Záchranáři dali výpovědi

„Loni oslavil tým lékařů záchranné služby nemocnice ve Steyru 25 let trvání. Nyní se sehraná jednotka rozpadla," píše deník OÖN. Sloužit přestalo všech osm členů skupiny, tři dokonce dali nemocnici výpověď. Zbývající se nechají přeložit na jiná místa. Důvodem má být nový zákon o pracovní době, který musí zdravotnická zařízení dodržovat, a jízdy sanitkou Červeného kříže se do ní nevejdou. Pro tuto záchrannou složku prý budou moci lékaři pracovat jen ve volném čase v rámci nadregionálního poolu.
Ředitelka nemocnice má za neodůvodněné obavy, že se teď zhorší tísňová zdravotnická služba v zásahovém území se 120 000 lidmi. Mají prý v jiných odděleních dost lékařů, kteří mají potřebnou kvalifikaci. „Nepřetržitá péče je do doby, než dojde k nějakému politickému rozhodnutí, garantována rozvrhem práce nemocnice," řekla. List dodává, že o ono politické rozhodnutí usiluje zemský hejtman Josef Pühringer vyjednáváním s ministerstvem zdravotnictví o sladění zákona o pracovní době zdravotníků s potřebami záchranné služby.

Rocker pozlobil zemědělce.Zpěvák zlobí zemědělce

Rakouský lidový rocker Andreas Gabalier rozzlobil rakouský svaz zemědělců účinkováním v reklamě pro německý koncern Müller-Milch. V inzerátu Penny-Marketu drží v náruči láhve mléka německé značky, což rakouský svaz pociťuje jako urážku, píší OÖN.
„Patriot Andreas Gabalier tedy pije mléko. Když jde ale o peníze, nejraději to německé, průmyslové," kritizují zpěváka zemědělci. Josef Kaltenegger, bývalý šéfredaktor zemědělských novin Neues Land a štýrský předseda volební strany Team Stronach, napsal na facebooku o Gabalierovi dokonce, že se podílí na záhubě domácích producentů mléka. V narážce na jeho stylizaci se s koženými kalhotami uvedl: „Když zpíváš jakoby o selských chlapcích z podhůří, měl by sis uvědomit, že svým účinkováním v této reklamě přispíváš k jejich rychlejšímu zmizení ze scény…"
Facebooková kritika oblíbené hvězdy se obrátila proti svazu zemědělců – měl by prý mít jiné starosti. Kromě jiného třeba zamést si před vlastním prahem: „Kolik z těch sedláků, kteří se v poště rozčilují, jezdí rakouským traktorem?" ptá se jeden ze zastánců Gabaliera. Jiný účastník diskuse naopak nahlíží na reklamu pro „Müllera" pozitivně: prý ukázala, že Gabalier by měl raději pít mléko než zpívat, uzavírají OÖN.

I Bavoři jsou šikovní

O úspěchu Rakušanů na 43. mistrovství světa v práci (Worldskills) v Sao Paulu jsme psali v pondělí. Pasovská PNP přidala zprávu o zlaté medaili dolnobavorského reprezentanta – 22letého tesaře Simona Rehma z Weinsfeldu ve Středním Francku. Betonáři Dennis Behrens (20) z Dolního Saska a Pascal Gottfried (21) ) z Bavorska a štukatér Lukas Prell (21) ze Severního Porýní-Vestfálska získali stříbro, bronz vybojoval florista Tobias Niefenecker (18) z Bavorska. Německo reprezentovala dosud největší výprava 41 talentů. Kompletní seznam medailistů je na https://www.worldskills.org.

Zase azylové rekordy

V minulém týdnu bylo v Dolním Bavorsku zadrženo 3500 běženců a zatčeno 34 převaděčů, což jsou nové rekordy. „Novým rekordem je i 55 ilegálů, mezi nimi 22 dětí, z Iráku, Iránu, Afghanistánu a Sýrie nacpaných v malém transportéru. Řidič je vysadil na A3 u Pasova a utekl," píše PNP.

Autobus Rakouské banky dál mění šilinky.Pořád drží šilinky

20. dubna 2018 definitivně ztratí hodnotu tisícišilinková bankovka s podobiznou fyzika Erwina Schrödingera z roku 1983 (bylo jich celkově vydáno 1,213 milionu) a pětistovka s architektem Ottou Wagnerem z roku 1985 – po tomto datu budou bezcenné, napsal linecký deník Volksblatt. Oběma doběhne platnost na nich uvedená. Ostatní bankovky má banka měnit po věčné časy. List připomněl, že více než 15 let po zavedení eura Rakušané ještě nevyměnili na novou měnu asi 8,6 miliardy šilinků. Vyměněno bylo 97,6 procenta bankovek, ale jen 44 procent mincí, především desetigrošových. Národní banka dál objíždí města a obce a lidem stará platidla mění. V pondělí v Linci „vykoupila" 360 000 šilinků. (www.oenb.at/euro-bus)

Meeker v pasovském listě

Také pasovská PNP v úterý připomněla 40. výročí „dramatické události, která vešla do titulků v celém Německu" – letu vrtulníku Barryho Meekera s uprchlíky z NDR z Dolní Vltavice přes Lipno do nemocnice v Trausteinu.
Barry Meeker.Popisuje události obdobně jako náš list v minulých dnech a přidává podrobnosti k předchozímu Meekerovu angažmá u letecké záchranné služby právě v Traunsteinu. „V roce 1971 začala s leteckou službou pro tamní nemocnici soukromá firma Ortner pod názvem Süd-Helicopter. Vrtulník měl stanoviště nejprve v Siegsdorfu u dálniční policie, v roce 1974 dostal hangár z vlnitého plechu v areálu nemocnice," píše PNP. Do tohoto období také spadají Meekerovy dramatické lety na Lipno. Až v září 1976 zahájila v Traunsteinu letecká záchranka oficiálně s Christophem 14, nejspíš už bez Meekera, kterému úřady po incidentu odňaly leteckou licenci pro Německo. Pro město to byla podle PNP obrovská událost, které se zúčastnili i tehdejší spolkový ministr vnitra Werner Maihofer a bavorský státní sekretář na vnitru Erich Kiesl. „Tomu říkali pro jeho oblibu letů vrtulníky ,vrtulový Erich´," píše list. Později byl vrchním starostou Mnichova. Traunstein byl po Mnichově a Norimberku teprve třetím pevným stanovištěm záchranných vrtulníků v Bavorsku, dodala PNP.
K Meekerovi článek v PNP rozvíjí, že po příletu z Lipna mu v Traunsteinu ošetřili střelná poranění a brzy se uzdravil. K jeho smrti v troskách vrtulníku typu Bell 222 u Oklahoma City v roce 1982 list dodává, že příčinou zřícení stroje byla únava materiálu.

Policisté s kamerami?

Na začátku příštího roku začne ve Vídni a v dalších rakouských městech testování vybavení policistů tzv. „body-cams", tělesnými, osobními kamerami, napsal deník OÖN. Podle mluvčího ministerstva vnitra Karl-Heinze Grundböcka ještě není upřesněno, jak dlouho zkouška potrvá a jaká města kromě Vídně přicházejí v úvahu. Skupina expertů má také prozkoumat právní stránku věci.
„Jasné je, že těmito kamerami budou nasazení policistů zadokumentována obrazem a zvukem," uvádějí OÖN. Mají být použity cíleně tehdy, budou-li obavy z možné eskalace konfliktu.
Osobní kamery u policistů byly v Rakousku diskutovány poprvé loni v květnu. Tehdy došlo v souvislosti s demonstrací pravicových extrémistů ke střetnutím policie a protestujících skupin. Policie byla obviňována z uspořádání „orgie bití". Ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová tehdy odmítla požadované označování zasahujících policistů například nošením služebních čísel na uniformách a místo toho navrhla jejich vybavení zmíněnými kamerami, vysvětluje list.

Nápis urazil policisty

Už samotné nošení tašky s urážejícími nápisy může být trestné, píše PNP. Soud v Mnichově odsoudil 19letou studentku za urážku policisty ke 32 hodinám obecně prospěšných prací. „Na shromáždění občanské iniciativy ,Stop cizincům´ loni v září v Mnichově nesla černou kabelu přes rameno s nápisem FCK CPS, tedy zkratkou výrazu Fuck Cops („S… na policisty" – pozn. red.)," uvedl list. Mluvčí soudu Monika Andreßová řekla, že studentka chtěla tímto výrazem policisty cíleně urazit. Tašku demonstrativně držela tak, aby ji viděli. Jeden z nich dívku dokonce výslovně upozornil na možné trestní oznámení, pokud bude takto veřejně nápis vystavovat. Zastrčila kabelu pod kabát, ale zakrátko ji zase vystavila bezprostředně před policisty, kteří s demonstranty diskutovali. Podle soudu chtěla nošením tašky vyjádřit, že policií opovrhuje.
Obviněná incident potvrdila, ale hájila se rozhodnutím ústavního soudu v Norimberku, že nošení tašky s tímto výrazem není trestné. Soud ji ale uznal vinnou urážkou. Nejpozději po upozornění zmíněným policistou si musela být vědoma, že nápis na kabele je urážející a trestný. Soud přihlédl k tomu, že už jednou byla vyšetřována za přestupek proti zákonu o shromažďování, a k tomu, že tašku nesla při konfrontaci demonstrantů a protidemonstrantů, čímž zvyšovala konfliktní potenciál. „Vědomou urážku policisty povolaného k ochraně účastníků demonstrace je za této situace třeba hodnotit jako obzvlášť zavrženíhodnou," řekl soud. Rozsudek není v právní moci.
Redakci Deníku je v té souvislosti znám nález německého ústavního soudu z letošního února, který zrušil odsouzení ženy z Dolního Saska za nošení trička a odznaku s nápisem Fck Cps k 15 hodinám obecně prospěšných prací. Podle ústavního soudu může být tento výraz kryt svobodou názoru. Je jen všeobecným odmítáním policie a výrazem vymezování se proti státní pořádkové moci. Policisté, kteří se s dívkou s těmito znaky setkali, nemohli nápis vztahovat individuálně na sebe. Nemusí být také nutně všeobecně známo, že by mohlo jít o zkratku Fuck Cops. Urážkou by mohla být, kdyby byla užita proti přehledné a vymezené skupině osob.

Objel Rakousko v rekordu

Se skvělým Čechem Svaťou Božákem.„Extrémista" Christoph Strasser (32) ze Štýrska vyhrál Race Around Austria, prý nejtvrdší cyklistický závod Evropy. Takřka bez odpočinku, jen s hodinou spánku, ujel 2200 kilometrů s převýšením 30 000 metrů v rekordu - za tři dny, 14 hodin a 44 minut. Loňské maximum zlepšil o 40 minut. V cíli na náměstí v St. Georgenu v Attergau ho v 0.26 hodiny čekalo na 5000 diváků. „Za svůj výkon nezískal žádnou cenu, žádnou prémii," upozorňuje deník OÖN. „Na Grossglockner nás přijeli povzbudit fandové dokonce zvláštními autobusy," ocenil supercyklista přízeň veřejnosti. Mezi diváky v cíli ho obdivoval i letošní vítěz Race Across America Severin Zotter. Druhý v závodě byl Patric Grüner z Tyrolska za tři dny, 21 hodin a 39 minut, třetí Čech Svaťa Božák za čtyři dny, 6 hodin a 6 minut. Rekord letos zlepšil i čtyřčlenný tým Mühlviertlu Michael Hofer, Michael Gabriel, Thomas Strobl a Christian Oberngruber, a to na dva dny, 13 hodin a 37 minut.