Díky tomu bude možné vytvořit třeba minikopie pomníků pro turisty nebo pro jiné účely. Do projektu se pustili studenti českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE), která je řešitelem projektu „Dokumentace pomníků a památ᠆níků Adalberta Stiftera scannerem“. Získaný prostorový počítačový digitalizovaný obraz pak umožní na trojrozměrné 3D tiskárně vytvářet repliky.

Tento zajímavý projekt inicioval docent Petr Petr, vedoucí pracoviště klinické farmakologie českobudějovické nemocnice a člen uskupení Geomed, jež se ztotožňuje s Adalbertem Stifterem a propaguje léčivou sílu šumavské přírody.

Studenti jako první oskenovali pomník v Benešově nad Černou, poté také pomník v Horní Plané.
„Jsem z toho dojatý,“ říká Petr Petr, který se také zasazuje o to, aby pomníky byly opraveny a udržovány. „Vytvořit jejich repliky 3D tiskem a získat hmatatelný produkt, to tu ještě nebylo. Studenti už skenovali i pomník se sochou A. Stiftera v Horní Plané a figurální plastika se jim dělala lépe.“

„Pomocí skeneru získáme model v podobě mračna bodů,“ vysvětluje Martin Dědič, asistent na katedře stavebnictví. „Data se poté zpracovávají ve speciálním softwaru. Finální model poté vznikne na 3D tiskárně. Přesná digitální kopie památníku bude pojistkou pro případ, že by bylo třeba vytvořit jeho repliku.“ Minikopie chce škola předat obcím propojeným naučnou stezkou Brána do Novohradských hor.