V příštím týdnu pošle ministerstvo vnitra velkoletadly na Lesbos 400 kompletně vybavených obydlí (tedy s topením, lůžky, přikrývkami, hygienickými balíčky atd.) pro asi 2000 lidí postižených katastrofou. Kromě toho země zdvojnásobí počínaje letoškem katastrofický fond pro zahraničí na 50 milionů eur. Do konce volebního období má stoupnout až na 60 milionů, čímž se jeho objem proti roku 2019 zešestinádobí. K diskutovanému přijímání běženců připomněl kancléř Sebastian Kurz, že Rakousko už v tomto směru „extrémně mnoho vykonalo“ - jen letos přijalo 3700 dětí, tedy přes sto týdně. Jestliže si teď někteří „dělají slávu“ návrhy na přijetí čtyř, dvanácti nebo sta děgtí, pak je to ve srovnání s tím, co země dosud vykonala, „čistá symbolika“, zopakoval.

Město Innsbruck nově nabídlo přijmout běžence z vyhořelého tábora. Starosta Georg Willi připomněl záměr innsbrucké koalice z června přijmout padesát osamělých nedoprovázených mladistvých. To ale tehdy odmítla spolková vláda. Situaci v Morii starosta nazval humanitárním skandálem.

Linec „ohlušoval“ dobře

Čtyřicet až padesát tisíc návštěvníků sledovalo podle pořadatelů po celou sobotu na různých místech města akce letošního Klangwolke, „mraku zvuků“, píší OÖN. V „primetimu“ od 20 do 21 hodin při „linecké symfonii“ bylo navíc při tom 50 000 lidí. "Sounding Linz" byl ve spolupráci s Ars Electronica přenášen do 120 zemí. Kvůli koroně se 41. ročník nemohl konat jako obvykle na Dunajském nábřeží.