Po druhé světové válce se „staří známí“ našeho listu, tedy OÖN, Volksblatt, ale také třeba „Welské ozvěny domova“ zachovali téměř kompletní.

Sběratelův vnuk Christian Humer (50) s přítelem sochařem a uměleckým řemeslníkem Rudolfem Pointingerem (51, na snímku zleva) se pustili do práce. Na půdě Pointingerova domu přechodně uskladnili na zapůjčených hospodských stolech grieskirchenského pivovaru 30 000 výtisků. Než bude pivovar nábytek na jaře znovu potřebovat, chce dvojice zkusit zdánlivě nemožné - z neskutečného množství textu vybrat něco k přečtení při recitaci Iris Heitzingerové a Wolfganga Schönleitnera za doprovodu akordeonistky a mistryně světa ve hře na malé dudy Veronique Daelmanové v půlce června v hostinci Mayrhuber. Výběr textů je prý obrovskou výzvou. „Je třeba přečíst noviny časového rozmezí překračujícího délku lidského života,“ říká Pointinger. Nechtějí se při výběru nechat omezit nějakou linií generálního tématu, hodlají prezentovat texty, které je při listování „chytily u srdce“. Nemusejí prý být strhující, mohou být i poetické. „Chceme ukázat texty, nad jejichž obsahem se člověk 21. století třeba pousměje,“ dodává.

Po vystoupení chtějí podle Humera nechat noviny jeden měsíc v hostinci, kde si je budou moci případní zájemci zakoupit. Co se zbytkem, to ještě nevědí. Třeba prý při rešerši v textech ještě na něco přijdou, uzavírají OÖN.

Cizojazyčné děti…

V Linci nemají dvě třetiny dětí v 55 městských mateřských školách němčinu jako mateřskou řeč, uvedly OÖN. Ve Welsu potřebují podporu výuky jazyka dokonce tři čtvrtiny dětí – podle městské radní Margarete Josseck-Herdtové 1000 ze 1307 zapsaných. Když se odpočítají tříleté, má cizí rodný jazyk dokonce 83,6 procenta. K práci s nimi vyčlenilo město Wels 24 učitelek.

V Linci je něco přes 6000 dětí v předškolním věku. 2000 navštěvuje soukromé školky nebo zařízení charity, asi 4000 chlapců a děvčátek je zařazeno do městských školek. Z nich skoro dvě třetiny čtyř- a pětiletých nemají rodný jazyk němčinu. V celých Horních Rakousích, kde 723 školek navštěvuje 42 271 dětí, je to podle statistiky 23,5 procenta předškoláků, a tendence stoupá - v roce 2014 mělo jinou mateřštinu 21,7 procenta dětí.

Striptýz na maturitním bále

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro

Profesionální německá striptérka Micaela Schäferová (34) vystoupila na pozvání plesového výboru v městské hale ve Welsu při bálu vyšší odborné školy. Nechala si jen malý trojúhelníček přes ohanbí. „Ředitel Bertram Geigl z toho žádnou radost neměl,“ napsaly OÖN. Dozvěděl se o tom až po akci. List ale poznamenává, že není žádným tajemstvím, že se Schäferová alias Pop-D-Jane při vystoupeních svléká – uvádí to i na svých stránkách ve Wikipedii.

Ředitel Geigl odehrává „míček odpovědnosti“ na plesový výbor – ten byl pořadatelem, a ne škola. Schäferová nevystoupila v hale, kde se do půlnoci probíhal klasický bál, ale později v sousední veletržní hale, takzvané discohale. Přesto striptýz viděly stovky, když ne tisíce návštěvníků největšího maturitního bálu Rakouska, kam přišlo více než 5000 žáků a rodičů. „Mottem bálu bylo ostatně – volně podle ,ženám nakloněného´Trumpa´ - „Make Maturaball great again“…

Geigl řekl OÖN, že v každém případě o události bude informovat zemskou školní radu. „Nechceme jako vyšší technická škola redukovat obraz ženy na sexualitu. Ženy jsou budoucími techničkami,“ ujistil. Schäferové vystoupení bylo pro pověst této „cool“ školy podle něho kontraproduktivní. Odpovědnými osobami za plesový výbor byli studenti chemie Benjamin Bansal a Andreas Zauner. Hosty bálu byli mimo jiné místostarosta Gerhard Kroiß, zemský rada Günther Steinkellner a poslanec Národní rady Klaus Lindinger. „Jestli zažili také pozdější vystoupení Schäferové, je nepravděpodobné,“ uvedl list. K ilustraci atmosféry připojil snímek ze zdroje ChrisHolzinger.at

Budou žít déle

Očekávaná délka života novorozenců v Bavorsku zůstává vysoká. Dnes narozená děvčátka by se měla dožít v průměru 83,6 roku, chlapci 79,1 roku, informuje PNP. V celospolkovém srovnání jsou bavorské holčičky třetí, chlapci druzí. Malé dámy mohou očekávat o 5,5 měsíce delší život než je německý průměr, pánové o devět měsíců.

Ženám, kterým je dnes 67, zbývá podle statistiky ještě v průměru 19,5 roku bytí, stejně starým mužům o skoro tři roky méně. U devadesátiletých se rozdíl zmenšuje asi na půl roku.