Aktuálně je v obtížné finanční situaci. Jeho předseda Wolfgang Stiepani o ní informoval také starostu Pasova Jürgena Duppera, který už opakovaně prokázal úzké spojení s touto skupinou, zaznamenal list. Také nyní jí poukázal 1000 eur ze svých vyhrazených prostředků.

PNP vysvětlují souvislosti. „Po druhé světové válce našlo mnoho uprchlíků a vyhnanců ze Šumavy v Pasově první útočiště, pro část z nich se město a okolí stalo novým domovem. Už v roce 1954 zřídil Německý svaz Šumaváků své centrální muzeum v pasovské pevnosti Veste Oberhaus. Město je pak v roce 2012 převzalo. Od roku 1961 má ,kmotrovství´ nad Šumaváky a dotuje kulturní cenu, která je udělována každé dva roky na jejich spolkovém setkání.“ Foto: Deník/PNP/archiv Steiml

Politici si nepřidají

„Pozdě, ale přece se parlament rozhodl pro ,nulovou rundu´ špičkových politiků od prezidenta přes členy vlády po předsedy poslaneckých klubů,“ napsaly OÖN. Už domluvené formální rozhodnutí o nezvýšení jejich náhrad o původně sjednaných 1,5 procenta má být přijato na mimořádném zasedání příští týden. Nejdéle rebelující proti tomu, lidovci a Zelení, nakonec také přivolili vzhledem k nákladům státu při pandémii. Alexander Van der Bellen tak přijde o asi 374 eur, kancléř Sebastian Kurz o 334, šéfové klubů o 227 eur.

Santa Claus pomáhá Ježíškovi

Santa Claus jako drožkář.Zdroj: Deník/OÖN

V Rakousku známém „napětím“ mezi vyznavači Santa Clause a Ježíška je to skoro nevídané, ale před pekařstvím Frauendorfer v Pergu parkují už několik dnů saně v růžové, reklamní barvě sladkostí Manner, píší OÖN. Všechny děti tam mohou deponovat vánoční přání k Ježíškovi, které pak Santa Claus dopraví k ježíškovské poště. Sáně „přistavil“ místní "Mister Manner" Josef Irsiegler (74), pekař, střelec z kuše, milovník oldsmobilů a dlouhá léta vedoucí zdejšího odloučeného produkčního místa světoznámé cukrářské firmy. V sobotu od 8 do 10 hodin bude na stanovišti rozdávat dětem dárky, uvádějí OÖN.

Složili se na pekinéze

Snad ho z darů zase spraví…Zdroj: Deník/PNP

Facebooková skupina v Reichenhallu s názvem „Jsi Reichenhallák, když…“ mezi sebou vybrala přes tisíc eur na operaci těžce zraněného psa, napsala PNP.

Malý pekinéz jménem Charly trpí, protože má zlomenou čelist a rodina, které patří, nemohla zaplatit jeho ošetřování odhadované na 2400 eur, uvádí list. Facebookáři Michael Berger a Sandi Riederová shromáždili po síti během 24 hodin více než 1200 eur a psík ve středu odpoledne nastoupil k zákroku na berchtesgadenské veterině.

Zajímavá je také historie, která předchází. V úterý brzy ráno se na webu skupiny někdo ptal, jestli někdo nepostrádá malého psa. Viděl jej kolem 6.20 hodiny, jak osamělý šel městským podchodem. V deset hodin už Charlyho držela v náruči Janine Schlövogtová. Vzápětí zjistila, že je těžce zraněný. „Podle veterináře ho někdo nakopl – autonehodu vyloučil,“ uvádí list.

Skupina otevřela dárcovské konto – a ve středu v 16 hodin na něm bylo 1217 eur. V tu dobu byl Charly už u veterináře – protože dvojnásobná maminka Schlövogtová není mobilní, odvezla je tam Sandi Riederová. Ošetřování bude uhrazeno z webového konta skupiny https://paypal.me/pools/c/8vcfulH1lI. Protože aktuálně není známo, jak bude vysoké, rozhodli se organizátoři, že budou vybírat dál a nespotřebovanou část poukáží organizaci regionální pomoci, možná některému útulku zvířat. Na snímku je Charly ještě zdravý… Foto: Deník/PNP/Facebook

Vídeň cizinců

Téměř třetina lidí dnes žijících ve Vídni nemá rakouský pas, píší OÖN. Cizími příslušníky je 30,8 procenta obyvatel. Kromě toho 52 % žáků nemá němčinu jako mateřskou řeč. Nejnovější studie ukazuje, že 47,8 % lidí, kteří tu mají hlavní pobyt, nemá rakouské občanství, nebo se tu nenarodila, nebo oba jejich rodiče jsou cizinci.

Řídil vsedě na bedýnce

Improvizoval…Zdroj: Deník/OÖN/LPD

Osobní auto bez nárazníků, poznávacích značek a taky bez sedaček řídil 59letý důchodce v Reichramingu (okr. Steyr-venkov). Seděl při tom na prázdné a obrácené bedýnce od piva, píší OÖN. Policistům vysvětlil, že jede z domova do autoopravny…