Účastní se hvězdicové jízdy k Brandenburské bráně, kde je na úterý plánována demonstrace. Požadují větší podíl na tvorbě agrární politiky a větší uznání své profese. Z Geldersheimu kolona o délce až 14 kilometrů vyjela na dálnici č. 71 na Durynsko, doprovázená policejními motocykly a autohlídkami. Na Berlín pak zamířili zemědělci Bavorska a Durynska společně.

Rodinné násilí:122 mrtvých žen

Loni bylo v Německu 122 žen usmrceno současnými nebo bývalými partnery, tedy o 25 méně než předloni. Celkově ale počet obětí partnerského násilí stoupl – ze 113 965 na 114 393, uvedla spolková kriminálka k Mezinárodnímu dnu proti násilí na ženách, který je 25. listopadu. Na druhé straně bylo také 26 000 mužů, kteří byli fyzicky ohrožováni, utiskováni nebo napadáni partnerkami. Spolková vláda, země a obce předložily v říjnu společný program proti násilí, v němž je počítáno mimo jiné se 120 miliony eur na výstavbu nebo přestavbu domů pro ženy v tísni. Zatím je ve státě k dispozici zhruba 350 těchto center.

Balík za býčka

Vicar je fešák!Zdroj: Deník/repro

Svaz šlechtitelů skotu v Traunsteinu dražil zvířata pro zájemce z Dolního Bavorska, jižního Tyrolska a holandské firmy Kühnen. Rekordních 31 000 eur dosáhl býček Vicar z chovu Andrease Remmelbergera z Burgkirchenu. Z pěti dražitelů přihodila nejvíc Susanne Böhmová z inseminační stanice Greifenberg.

Domovy seniorů podraží

Obyvatelé domovů v Bavorsku budou muset na péči přispívat víc z vlastních prostředků než dosud, píše PNP. Podíl vlastní kapsy se zvýšil meziročně o téměř 18 procent – ze 733 na 864 eur měsíčně. V celé spolkové republice stoupl vlastní podíl o 17 procent na průměr 693 eura. V Meklenbursku-Předpomořansku se zvýšil o 78 procent na 529 eur, v Sasku-Anhaltsku o 76 procent na 476, v Durynsku o 66 procent na 355 eur.

Přičinliví poslanci

Každý ze 183 poslanců rakouské Národní rady má průměrně pět vedlejších zaměstnání a funkcí podléhajících ohlašovací povinnosti, píší OÖN. Tři čtvrtiny těchto postů jsou čestné funkce ve stranách, jí blízkých organizacích, spolcích a svazech. Výši příjmů z těchto činností oznámila zatím víc než polovina poslanců. Od státu pobírají 8931 eur hrubého, ostatní příjmy musejí „orientačně, v pěti kategoriích“ hlásit. Nově zvolení na to mají čas do poloviny příštího roku.

Příjmy zatím ohlásilo 104 poslanců. Šest z nich vydělává měsíčně „bokem“ přes 10 000 eur hrubého. Naopak 33 poslanců sdělilo, že nemají žádné vedlejší příjmy, 79 se ještě nevyjádřilo. Nejvíc funkcí mají poslankyně Lidové strany Elisabeth Scheucher-Pichlerová – 22 a Carina Reiterová 21.