Ošetřovatelka opic Anja Eichlerová se samičky klokana rudokrkého jménem Arinya (v jazyce aboriginů to znamená klokan) ujala jako sirotka, když jí matka nečekaně uhynula čtyři měsíce po porodu. V tu dobu byla Arinya ještě doslova holátko a vážila necelých půl kilogramu. V maminčině vaku měla růst ještě řadu měsíců. Protože malí klokani potřebují mateřské mléko, jehož tučnost a obsah bílkovin se v době kojení mění, obvolal vědecký pracovník zoo Ludwig Fischer různé zahrady a chovatele a ptal se na jejich zkušenosti s „ručním“ odchováváním těchto mláďat.

Výsledek se dostavil, Arinya výtečně prospívá. Náhradní „mamá“ se o ni už měsíc stará nejen v zoo, ale i doma a na cestách, při nichž mládě nosí ve speciálně ušitém ranečku. Na břiše, uby bylo v teple, dodává PNP.

Slečna zahájí Brucknerovy dny

Mladá houslařka zahájí Brucknerovy dny.Zdroj: Deník/repro

V St. Florianu pořádají už 20 let festival Brucknerovy dny. „Letošní jubilejní ročník věnují Brucknerově Páté symfonii, ,Fantastické´, s níž Mistr dosáhl nové kvality. Proto má festival letos motto Sáhnutí po hvězdách,“ napsaly OÖN.

Motto se hodí i k zahajovacímu koncertu 18leté žákyně lineckého Stifterova gymnázia houslistky Teresy Wakolbingerové, která při slavnostním gala v neděli 13. srpna od 20 hodin v Mramorovém sále kláštera přednese s doprovodem Altomonte Orchestru Mozartův houslový koncert G-Dur, KV 216. „Mozartovi bylo devatenáct, když jej zkomponoval. Proto se s tímto dílem mohu dobře identifikovat – je radostné, svižné a v kadencích velmi virtuózní.“ řekla Wakolbingerová v OÖN. List dodává, že talentovaná houslistka nyní cvičí s mladými muzikanty z celého světa v semináři organizovaném vídeňskými filharmoniky v Seewalchenu. „Také co se budoucnosti týče, sahá po hvězdách – chtěla by hrát jednou ve vídeňském orchestru první housle,“ dodává list. Festival bude pokračovat ve středu od 20 hodin Brucknerovou varhanní nocí.

Podél Malše do Budějovic?

V květnu 2015 založený Green Belt Center (GBC) ve Windhaagu u Freistadtu se snaží oživit nezastavěný pruh země v místech někdejší železné opony. „Zhruba 60 akcemi za rok bychom chtěli upozornit na jedinečnou pestrost zdejší přírody, příběh železné opony a rozvojové možnosti regionu,“ říká v OÖN ředitel GBC Christoph Lettner.

Zmiňuje důležitost spolupráce s partnery v jižních Čechách, například při přípravě podzimního společného trhu uměleckých řemesel nebo přeshraničních turistických stezek. Aktuálně GBC plánuje „odbočku“ Euro Velo 13 od Kerschbaumu přes Leopoldschlag do Windhaagu a Cetvin. Do této cyklostezky má být integrována turistická síť realizovaná s lokálními cyklokluby od Waldviertlu přes Mühlviertel a podél Malše do Českých Budějovic. „Helen Trivick-Randallová, která v Linci studuje turistický a mediální management, pracuje na shrnutí pamětihodností podél kolem cyklotúr v němčině, češtině a angličtině do společné databanky,“ cituje list Lettnera. Ten je zvlášť hrdý na to, že GBC má pokračovatele – v Haidmühle chtějí po návštěvě Windhaagu rovněž zřídit Green Belt Centrum.

Informace a kalendář akcí GBC jsou na www.greenbeltcenter.eu;

Nebezpeční "Smombies"

Umělé slovo v titulku kombinuje dva pojmy, smartphone a zombie, předesílá pasovská PNP. Pojmenovává tak chodce, kteří by jako nejzranitelnější v dopravním provozu měli být obzlášť pozorní, ale mnoho z nich žije nebezpečně: přecházejí na červenou nebo narážejí do sloupů veřejného osvětlení – s mobilem u ucha.

Kolik jich je, to se rozhodli zjistit poslanec bavorského sněmu Bernd Roos a okresní předseda Auto Clubu Europa v Pasově Edwin Urmann. Na Ludvíkově náměstí v Pasově napočítali 1932 chodců, z nichž 446 bylo zaměstnáno handy… Při přecházení „civělo“ do svého smartphonu ze 810 registrovaných žen 148, tedy 18 procent, z mladých dívek dokonce 42 procent. Také každý třetí mladík byl "Smombie". Dospělých chlapů „potřebovalo“ mít mobil u ucha o procento víc než žen.

Začali metat o rekord

Z pátečního ranního zahájení. Zdroj: Deník/repro PNP

Jak náš list informoval, hráči metané v Neureichenau (okr. Freyung-Grafenau) chtějí vytvořit světový rekord v nepřetržitém hraní. K tomu musejí kotouči „šoupat“ minimálně 34:10:48 hodiny Začali v pátek ráno. Akci zahájil v pět hodin starosta Walter Bermann, pokus má skončit v sobotu v 15.11 hodiny.

Ubývá statků

Počet zemědělských podniků v Bavorsku klesl od roku 2010 do loňska o skoro osm procent – ze 97 900 na 90 200. V posledních letech se propad zpomalil, zaznamenala PNP. Od roku 2013 ubývá statků průměrně „jen“ 1,1 procenta ročně. Do statistik jsou započítány všechny podniky s nejméně pěti hektary zemědělsky využívané půdy a ty, jejichž počty chovaných zvířat nebo plochy speciálních kultur převyšují určité minimální množství.

Plašičky se osvědčily

Kolem 480 kilometrů hornorakouských silnic je rozmístěno 22 349 akustických a optických „plašiček“ zvěře. V loveckém roce 2016/17 pomohly snížit počet dopravních nehod se zvěří podle zemského rady pro infrastrukturu Günthera Steinkellnera o 75 procent, píší OÖN. Stalo se zhruba 840 kolizí, o 2522 méně než před rokem. „Od začátku projektu v roce 2010 bylo zabráněno více než 10 000 srážek motorových vozidel s divokými zvířaty,“ uvádí list. Do zařízení investují letos zemská vláda, zemský myslivecký svaz a pojišťovny dalších 126 000 eur. Projekt má trvat do roku 2019. Po tu dobu bude vybavovávo ročně těmito přístroji kolem 30 kilometrů silnic.

Známka pro děti

Figurka Urmel má poštovní známku.Zdroj: Deník/repro PNP

Urmel z ledu, postavička loutkového divadla v Augsburgu, „narozená“ v dětské knize Maxe Kruseho, dinosauříček z vajíčka, které v době ledové zamrzlo a po čase bylo vyplaveno v kusu ledovce na ostrůvek Titiwu. Tam se uchýlil také profesor Habakuk Tibatong, který vyvinul metodu, jak naučit zvířata mluvit, a spolu s ním mimo jiné prasnička Wutz, která už ovládala jazyk lidí velmi dobře. Když se z vejce z ledu vyklubal Urmel, ujala se ho a vychovala. Prožili nesčetná dobrodružství.

Dinosauřík se v každém případě stal „celebritou“ médií a tento čtvrtek se dočkal i s maminkou Wutz své standardní dopisní známky vydané Deutsche Post. „Její kupci musí vedle porta 70 centů zaplatit ještě příplatek 30 centů, kterým budou financovány projekty pro děti a mládež,“ napsala PNP. V sérii vyšel také mimo jiné Kocour Mikeš. Výnosy z prodeje připadnou opět nadaci, která z těchto známek s přirážkou loni podpořila šest projektů celkem téměř milionem eur. Pasovský list připomíná dva – společné muzicírování Württemberské filharmonie Reutlingen s nezletilými běženci a výzkum života homosexuálních mladistvých.

V McDonald´s do porcelánu

Konec kelímků u McDonald´s?Zdroj: Deník/repro PNP

Řetězec rychlého občerstvení McDonald´s chce při podávání horkých nápojů méně používat jednorázových obalů, zaznamenala PNP. Podnik začal tím, že v části svých restaurací bude kávu, čaj a kakao nabízet v omyvatelném porcelánovém a skleněném nádobí. „Do konce roku 2018 má být na nový koncept předělána většina německých filiálek, sdělil koncern ve čtvrtek v Mnichově,“ napsal pasovský deník. Připomněl, že už loni na podzim „donaldi“ začali nalévat kávu do šálků a kelímků přinesených zákazníky. Porcelánové nádobí má řetězec dosud jen pro hosty kaváren a barů McCafé, ne ale pro „normální“ provozovny. „Trend ,kávy s sebou´ v kelímcích na jedno použití kritizují už léta ochránci životního prostředí,“ uzavírá PNP.

Hubí plevel horkou vodou

Hubí plevel horkou vodou.Zdroj: Deník/repro PNP

Město Deggendorf dosud hubilo plevel na veřejných plochách s povolením úřadu pro výživu, zemědělství a lesnictví ochranným přípravkem Finalsan. Souhlas ale s koncem tohoto roku vyprší a nahradit přípravek má „pálení“ zeleně téměř vřelou vodou, píše PNP. Prostředky na pořízení pro aplikaci vhodného vozidla už jsou v rozpočtu. Užívání jiných ochranných přípravků místo Finalsanu prý nepřichází v úvahu, ostatně i ten měl své problémy – vedle štiplavého pachu vyvolával podle radního za Zelené Wolf-Günthera Berga těžké popáleniny kůže a závažné škody na očích. To ale město neakceptovalo, zmiňovaná poškození podle něj vyvolává až nejméně 97procentní obsah kyselin v látce, ale ve Finalsanu jsou jí jen 3,5 procenta.

Přesto Deggendorf chce přejít na horkou vodu. Dobrou zkušenost s ní má například Strojírenský kruh Straubing, který ji k hubení plevelu používá dva roky. „Z našeho pohledu je to nejúčinnější metoda,“ říká ředitel Martin Krinner. Vodu ohřívají na 96 stupňů a pak ji v paprscích stříkají na nežádoucí rostliny. „Kdybychom používali oheň, byl by plevel spálen jen na povrchu země. Horká voda ale pronikne do půdy a poškodí i kořeny rostlin,“ vysvětluje Krinner.

Jejich firemního „likvidátora“ využívají i města okresu, například k údržbě parkovacích ploch nebo hřbitovů. „Pro Martina Krinnera má ve srovnání s chemickými přípravky metoda jedinou nevýhodu – horká voda je dražší,“ didává PNP.

Objeli Horní Rakousy

Hofer, Oberngruber a doprovodný tým.Zdroj: Deník/repro

O nonstop závodě cyklistů kolem Horních Rakous (Race Around Austria Challenge) náš deník psal. V pátek 11. srpna byla v cíli první dvojice, Michael Hofer z Julbachu a Christian Oberngruber ze Sarleinsbachu (tým Sareno, na snímku s doprovodným týmem). 560 kilometrů se startem a cílem v St. Georgenu ujeli za 15:17 hodiny. Rozhodující náskok získali v Mühlviertlu: v Niederranna ještě ztráceli čtyři minuty, do Ulrichsbergu si vyšlapali jedenáctiminutový náskok, který udrželi do cíle. Přitom dvakrát krátce zabloudili a museli se vracet, popisují OÖN.