„Jednalo se o past na holuby, jak potvrdily Německé dráhy,“ píše PNP. Správa železnic k tomu výslovně uvedla, že ptáci nedoznávají tělesné újmy. Jsou odchytáváni v pravidelných odstupech a vysazováni na venkově. Podle jednoho z mluvčích mají v pasti zrno a čerstvou vodu. Do klece mohou, ale z ní ne. Zaměstnanci železnic, například úklidový servis, je pak vypustí ve venkovském prostoru na cestě k místu další „drážní očisty“. Metodu prý Německé železnici odsouhlasil veterinární úřad jako přípustnou.

Evropa odpadem nešetří

Nejvíc domovního odpadu v Evropské unii vyprodukují podle dat Eurostatu Dánové – předloni průměrně 781 kilogramů. Následovali Kypřané 637, Němci 633, Lucemburčané 607, Malťané 604, Rakušané 570 kg, Francouzi a Nizozemci 513, Finové 510 a Italové 489. Průměr unie byl 487 kilogramů. Přesně tolik odkládali Portugalci. Za nimi byly další země: Slovinsko 471, Španělsko 462, Litevsko 455, Švédsko 452, Lotyšsko 438, Bulharsko a Chorvatsko 416, Belgie 409, Estonsko 390, Maďarsko 385, Slovensko 378, Česko 344, Polsko 315 a Rumunsko 272. Nabízí se drzá úvaha, že východním zemím je ke konzumu všechno dobré… Z celkového množství je v EU 30 % recyklováno, 17 % kompostováno, 28 % spalováno a 24 % ukládáno. Před deseti lety bylo recyklováno jen 24 % domovního odpadu, ale ukládáno 32 %…

Sníh jim dal zabrat

Masivní přívaly sněhu na Rakousko od začátku roku způsobily cestářům Asfinagu rekordní nasazení, napsal Volksblatt. Odvedli 24 000 pracovních hodin, se sněhovými pluhy najezdili 1,3 milionu kilometrů a vysypali 34 000 tun soli, tedy asi třetinu spotřeby za celou průměrnou sezonu. Špičkový výkon podali v Ardningu v Horním Štýrsku – s náklaďáky odjezdili 1400 hodin a s pluhy 64 000 kilometrů. Podobnou zátěž měli také v hornorakouském Seewalchenu. V oblasti Tauernského tunelu v Solnohradsku napadalo od začátku roku skoro pět metrů nového sněhu, jen 14. ledna během deseti hodin 69 centimetrů.

Přilepil jí ruce k pultu

Vteřinovým lepidlem přilepil ve středu ráno, ještě před otevírací dobou, lupič k ploše stolu ruce 52leté prodavačky obchodu s oděvy v Ingolstadtu. Ta ho vpustila dovnitř, protože se domnívala, že se jedná o kolegu, sdělila policie. Lupič ji pod pistolí donutil otevřít trezor, ze kterého si odnesl asi 2000 eur. Když prodejnu opustil, podařilo se ženě i při extrémně omezených možnostech zavolat příbuznému, který alarmoval policii. „Prodavačka utrpěla šok a lehká zranění na rukou,“ uzavřel list.

Spokojeni z turistů

V Rakousku loni zaznamenali rekord téměř 150 milionů přenocování turistů, o 3,6 procenta víc než předloni. Domácích hostů tu spalo o 2,2 procenta víc nocí (39,37 milionu), zahraničích o 4,2 % (110,38 milionu, z toho více než třetinu lůžek „zabrali“ Němci). Rekordní je i celkový počet turistů – kolem 45 milionů. Dobře se na tom „přiživil“ i Linec, kam přicestovalo 407 303 hostů, plus 3,5 %. Strávili tu poprvé více než 800 000 nocí (+4,8 %). Návštěvníci z Rakouska tu pobyli 408 074 nocí, Němci 170 518.

Sousedům se povedl i start do zimní sezony 2018/19 – v listopadu a v prosinci se zvýšil počet přenocování o 7,6 % na 16,57 milionu.

Pivní „cuvée“ za humny

Z prezentace produktu.

„Čtyři sládkové namíchali ze svých bio-piv kombinaci s názvem Mühlviertler Bier Cuvée, v němž lze najít ty nejlepší suroviny, které Mühlviertel dává,“ napsaly OÖN. Do nového nápoje se „slily“ v pivním družstvu Freistadt Bio Zwicklbiery z Freistadtu a Schläglu, hofstettnerský Kübelbier a lněné bio-pivo mladíka Felixe Schiffnera, úřadujícího vicemistra světa pivních sommeliérů, z hostince v Aigenu. U něho také čtyři sládci zkoušeli různé poměry míchání svých produktů. „Prvních 120 000 láhví je právě na cestě do obchodů,“ pokračuje linecký list.

Pěje samou chválu. Couvée je prý pivovarské přátelství, které se stalo pivem, neboť konkurenční myšlení a závist už pivovary tohoto regionu dlouho neznají, už třicet let tu vidí „přes okraj vlastního sudu“, uvádí. Proto se jejich vedení už potřetí sesedlo k vytvoření couvée - míchání dobrých produktů v jeden ještě lepší znají obvykle jen vinaři…

„Myšlenka je v Rakousku určitě jedinečná,“ říká v deníku předseda pivního družstva Peter Krammer. „Normálně se sládci setkávají ke společnému uvaření jednoho piva. Míchat hotová piva, to děláme jen my v ,Pivní čtvrti´…“ OÖN pak uzavírají, že napoprvé družstevníci Mühlviertlu vyrobili 20 000 láhví svého couvée, loni třikrát víc, a letos věří, že stočí 120 000 láhví.

Tisíc porcí od seniorů

Hrdi na svých tisíc porcí.

Kolem tisícovky porcí opouští denně pět kuchyní domovů seniorů v okrese Rohrbach a jejich počet stoupá. Že vedoucí těchto středisek dbají na vysokou kvalitu jídel, o tom svědčí i ocenění „Zdravá kuchyně“ od zemské vlády, píší OÖN.

Strávníci těchto domovů si mohou v poledne vybírat ze dvou až tří druhů jídel, pro lidi s dietou personál vaří denně zvlášť. Mnoho obyvatel má své stravovací návyky a nemusejí je měnit ani tady – jako doplněk k večeři mohou mít mléčný produkt, polévku nebo obložený chléb… Kuchyně rozvážejí své výrobky i do mnoha obcí okresu, zásobují okolní školy, školky nebo jesle denně zdravými jídly… Obědy od nich odebírají i některé dílny. A že kuchyně vaří přednostně z produktů regionu, je prý samozřejmé.

Proti zvoncům pohořeli

O sporu sousedů z hornobavorského Holzkirchenu jsme na webu opakovaně psali. Manželé z okraje obce se cítí rušeni kravskými zvonci stáda pasoucího se nedaleko, odérem a mouchami, a zažalovali – také obec za to, že sousedům louku pronajala… Napřed podal žalobu pán, jemuž dotčená nemovitost patří, pak jeho manželka. S tou se okresní soud v Mnichově vypořádal rychle – není vlastnicí pozemku. Senát měl pochybnosti, zda jí uváděné obtěžování dobytkem je závažné, a pochyboval i o jejím tvrzení o místní (ne)obvyklosti. Soud zamítl i mužovu žalobu a ten se odvolal k Vrchnímu zemskému soudu…