Rodák z Tullnu zemřel 31. října 1918 ve Vídni na následky špan ělské chřipky, tři dny po jeho ženě, která byla v šestém měsíci. Krátce před svou smrtí maloval nedokončený obraz rodiny představované právě jimi třemi. Nebylo to jeho jediné dílo zpodobňující mrtvé - 7. února téhož roku kreslil v márnici nemocnice svého mentora a podporovatele Gustava Klimta, den po jeho úmrtí.

List přebírá názor Karin Rheinové, zástupkyně ředitelky muzea ve Schweinfurtu, které vystavuje Schieleho dílo do 6. ledna (náš web informoval), že Schielemu šlo vždy velmi o sebepoznání svých reakcí a možnosti jejich vyjádření. Bořil tabu a překračoval hranice. Maloval často extrémně hubené lidi se strhanými výrazy a také jeho 170 autoportrétů často ukazuje uštvaného, šklebícího se člověka.

V onom roce 1918 začal ve vídeńské umělecké scéně stoupat vzhůru. Nespokojen s konzervativní filozofií Akademie výtvarného umění spoluzaložil novou uměleckou skupinu, odvrátil se od dekorativní secese a věnoval se expresionismu. V roce 1911 se s Wally Neuzilovou, svým nejspíš nejznámějším modelem, odstěhovali do Českého Krumlova. Tamní obyvatelstvo shledávalo jejich „divoké manželství“ odpudivým a dávalo to oběma znát, pokračuje list. Ještě téhož roku se přestěhovali do Neulengbachu západně od Vídně, kde Schieleho vzali do vazby kvůli údajnému únosu a zneužití nezletilé. Obvinění z únosu bylo neudržitelné, ale byl odsouzen za „rozšiřování nemravných kreseb“. V roce 1912 se vrátil do Vídně, kde mu Klimt pomohl rychle se zase uchytit.

„Jeho dílo působí dodnes, jeho portréty a akty vstoupily do dějin umění. Sexualizované zpodobňování mladých dívek lze vskutku hodnotit kriticky. Jeho charakteristické vedení linek a barev, jeho portréty už sice nejsou tak revoluční jako před sto lety, ale jsou nadále přitažlivé a působivé a dokládají strhující způsob práce tohoto umělce,“ uzavírají OÖN.

„Ahoi! Pop 2018“

Nezvyklý festival bude 1.-3. listopadu v lineckém přístavu. V Posthofu budou po tři noci servírovat pestrý hudební program. Ve čtvrtek vystoupí Mono & Nikitaman, Akua Naru a Samadhi, v sobotu švýcarsko-američtí Zeal & Ardor, Die Nerven, Me + Marie a také Cari Cari, v neděli „zarockují“ solnohradští Steaming Satellites spolu s Drangsal, Cosmo Sheldrak a Tonfabrik… Informace na www.posthof.at

Prohráli 1:27…

Z nepovedeného utkání…Zdroj: Deník/repro

Zaznamenala to noticka v rubrice z okresního sportu. Ve fotbalové I. A třídě okresu Regen mezi domácím béčkem SC Zwiesel a rezervou SG Kaikenried/Böbrach vyhráli domácí 27:1. Za jakých okolností, to popsal deníku PNP místopředseda Böbrachu Andreas Mühlbauer.

„V našem mužstvu nastoupilo jen šest hráčů, a zaslouží plné uznání, že to udělali,“ řekl. „Původně jsme měli postavit deset lidí, ale hráč Thomas Hagengruber, který měl k utkání přivézt tři za klub registrované fotbalisty z ubytovny běženců v Maisriedu, se opozdil. Do auta mu na odjezdu vlezli čtyři místo tří spolucestujících, a ten čtvrtý, který vůbec neměl hráčský průkaz, nechtěl vystoupit. Hagengruber se dlouho snažil ,černého pasažéra´ z vozidla dostat. Když konečně vystoupil, skočil vzteky na čelní okno vozu a silně je poškodil. Thomas o tom vyrozuměl policii, a všechno trvalo tak dlouho, že ti čtyři výkop utkání nestihli.“

Proč utkání neodřekli, to Mühlbauer také uspokojivě vysvětlil. „Už dvakrát jsme prohráli kontumačně, při třetím výpadku by nám odebrali licenci, a to jsme v žádném případě nechtěli. Po telefonátu s řídícím pracovníkem skupiny Andreasem Hollerem pak tým přistoupil na to, že dostane 27 gólů.“

Teď je tedy Kaikenried/Böbrach II s 15 body ve středu tabulky a „na papíře“ má s 91 inkasovanými góly druhou nejhorší obranu po posledním Spieglau II (99). „Všechno jiné než mistrovské, ale vysoce čestné,“ končí zpráva PNP.

Foto: Deník/repro Screenshot BFV

Když mu nepadaly sedmičky...

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro Spielbanken

Host herny v Bad Füssingu v sázce Dice 52 hry v kostky chodil na maximum a 34krát za sebou nehodil v součtu číslic na dvou kostkách sedm (tedy 5 a 2, 4 a 3 apod.). To mu přineslo výhru 44 000 eur, píše PNP. „Při Dice 52 jde o to se dvěma kostkami co možná nejdéle nezaznamenat součet sedm. Čím je série delší, tím déle narůstá výhra,“ vyvětluje list.

Přesnější pravidla této „napínavé a zábavné“ hry jsou na www.spielbanken-bayern.de.