Sen si splnil před pár dní v Kongu, kde se zdržel deset dní a Arthurem. „Setkal jsem se s ním poprvé před třemi lety v Praze, když jsem plánoval první cyklovýpravou do Afriky,“ vysvětlil.

Českého ochránce přírody a zakladatele neziskové organizace Save elephants Arthura Tadeáš přivítal na letišti v Pointe-Noire. Spolu se nastěhovali do příbytku v rezervaci Tchimpounga a s nimi tam byla kočka Žabka a fenka Holy, která je vycvičená na hledání slonoviny či luskouních šupin.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.

Odtud pak kajakem vyrazili na šimpanzí ostrovy, vychází do nedalekého lesa na noční pozorování poloopic nebo autem projíždí savanou a kochají se výhledy do krajiny. „Nad hlavami nám létají orlosupi a buvoli se pasou ve vysoké trávě. Občas kolem proběhne šakal s úlovkem. Jen ti sloni pořád nikde. Důkazy, že tady žijí, vídáme často. Polámané stromy, vyšlapané stezky v trávě nebo obří trus lze pozorovat všude v blízkosti lesa,“ popsal Tadeáš s dovětkem, že na slona si ještě bude muset nějaký ten čas počkat.

Kongo je další zemí, kterou Tadeáš Šíma z Prachatic projíždí na kole při svém putování Afrikou.
Tadeáš jede Afrikou: Čekání na balík z domova

Nastal čas pokračovat dál v cestě napříč Afrikou. „Přeji Arthurovi hodně štěstí v boji proti pytlákům a brzké natočení záběry zlatého Pota. Já naskakuji do sedla svého Apache a jedu na jih,“ říká. Do Kapského Města je to už jen 5000 kilometrů.