole 42 700 dolarů (OECD 33 100). Učili o 102 hodiny za rok méně než jinde v OECD. V národních školách se rakouské děti učí 705 hodin, v OECD 799, na prvním stupni 900, což je i jinde.

Mrňous jde domů

Před třemi měsíci se narodilo na klinice v Innsbrucku dosud nejmenší rakouské dítě – vážilo jen 350 gramů. Od té doby bylo v nemocnici intenzívně ošetřováno a ve středu 10. září si děvčátko mohla rodina konečně odvézt domů. „Malá bojovnice teď váží 2,3 kilogramu a podle kliniky je ve zdravém a robustním stavu,“ uvedly OÖN.

O sebevraždách

V roce 2017 spáchalo v Bavorsku sebevraždu 1597 lidí, o 85 víc než v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, píší PNP. V celém Německu si vzalo život 9241 osob. Každoročně je v tomto státě obětí sebevražd víc než zemřelých při dopravních nehodách, násilných trestných činech a nadměrném užívání drog dohromady. Bavorský statistický úřad vykazuje za rok 2017 v Dolním Bavorsku 121 sebevražd, z toho 19 v okrese Pasov, 16 v okrese Landshut, 15 v Dingolfingu-Landau atd. V Horním Bavorsku to bylo za stejné období 483 obětí, z toho 153 v Mnichově.

Bude den prarodičů

Bavorská vláda schválila v úterý sváteční Den prarodičů, napsala PNP. Nikde jinde v Německu jej nemají.

Statistika dokladuje, že rodičům je průměrně 52 let, když se poprvé stávají prarodiči, a následně provázejí své děti a vnoučata ještě 25 let. Nový svátek bude každoročně druhou neděli v říjnu, poprvé tedy 13. října 2019. Mnichov k tomu chystá rodinnou slavnost plnou zážitků a za účasti iniciátora myšlenky ministerského předsedy Markuse Södera.

PNP doplňuje, že z rozhodnutí mají velkou radost floristé, jak řekla prezidentka jejich svazu Erni Salzinger-Nuenerová. Těm, kteří se rozhodnou obdarovat prarodiče při té příležitosti květinou, doporučuje hvozdík. „Ten byl v padesátých a šedesátých letech velkým tématem, ale pak ztratil na oblibě,“ říká. Teď se objevilo mnoho nových výpěstků v nádherných barvách. „Dovedu si představit, že by to byla pěkná vzpomínka na minulé časy,“ dodává. Radí dávat je v pastelových barvách. „Taková starorůžová, tu mají babičky rády v každém případě,“ ujišťuje.