Hodinu po poledni na svém oři v čele družiny vyjel starosta Jiří Šimánek coby svatý Václav. V patách mu šli i jeho věrní poddaní, folklorní skupiny i spolky jako myslivečtí trubači či dobrovolní hasiči.

V zámeckém parku jeho příchod již netrpělivě očekávali. „Přijel jsem se podívat s rodinou, těším se na folklor, divadlo i dobový jarmark,“ vysvětlil Petr Marvan.

Oficiální program zahájil první muž radnice přímo z koňského hřbetu. „Již potřetí se scházíme v zámeckém parku, který k procházkám i kulturním akcím vybízí. Příští rok slavit budeme, že dvacet let statut města neseme,“ připomněl výročí.

V projevu zmínil některé projekty města a zopakoval svůj slib. „Budu nad Planou bdít i nadále,“ zavázal se.

VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA

Pozvání přijal také senátor za táborský okres a mladovožický starosta, Jaroslav Větrovský. „Smekám před plánským starostou, že vydrží statečně sedět na koňském hřbetě a obdivuji vaši krásnou oslavu dne české státnosti a patrona města,“ nešetřil chválou.

Zaujal ho i samotný svatováclavský projev. „Byla to úžasná řeč, musím říci, že Planá se stále posouvá dopředu a je vidět její rozvoj. Všiml jsem si opravených silnic, jsou tu skvělé podmínky pro sportování i vzdělávání. Myslím, že se zde musí lidem dobře žít,“ zhodnotil Jaroslav Větrovský.

Kulturní program zahájil folklorní soubor Kovářovan z Kovářova v kozáckých krojích. Nechyběla ani Soběslavská chasa mladá, Lužničan z Plané nad Lužnicí, historické skupiny Aurum a Táborští kupci či středověká kapela Dei Gratia.

Pohádku pro nejmenší odehrálo Divadélko na nitce, vystoupení si připravil i dětský soubor Dubínek a sokolník. V pozdním odpoledni zábava pokračovala se skupinou Fleret a večer zahrál ještě Brouci Band. Závěrečnou třešničkou na dortu byla ohňová show.

V neděli se konaly rybářské závody na Farském rybníce, nohejbalový turnaj a koncert Harmonie a Salonního orchestru v kostele sv. Václava, kde od pátku odbíjí nově opravený zvon.