Ve Francku nyní proti nim začala zasahovat policie. „Po nehodě na A3 mezi Norimberkem a Řeznem v pátek ráno zastavila hlídka přes dvacet ,gafferů´ u nehody auta s obytným přívěsem, při níž se nástavba vleku strhla a trosky se rozsypaly na téměř sto metrech vozovky. Okounějícím zvědavcům policie uložila na místě pokutu 80 eur. Stihne je také ztráta jednoho bodu v registru řidičů,“ uvedl list. Dodal, že podle policie byly problémy už při příjezdu k místu nehody – mnoho kamionů blokovalo „záchranný pruh“ vozovky a u havárie samotné pak zase přišlo zlobení s „čumily“…

Chyby bavorských lékařů

V Německu není centrální místo, které by registrovalo pochybení při ošetřování, každá pojišťovna a každá zdravotní služba dokumentuje jinak. Podle pojišťovny techniků se v Bavorsku počet podezřelých případů loni meziročně zvýšil o 26 procent na 536, píše PNP. Kolik chyb bylo prokázáno, pojišťovna neuvádí. Ve třetině případů byly zadány znalecké posudky. U všeobecné nemocenské pojišťovny (AOK) v Bavorsku loni počet ohlášených sporných případů – 3852 - nestoupl, ale ve 1451 věcech posuzovaných znalci bylo zjištěno 499 chyb, tedy víc než třetina.

Lékařské službě nemocenských pojišťoven (MDK) bylo loni v Bavorsku ohlášeno 3852 případů. Ve 1072 byla ošetřovatelská chyba prokázána. Komisi znalců a dohodovací službu Bavorské lékařské komory požádalo mezi červnem 2016 a letošním květnem o dobrozdání 1225 pacientů cítících se poškozeno. Ve čtvrtině uzavřených případů bylo zjištěno pochybení personálu.

AOK rozebrala chyby regionálně. V Dolním Bavorsku z 285 nových případů vykázalo 49 skutečné chyby, s odstupem nejvíc v chirurgii, po ní v ortopedii a zubní a čelistní chirurgii. „V přepočtu na 100 000 obyvatel bylo zjištěno výrazně nejvíc chyb v Bavorském lese – v Regenu a Freyungu-Grafenau 22,2 na sto tisíc, dále v Deggendorfu 11,3. V Pasově bylo osm procent takových případů. Dominik Schirmer, vedoucí oddělení ochrany pacientů AOK, ale podotýká, ža tato čísla jsou velmi nízká. Navíc z nich nelze zjistit, v jakém zařízení k událostem došlo, a proč se staly,“ pokračuje pasovský deník. Dodává, že i když jsou data a vyšetřovací metody pojišťoven a lékařských služeb rozdílné, všechny tyto instituce bojují se stejným problémem – s vysokými „černými čísly“. Mnoho poškozených neví, kam se obrátit, řada případů zůstává neodhalena. Prošetřování trvá dlouho a je vysoce byrokratické, píše list.

K negativnímu primátu Dolního Bavorska říká šéf ředitelství AOK v Pasově Günther Schober, že se v něm odráží vedle nedostatečného poučení pacientů o vedlejších účincích a nebezpečích také větší počet nedorozumění vyplývajících z toho, že v tomto regionu pracuje víc lékařů a sester ze zahraničí. Pochybení z jazykové bariéry podle něho bylo ale pravomocně zjištěno jediné. V roce 2009 byl muž přijat s bolestmi zad na malou kliniku. Tam ho ošetřovali čtyři lékaři z východní Evropy a poradili mu operaci. Její rizika mu ale pro jazykovou bariéru nemohli předestřít. Při operaci došlo ke komplikacím a pacient ochrnul. V roce 2015 vysoudil v Deggendorfu narovnání – ve sporu s nemocnicí argumentoval, že kdyby byl o rizicích dostatečně poučen, nechal by se operovat na odborné klinice. Soudci vyslechli dotyčné lékaře a uzavřeli, že ani po šesti letech jejich němčina nestačí k náležitému objasnění možných chyb a poučení o způsobu, jak se jim vyhnout, cituje PNP Schobera.

Další tisíce odešly z církve

V Bavorsku dál lidé vystupují z církve.Zdroj: Deník/repro PNP

Loni v biskupství Pasov vystoupilo z církve 2378 lidí. Oproti roku 2015 je to o 329 méně. Snížil se ale také počet věřících, kteří se k církvi vrátili – ze 142 na 137, píše PNP. „Biskup Stefan Oster vyjádřil potěšení nad lehce klesajícím trendem výstupů, ale ujistil, že ,trvale vysoké počty jsou a zůstávají budíčkem k tomu, abychom nepolevovali v naší prvotní úloze evangelizace´.“ List dodává, že nyní je v pasovském biskupství 469 896 katolíků.

Nejvíc bavorských „oveček“ vystoupilo loni v arcidiecézi Mnichov kardinála Reinharda Marxe – 17 987. V arcibiskupství Freising jich bylo o 4300 méně. Obě společenství jsou v tomto směru na prvních místech celoněmecké statistiky, poznamenal list. Jejich vedení ale zdůraznilo, že oproti roku 2015 z nich odešlo o 11,3 procenta méně lidí.

V Německu ubývá i evangelických křesťanů. V celé spolkové republice loni z katolické církve vystoupilo 162 093 věřících, o 11 % méně než předloni, evangelická církev oznámila vystoupení kolem 190 000 lidí, meziročně o desetinu méně. Katolická církev tak měla loni 23,6 milionu členů, což odpovídá 28,5 % obyvatelstva. Protestantů bylo kolem 21,9 milionu (26,5 % obyvatelstva).

Bude králem letních hitů?

Bude králem letních hitů?Zdroj: Deník/repro PNP

Patnáctiletý Johannes Weindl (15) z kollnburské osady Rechertsried bude v neděli 23. července v rámci televizní show stanice ARD „Vždycky v neděli“ moderátora Stefana Mrosse vysílané z Europarku Rust mezi 10. a 12. hodinou bojovat v dalším kole k. o. soutěže mladých talentů o titul Krále letních hitů 2017, upozornila PNP. Chlapec bude o postup bojovat s zillertalskou skupinou "Gerlosbluat". Kdo postoupí, o tom rozhodne přímé telefonické hlasování diváků. Finále soutěže bude ARD vysílat 3. září. „V každém případě je už účast v této letní hitparádě pro Weindla velkým skokem v kariérním žebříčku,“ konstatuje pasovský list a připomíná, že tento talent nedávno vyhrál kvalifikaci Alpen-Grad-Prix a v říjnu nastoupí ve finále v Meranu. Kromě toho bude 17. září hostem „modro-bílého štamtyše“ jihovýchodobavorského Radia ISW v Braunau. Pro jeho příznivce tam Kollburg pořádá autobusový zájezd.

Na reprodukci je Weindlova autogramová kartička.

Sekačku zachránil GPS

Sportovnímu klubu FC Rosenhof-Wolfskofen v Mintrachingu (okr. Řezno) v noci na čtvrtek někdo odcizil sekací traktor v ceně 15 000 eur. „Protože klubu byl takový stroj ukraden před dvěma roky, vybavili sportovci nástupnický model zařízením GPS zaznamenávajícím aktuální polohu sekačky,“ píše PNP. „S tím zloději nepočítali. Klub nyní policii mohl průběžně sdělovat trasu pohybu stroje. Čeští pátrači posléze vystopovali zloděje krátce před polskou hranicí. Na ložní ploše malého transportéru byl nejen traktor z Rosenhofu, ale také travní sekačka DJK Rettenbach (okr. Cham) v hodnotě téměř 24 000 eur. Oba kluby dostaly své věci zpátky.“

Beton v cizí ložnici

Stavební jeřáb vysypal v Germeringu u Mnichova 40 kilogramů betonu do cizí ložnice, informuje PNP. „Jak v pátek sdělila policie, větrný poryv strhl rameno jeřábu přepravujícího náklad a odklonil dodávku proti oknu ložnice domu stojícího na sousedním pozemku. Rám okna s výplní praskl a beton se vylil do místnosti. 53letá majitelka v tu dobu nebyla doma a alarmovali ji telefonem…“

Spěchal do práce?

Při radarové kontrole dopravní policie z Deggendorfu ve čtvrtek dopoledne na B11 mezi Bavorskou Železnou Rudou a místní částí Seebachschleife bylo přistiženo více řidičů při nedodržení povolené rychlosti. Hlídka uložila tři napomenutí a osm oznámení ke správnímu řízení, napsala PNP. „Nejvíc spěchal 43letý český zaměstnanec vnějšího servisu – naměřili mu 148 km/h v místě s maximální stovkou. Řidič na místě zaplatil kauci 148,50 eura a čeká ho měsíční zákaz jízdy.“

Lovili pstruhy keserem

Rušno v městském potoce.Zdroj: Deník/repro PNP

V sobotu 22. července byl ve švábském Memmingenu „Rybářský den“. Do městského potoka sestoupilo na 1200 mužů z tohoto města chytat po dobu půl hodiny pstruhy do speciálních keserů, píše PNP. Králem lovu se stal Martin Ackel, který chytil největší kus – o váze 2240 gramů. „Rybářský den má dlouhou tradici,“ vysvětluje list. „Už ve středověku byl městský potok sloužící jako kanalizace jednou za rok vychytán k čistění. V průběhu minulého století se spektákl vyvinul v lidovou slavnost, která každoročně láká kolem 20 000 návštěvníků. Dívat se může každý, ale chytat mohou jen místní muži. Loni soutěž vyhrál policista se pstruhem o váze 1910 gramů. Slavnost končí večer průvodem s králem lovu starým městem. Ochránci zvířat kritizují tento lidový zvyk jako týrání zvířat,“ uvedl deník.