Ve skladištní hale v obci s tisícem obyvatel zajistili 32 tun tabáku, který měl být aromatizován. Dva zaměstnanci byli přistiženi při práci. „Je to dosud největší zabrání tabáku v Rakousku,“ píše list.

Rozvíjí, že ilegální práce vykonávali dva Poláci od června. Uvedli, že za tu dobu opatřili asi 300 tun tabáku aromaty čokolády, kakaa, rumu a citronu. Slisované tabákové listy, které přišly v bednách ve čtyřicetitunovém kamionu z Belgie a Polska, byla upraveny a pokropeny chuťovými látkami. Pak byl tabák znovu zabalen a rozvážen menšími nenápadnými vozy na další produkční místa v cizině.

Jedna třiapůltunka byla kontrolována koncem října v Drasenhofenu na přechodu do Česka a analýza ukázala, že by se mohlo jednat o surový tabák. Řidiče nechali projet a zaměřili se na dílnu v St. Pöltenu. 16. listopadu, po povolení k domovní prohlídce, si vyšetřovatelé obstarali u uklízečky klíče k areálu a k hale. Osmičlenné komando v ní našlo dva Poláky. „Byli překvapeni, ale spolupracovali,“ řekl jeden z celníků. Uvedli, že doma nenašli práci. K zaměstnání v Rakousku údajně byli naverbováni na sportovišti.

Pracovali za nejtěžších podmínek tři až čtyři dny v týdnu od osmi do jedenadvaceti hodin v hale. Spali v prostorách kanceláři a skladu. Dostávali tisíc eur měsíčně. Byli „nevědoucími vykonavateli“, netahali za drátky, řekl mluvčí ministerstva financí Johannes Pasquali. Jsou stíháni na svobodě za krácení daně.

Byli zaměstnáni na prvních krocích ilegálního zpracovávání tabáku. Podle Pasqualiho je novým postupem cigaretové mafie každou etapu výroby překládat do jiné země, aby se machinace zakryly. Kam na černý trh měl zpracovaný tabák jít, není jasné, píše Volksblatt. Údajně byl zasílán do Lotyšska, ale na cestě tam se ztratil.

Policie pátrá po mužích v pozadí. Kromě Polska je šetření vedeno také v Belgii, Británii a Lotyšsku. Kromě obou dělníků byli vypátráni nájemce haly.a řidič nákladního vozidla, oba také Poláci. Zpracovatelský stroj a vůz s polskými značkami byly zabaveny. Ze zajištěného tabáku v hodnotě 70 000 eur by mohlo být vyrobeno 32 milionů cigaret pro černý trh. Stát by byl podvoden o 1,2 milionu eur daně z přidané hodnoty a 4,4 milionu eur spotřební daně.

„V minulém roce bylo podle ministerstva financí v Rakousku zajištěno celníky celkem 7,2 milionu ilegálních cigaret. Jen tímto novým nálezem byla tato hodnota více než čtyřnásobně překročena,“ dodává Volksblatt. Dosud největší ilegální tabačka v Rakousku byla odhalena v roce 2007 v Maria Ellend – se 20,1 tuny tabáku. Teď jej bylo o dvanáct tun víc.

Vypověděli zemi divadlo

Ve středu v 15.56 město Linec vypovědělo divadelní smlouvu se zemí Horní Rakousy. Doběhne s koncem roku 2019. Deník OÖN to označil za viditelný zlom ve vztazích města a země, mezi starostou Klausem Lugerem a zemským hejtmanem Thomasem Stelzerem.

O neshodách kolem financování linecké kultury jsme informovali opakovaně. Nyní k tomu čerstvé hlasy – intendant Zemského divadla Hermann Schneider: „Je nenapravidelně zničena důvěra tvůrců kultury v politiku města. Něco takového jsem ještě nezažil. Pracoval jsem brzy po obrátce v takzvaných nových spolkových zemích bývalé NDR a zažíval jsem tam změny struktury, odbourávání oborů nebo fúze dle politických rozhodnutí. Aby ale představitel tak velkého a bohatého města bez jakéhokoliv rozhovoru s dotčenými umělci nebo s rozhodujícími grémii jednoduše zrušil kulturní instituci, to jsem opravdu ještě nezažil. Je to jedinečný krok.“

Obává se, že je to precedentní případ. „Rakousko se vždycky vyznačovalo předvídatelnou a uznalou kulturní politikou. S tím je dnešním dnem konec.“

A jak reagoval zemský hejtman Thomas Stelzer: „Rozhodnutí města mě netěší, ale je třeba je akceptovat.“ Současně oznámil, že bude usilovat o rozmluvu se starostou Lugerem: „Nadále podávám ruku.“ Divadelní smlouva není podle něho finanční konstrukcí, ale základem pro spoluvytváření kultury zemí a městem. „Místo diskuse o odstoupení bychom měli mluvit o tom, jak bychom mohli spolupráci zesílit.“ Obdobně se vyjádřil Luger po zasedání – ještě letos prý najdou k setkání termín.