Pod vedením obecního rady Thomase Wahla jej postavila skupina místních mladíků ze 320 pivních přepravek. Tuto základní konstrukci chlapci vylepšili prkny, opatřili fólií – a napuštění vody jim zafungovalo napoprvé, píší OÖN.

Z bedniček sestavili i schodiště do bazénu, kout k posezení a bar. „Všechno to pivo pilní Ennsdorferští nemuseli vypít,“ pokračuje list. Přepravky jim půjčil wieselburský pivovar.

Nejde o první originální příležitost k ochlazení v tomto městečku – loni si tu postavili bazén ze slámy, začátkem tohoto léta se koupali ve velkém návěsu, sděluje linecký deník. Akce, kterou organizátoři chtěli povzbudit mládež regionu k realizaci vlastních nápadů, sklidila velký ohlas na facebooku. „Senzací by bylo plavat si tu v pivě místo vody,“ napsala pobavená čtenářka…

(#bierkistenpool #ennsdorf #niederösterreich #wieselburger #siehabenesschonwiedergetan)

Čech lezl nezajištěn…

Těžká zranění si přivodil 38letý Čech, který chtěl se dvěma přáteli zdolat v sobotu odpoledne lezeckou cestu Katrin v Bad Ischlu, píší OÖN. Bezprostředně po nástupu do stěny bez zajištění spadl z výšky asi 15 metrů. Kamarádi zavolali pomoc a na místo dorazilo šest záchranářů z Bad Ischlu. Vrtulník vyprostil muže s těžkými zraněními na celém těle a dopravil ho do salcburské nemocnice. Ostatní vystoupali v doprovodu horské služby k lanovce a sjeli do údolí, uvedl list.

Dělá nápoje z masa

Řezník Peter Klassen z Temmelsu poblíž Trieru vymyslel rychlou a výživnou „pitelnou svačinu“ - tři druhy nápojů z drůbežího a hovězího masa. Do rozjezdu vložil milion eur. Měsíčně chce pro začátek plnit 10 000 lahví a od září je dodávat na trh, píše PNP - také do čerpacích stanic a drobných prodejen. Později by prý „výstav“ mohl dosáhnout i 30 000 lahví za měsíc. V Lucembursku, Belgii a ve Francii už má sjednané distributory, v Německu už prý také klečí ve startovních blocích..

„Je to tekutá svačina pro lidi, kteří jsou na cestách – pro řemeslníky, řidiče kamionů, ale také pro turisty nebo sportovce,“ říká Klassen. Ví, že jeho nápoje nenajdou jen fanoušky. „Produkt polarizuje. Budou lidé, kteří si je oblíbí, ale stejně tolik bude odpůrců, kteří myšlenku pití masa shledají odpornou,“ uvedl a poprosil o porozumění. Nový nápoj podle něho „pasuje“ do doby coffee to go, „smoothies“ a rychlého občerstvení. „Nikdo se jím nemá živit, má být jen doplňkem pro určité příležitosti.“

Na projektu pracoval Klassen se synem Philippem a kuchařem Stefanem Kimmelem tři roky. „Potíž byla v tom přivést maso do tak tekutého stavu, aby konzument necítil na jazyku žádná vlákna. Musí být jemné jako kakao,“ říká. Z masa a zeleniny vaří ve velkých kotlích vývar a rozmixuje jej. Pak je stočen a sterilován při 121 stupních. Tak prý jeho pití vydrží i rok bez chlazení.

Mluvčí německé společnosti pro výživu Antje Gahlová řekla, že „takový nápoj by mohl být v zásadě veskrze smysluplný“. Pro ty, kteří zrovna musí rychle někam pryč, nebo pro starší lidi se žvýkacími či polykacími problémy. Výživoví poradci ale přesto doporučují požívat jej s mírou – 300 až 600 gramů masa a uzenin za týden je podle nich dostatečné, protože maso obsahuje také nežádoucí doprovodné látky jako tuk a cholesterin, pokračuje list.

Islámistů sedí dvakrát víc

Počet vězňů odsouzených za trestné činy s islámským pozadím v bavorských věznicích stoupá, píše PNP. V uplynulých dvou letech se podle ministerstva spravedlnosti více než zdvojnásobil – ze 40 na 87. Tresty za zločiny s teroristickým nebo islámským motivem vykonává 58 osob. Ostatní jsou obviněni z jiných trestných činů, ale i u nich jsou poznatky o návaznosti na extremismus. Během dvou let se také zvýšil podíl odsouzených bez německého občanství ze 36 na 43 procent.