Závod, který prý vymyslel vynikající vrchař Andreas Gerber ze Gmundenu, je součástí série Red-Bull-400 se 17 podniky v Evropě, Asii a Severní Americe. Loni se v německém Titisee-Neustadtu rozdávaly poprvé medaile světového šampionátu. Závodit se bude v pěti kategoriích včetně štafet, z nichž jedna je vypsána pro hasiče (povinně v pracovních kalhotách a s helmou). V té obhajuje titul čtyřka z Rutzenmoosu, která se na závod chystá už šest týdnů.

Trať měří 400 metrů. Prvních sto metrů je na dojezdu, druhých na doskoku, se 79 procenty stoupání nejstrmějším úseku, pak rampa závodníky dovede na stůl můstku a odtud běží po nájezdu nahoru. Hasiči z Rutzenmooseru těchto celkem 400 metrů zvládli za 2:03,4 minuty, letos prý chtějí být rozhodně pod dvěma minutami, píše list.

Jedenáct rozběhů ve dvanáctiminutových intervalech začíná ve 13.30, pro hasiče v 16.20, pro ženy v 17. Do čtyř semifinále od 18.15 postoupí vítězové a 268 s nejrychlejšími časy, do finále od 20 hodin vítězové a 66 s nejlepšími časy. Obdobný postupový systém mají i ženy.

K závodům jsou přihlášeni i Češi, například Pavel Holec z Kroměříže či Adéla Stránská z České Třebové. Loni byl ve finále třetí Slovák Tomáš Čelko v čase 3:22,4.

Do penze si došel

Na trase.Zdroj: Deník/repro

Poddůstojník rakouského bundesheeru, linecký rodák Johann Ilk (63), pracoval v armádě 43 let, z toho od dubna 2014 v mezinárodním operačním velitelství v Ulmu v Bádensku-Württembersku. Od 31. července je v důchodu. „Do penze si doslova došel – odkráčel po svých 500 kilometrů z Ulmu do Lince, většinou podél Dunaje,“ napsaly OÖN.

Jak pěšák listu řekl, vyrazil na svůj poslední pracovní den, 31. července, kdy se s ním rozloučila vojenská hudba z Ulmu a kdy ho na první etapu vyprovodili důstojník generálního štábu a poddůstojník bundeswehru. Denně ušel 30 až 50 kilometrů. Na každý úsek si bral s sebou vodu – kvůli horku pil denně šest litrů. Nespal ani pod širákem, ani ve stanu, už na podzim si zajistil „důstojné noclehy“ v penzionech. Za třináct dnů byl v cíli. Splnil si úkol - „do penze dojít“…

Choval se jako holka…

Po kuriózně odůvodněném negativním rozhodnutí o azylu homosexuálnímu afghánskému běženci se objevil v Rakousku další podobný případ, kdy byla žádost o azyl zamítnuta dalšímu Afghánci ze stejného „důvodu“ - prý se jeví „málo ,teplý´“, jeho chůze, vystupování a ošacení „jen přibližně naznačují“, že by mohl být homosexuálem. „Nejste, a nemáte se proto čeho obávat,“ zněl ortel. Ve čtvrtek 27letému iráckému běženci, který jako důvod útěku z vlasti uvedl homosexualitu, úřady ve Vídeňském Novém Městě žádost odmítly s podobným zdůvodněním, že se „chová jako dívka a ne autenticky“, napsaly OÖN. Jeho homosexuální orientace prý proto není věrohodná, tvrzení o ní působí jako hrané. Důvody zamítání jsou podle homosexuálních kruhů jen opakováním klišé a diskriminační. Azylové úřady se brání tím, že přezkoumávají každý případ, ale ne každá formulace v 50-70stránkovém rozhodnutí může být nenapadnutelná…

Víc škod, méně škody

Těžké letní bouřky zvýšily u Allianz Deutschland počet škod z katastrof. V Bavorsku stoupl počet loni nahlášených případů o 38 procent na 44 000, výše škod ale meziročně poklesla o 13 % na 74 miliony eur, protože průměrná škoda oznámených událostí byla jen 60 procent z předloňských. Jen od června do srpna pojišťovna vyplatila klientům 57 milionů eur, z toho téměř tři čtvrtiny za škody z bouřek a krupobití. V celém Německu ale Allianz „zaplakala“ - hradila dvojnásobně větší počet škodních případů, více než 300 000, a její plnění vzrostla o 63 % na 485 milionů eur. Postaraly se o to především podzimní vichřice "Xavier" a "Herwart", které zasáhly především severní a východní Německo. Letos Allianz zaplatila hlavně za vichřice "Friederike" a "Burglind" celospolkově asi 392 milionů, o 170 milionů víc než loni.

Stříleli jako o závod

Myslivci v Bavorsku složili v uplynulé lovecké sezóně více než 95 000 kusů černé. Je to rekordní počet. Odstřel byl motivován prý především snahou zmenšit počet dopravních nehod se zvěří na silnicích, škod na polích a loukách a snížit nebezpečí nákaz, konkrétně španělské prasečí chřipky. Uplynulá lovecká sezóna trvala od dubna 2017 do konce března 2018. Od prosince dostávali myslivci za každého divočáka prémii 20 eur. V sezóně 2016/17 odstřelili kolem 61 000 kusů černé.