Vystoupí při něm Choir Annino DUC Victoria z Ruska, Sakarya University Polyphonic Chair z Turecka, Norský národní komorní sbor a jihoafrický Vox Chamber Choir. Na závěr uvede Sing´n´Joy Festival Stage Choir Brucknerovo Te Deum. Participují na něm i tři linecké sbory.

Soutěže se zúčastní tělesa z jedenácti zemí – Austrálie, Dánska, Finska, Norska, Rakouska, Ruska, Švédska, Jihoafrické republiky, Tanzánie, České republiky a Turecka. Program zahrnuje soutěžní vystoupení různých kategorií, galakoncerty, tvůrčí dílny, vrcholem bude soutěž o cenu Antona Brucknera 2019.

Bude se líbit Cantoria z Prahy?Zdroj: Deník/repro

První soutěže začnou 21. června od 9.30 ve velkém sále Brucknerhausu dětské a mládežnické sbory. Následovat bude tradiční původní „domorodá“ hudba, která dostává letos poprvé vlastní kategorii - organizátoři totiž zjistili, že mnoho sborů interpretuje naprosto původní hudbu ze svého kulturního kruhu, ve které hrají pohyb, tanec a performance tak velkou roli, že je těžké ji hodnotit běžnými kritérii, jak řekl dirigent Habringer pro OÖN. Následovat budou vystoupení smíšených i unisono sborů a závěr bude patřit smíšeným vokálním a pěveckým tělesům. Český účastník, ženský sbor Cantoria Praha, má přijít na řadu v 10.45. Kromě toho v 17 a ve 19.30 začnou v Mramorovém sále kláštera St. Florian první přátelské koncerty osmi těles z různých zemí, v 19.30 se sbory rozezpívají navíc i ve floriánské bazilice – také pražský sbor s Finy a Jihoafričany.

V sobotu od 10 hodin budou soutěžní vystoupení pokračovat v disciplíně, která patří při téměř všech akcích společnosti Interkultur k nejoblíbenějším – v sakrální sborové hudbě. Své tradice představí například ruské, australské, finské a jihoafrické chóry. V 19.30 „vypukne“ rozhodující přehlídka nejlepších. Vstup na koncerty je volný.

Soutěží Interkultur s 30letou historií se zúčastnilo už 421 000 pěvců zhruba 9700 sborů ze 105 zemí. Linec pořádá tyto přehlídky každé dva roky. (www.interkultur.com)

Nekouření prosadí?

Všeobecný zákaz kouření v gastronomii v Rakousku bude, i když ústavní soud (VfGH) v úterý odmítl návrh zemské vlády Vídně na přijetí zákona o ochraně nekuřáků ve znění platném od loňského 1. května, ale poté novou vládou lidovců a Svobodných „změkčeného“ povolením kouření v oddělených prostorách. Ve vztahu k ochraně zdraví zaměstnanců soud konstatoval, že „právní pořádek akceptuje v mnoha souvislostech způsoby lidského chování, které tak či onak mohou mít i velice negativní účinky na ostatní, protože zákonodárce hodnotil opatřením získanou svobodu výš než následky“. V demokratickém právním státě je úkolem zákonodárce v tomto směru vnést do souladu svobodu jedněch s potřebou ochrany druhých a s veřejným zájmem, dodal soud. Povolené kouření v restauracích nepřekračuje „herní prostor“ daný zákonodárcům k tvorbě právních norem.

Přes tento postoj ústavního soudu, který politici vzali na vědomí prý s politováním, zákaz kouření nejspíš přijde, a to asi 1. listopadu 2019. Parlament má novou normu ve vlastní kompetenci urychleně projednat a jediná frakce, která je proti zákazu, jsou Svobodní. Zákonodárci zákon projednají už začátkem července.

Pošta podraží

Normální vnitrostátní dopis v Německu bude stát od 1. července 80 místo dosavadních 70 centů, pohlednice 60 místo 45 centů. Zdražují i ostatní poštovní tafify. Nové známky budou na poštách od 1. července, ke známkám se starým portem, které nebudou do 30. června spotřebovány, si zákazníci mohou přikoupit doplatní známky. Pošta argumentuje, že zdražuje poprvé po třech letech.