Vítězem přehlídky ve městě se stal Pegasus, „kůň" Thomase Feldhammera a Franze Loitzla s jejich rodinami („Dnes jsme spali jen hodinu," řekl Loitzl po přehlídce). Narcisky po okolí trhalo, na výrobě postav a při organizaci slavnosti se podílelo na 3000 lidí.

Klaun z narcisek.Mezi ty, kteří se pokoušeli připojit k tvůrcům přehlídkových figur s „kůží" z květů, byl i bývalý mistr světa ve skocích na lyžích Andi Goldberger, ale v OÖN přiznává, že jen na chvíli, že nemá na takovou piplavou práci dost trpělivosti.

Až šokující množství použitých sněhobílých květů vedlo linecký list k otázce k mluvčímu slavnosti Martinu Schoiswohlovi, zda je pravda, že svátek vznikl proto, že narcisky nemohou být používány v zemědělství jako krmení. „Ta zkazka je zajímavá, ale naše slavnost není z nouze.
Narcisky u nás rostou vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám a proto, že nejsou vytlačovány intenzivním hospodařením," řekl.

Vzpomenou oponu

Pasovský deník PNP připomněl, jak se „po pádu železné opony hraniční nádraží v Bavorské Železné Rudě vrátilo do středu Evropy". 2. června 1991 uvolnili spolkový kancléř Helmut Kohl a tehdejší československý ministr dopravy Jiří Nezval symbolickým stisknutím knoflíku trať přes hranici do Čech znovu uvolnili, píše list. Prvním vlakem přes čáru projeli mimo jiné Kohl a český premiér Petr Pithart. Přesně 25 let poté si tento den společně připomenou obce Železná Ruda a Bavorská Železná Ruda. „Nechceme nechat historickou událost upadnout v zapomenutí," řekl Hartwig Löfflmann, ředitel Národního parku Bavorský les, který nádraží provozuje. Akce na nádraží u sousedů začne ve 13.45 příjezdem zvláštního vlaku z Plzně.

„Kolem 40 let bylo toto nádraží symbolem rozdělení Evropy," uvádí PNP. Za studené války se stanice rozdělila, na české straně byly přes koleje nataženy dráty a ve společné nádražní budově byly postaveny dělicí zdi. V roce 2006 ji zakoupil národní park a sanoval.. Od té doby sem jezdí každou hodinu vlaky z Plattlingu. V Bavorské Železné Rudě mohou cestující přestoupit do české soupravy a jet do Plzně nebo Prahy. V nádražní budově připominají výstavy dobu studené války, uzavírá PNP.

„Sekáč" pro dobrou věc

Albert Schönhuber v sekáči v Pergu.Secondhand "Fundgrube" provozovaný Riedskou iniciativou práce (Rifa) se vyvinul v úspěšný model s pozoruhodným obratem, píše linecký deník OÖN.

Připomíná, že „sekáč" otevřel v říjnu 2014 se záměrem získat prostředky k financování vzdělávání a získávání pracovních příležitostí. Od té doby rostl počet jeho klientů kontinuálně a dnes jich je už přes 1500 měsíčně, uvádí list. Má otevřeno od pondělí do soboty vždy od 9 do 18 hodin. Prodávají hlavně oděvy, knihy, nádobí a obuv, použité, ale zachovalé a čisté zboží, které Rifa dostala jako dar. Mezi dárci jsou i velké firmy, například FACC jim přenechala dvě a půl tuny pracovních oděvů. Každý druhý pátek v měsíci mají padesátiprocentní slevy a před otevřením u nich stojí fronty…

Z výnosů jsou podporovány půlroční kurzy vždy pro více než 20 uchazečů, které země a úřady práce dotují čtvrt milionem eur. Cílem Rify je od začátku pokrýt z výtěžku Fundgrube třetinu nákladů, což se jim podařilo už v prvním roce provozu. Teď věří, že secondhand vynese až 190 000 eur.

Klientela je ze všech vrstev, nabídku „odhaluje" například stále víc mladých lidí. 17-18letí se zajímají zejména o DVD a elektronické hry, mladé ženy o oblečení. Pravidelně sem míří i sběratelé a lidé, kteří zboží prodávají dál. Ukázal se nový fenomen zakupovat u nich poukázky a ty rozdělovat potřebným a běžencům.

Z kuriozit uvádí personál, jak se jim bleskově podařilo prodat dokonce dveře samotky věznice městských strážníků, či jak omylem prodali rukavice, které si tu zapomněla zákaznice… A jak je zlobí zloději, přestože jde o zařízení sociální. Přijde někdo ve starých botách, přezuje se a odejde v lepších bez placení, jiný přelepí cenovku…

Rifa založená před 30 lety už opatrovala přes 6000 účastníků kurzů úřadu práce, v jejím hotelu získalo kvalifikaci více než 200 učňů. Organizace provozuje také recyklaci odpadu, ekologický servis, mobilní pečovatelskou službu a péči o zeleň.

O cestě k Titaniku

Na výstavě Titanic v linecké bývalé tabákové fabrice bude Brigitte Saarová, místopředsedkyně švýcarské společnosti Titanic, 2. června od 19 hodin přednášet o svých zážitcích z ponoru ke slavnému vraku do hloubky na 4000 m v modulu ruské výzkumné lodi Keldish. Vstupné je 18 eur včetně prohlídky expozice, která bude otevřena až do 24 hodin.