List uvedl, že policie začala věc vyšetřovat začátkem ledna, kdy při kontrole osobního automobilu u tunelu Karawanken v Korutanech objevila 3,4 kilogramu speedu uschovaného v reproduktoru. Odhalila, že mladíci z Lichtenbergu a ze Salcburku pašovali drogu ze Slovinska opakovaně ve vozidlech známých z Puchenau. Ti za půjčení aut dostávali drogy.

„Pro vyšetřovatele je to první větší, komplexnější případ, v němž byly nalezeny důkazy, že syntetické drogy jsou z rakouského příhraničního prostoru pašovány k prodeji v Čechách,“ řekl v lineckém deníku Erwin Pilgerstorfer, šéf kriminálky ředitelství policie v Urfahru-venkov. „Dosud jsme potvrzeno jen to, že narkotika jsou dovážena z jižních Čech do Rakouska.“

Odhalení dealeři přebalovali dovezené drogy v bytech v Linci a Urfahru pro prodej v rakouském pohraničí a v Čechách. Provoz podle kriminalistů vedli jako „malý podnik“. Přes sociální média nabízeli dealeři povzbuzující drogu k prodeji na velkých party a akcích v Čechách. Při čtrnácti domovních prohlídkách našla policie kromě speedu také heroin, marihuanu, halucinogenní houby a poplašné zbraně. Kromě čtyř prodejců drog vypátrala ještě 21 odběratelů drog.

Ve školách bez šátků?

Předseda koaliční FPÖ a rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache usiluje o zákaz nošení šátků ve školkách a v národních školách, napsaly linecké OÖN. V nedělním Kronen Zeitungu řekl, že by toto opatření chránilo děvčata až do deseti let a umožňovalo jim svobodný vývoj a integraci. Vedle předškolní výuky němčiny je to „druhý nutný krok, který zajišťuje integraci.“ Šátek podle něho děti rozděluje a brání jejich soužití. To nahrává politickému islámu. Kdo prý nezačne protipůsobit už na nejmenších, nesmí se divit, „že jsme je jako mladistvé už ztratili“.

List dodává, že proti šátkům na školách nedávno vystoupila i zemská sekretářka sociální demokracie ve Vídni Barbara Novaková.

Trpí parkinsonem

Stále víc nemocných Parkinsonovou chorobou přichází do bavorských nemocnic, napsala PNP. V roce 2015 jich bylo stacionárně ošetřováno 6577, rok nato 6769, sdělilo ministerstvo zdravotnictví ke Světovému dnu této choroby, který bude 11. dubna. Aktuálnější čísla ještě nemají sousedé k dispozici. „Obzvlášť četná je hospitalizace pacientů ve věku nad sedmdesát let,“ uvádí pasovský list.

Nemoc propuká většinou mezi 50. a 60. rokem života, u mužů o něco častěji než u žen. Dosud není žádná možnost jejímu syndromu zabránit či jej zastavit, řekla bavorská ministryně zdravotnictví Melanie Humlová. "Je ale důležité jít k lékaři už při prvních náznacích choroby. Je sice nevyléčitelná, ale pokud je diagnostikována a průběžně sledována specialisty, je možné ji většinou pomocí léků mnoho roků zvládat,“ cituje ji deník.

Rekordní zima turistů

Rakousko očekává od letošní zimní sezóny rekordy, napsal Volksblatt. Podle Statistik Austria zaznamenali v zemi od listopadu do února 49 milionů přenocování (+5,7 %) a 13,26 milionu příjezdů (+4,8 %).

Vedle 11,02 milionu domácích (+3,2 %) letos přijelo opět víc turistů zejména z Německa a Nizozemska. Relativně největší přírůstek zaznamenaly Korutany (+9 a +8,3 %), v absolutních číslech je první Tyrolsko s 19,1 milionu hostů (+5,7 %) před Solnohradskem 11,22 milionu (+8,5). Ve Vídni přespalo 4,09 milionu turistů (+4,5 %), Horní Rakousy jsou s asi 1,03 milionu (+6 %) na sedmém místě.