Mnichovský svaz pronajímatelů požaduje tvrdší tresty za ilegální pronájmy bytů turistům, píše PNP. Měly by být podle něj především vyšší pokuty, které jsou nyní maximálně 50 000 eur. Podle svazu by měly být až dvojnásobné. Kromě dalšího by měly být také portály jako AirBnb povinovány poskytováním dat inzerujících pronajímatelů. Město je pak vyzýváno k důslednějšímu vymáhání své vyhlášky.

Ta míří k zabránění „útěkům" z trhu s byty například tím, že prostor je bez oznámení úřadům využíván k podnikání, poskytován jako prázdninový, letní, či je prázdný déle než tři měsíce. Cílem je udržet stav bytů ve městě.

Poskytnout dočasně prázdninové bydlení lze jen v jednotlivých prostorách vlastního trvale užívaného rodinného bytu, například bývalý dětský pokoj. Koupelnu a kuchyni mohou hosté během pobytu užívat současně s majiteli. Pokud je pronajímající rodina sama na dovolené nebo nepřítomná z jiného důvodu, může vlastní byt nabídnout jako prázdninový maximálně celkem na šest týdnů v roce, třeba i rozděleně na víc termínů.

Opatření má dále chránit občany jednotlivých částí Mnichova před „vytlačením" ze svých čtvrtí. Odmítány jsou proto veškeré přestavby a rekonstrukce, které by vedly k nadprůměrnému standardu bydlení. To je přezkoumáváno povolovacím řízením, přestupky jsou pokutovány až 25 000 eur.
Situaci s bydlením v Mnichově ještě kromě návštěvníků za poznáním přiostřuje velký počet takzvaných medicínských turistů především z arabských zemí, kteří se sem přijíždějí nechat ošetřit a pro tu dobu si pronajímají byty.

Za humny chystají knedlíkový stůl.Zdroj: Deník/reproKe knedlíkovému stolu

V Bad Leonfeldenu kousek za Studánkami budou mít v pondělí od 11 do 16 hodin na náměstí už tradiční „knedlíkový stůl". „Vedle sladkých i pikantních knedlíků, s láskou servírovaných s kyselým zelím, bude na programu ,ta nejlepší´ hudební zábava v podání místní Bierbrez'n Musi," dělá chutě deník OÖN. Za jeden z vrcholů označuje „příjezd vojenského veteránského auta" z Budějovic. Mladí milovníci knedlíků pak jsou zváni, aby štětečky a barvami tvořili „u největšího malířského knedlíkového stolu" v Mühlviertlu. Čistý výnos akce půjde celý na vzdělávací činnost místního hudebního spolku. Při špatném počasí se „knedlostůl" přesune do Domu na rynku.

Květnatec je nejedlý a páchne…Zdroj: Deník/reproVyrostly ďáblovy prsty

Květnatec Archerův (Clathrus archeri) našla vedle chaty Gudrun Polturová z hornorakouského Eidenbergu. Jak popisuje v OÖN, vypadal jako vyplavená mořská hvězdice. Má ale ještě další přezdívky, v angličtině třeba ďáblovy prsty, nebo chobotnicová hadovka smrdutá. „Je pěkný na pohled, ale hanebně páchne," uvádí deník a cituje paní Polturovou: „Když jsem jej vezla do houbařské poradny do Lince, páchlo mi strašlivě auto shnilým masem."

„Květnatec je momentálně v Horních Rakousích ještě relativně vzácný," říká Rudolf Schwaiger z odboru přírody zemské vlády. Podle něho byla červená houba zavlečena v první polovině minulého století z Austrálie do Francie. „Od té doby se šíří na východ a dostal se i do všech rakouských spolkových zemí s výjimkou Vídně a Burgenlandska. To je ale pravděpodobně náhoda, protože v sousedním Maďarsku už je také," uvedla prezidentka rakouské mykologické společnosti Irmgard Greilhuberová.

Vysvětluje, že květnatec při dozrávání láká zápachem hmyz, který pak roznáší jeho spory. To může být podle teplot a vlhkosti od června do listopadu. Protože letos bylo velmi vlhko, pravděpodobně se tato houba vyskytne častěji. „Už nám volali i ze zahradnictví, že musí s květnatcem bojovat," řekla.

Letecká show u sousedů

Po tříleté pauze se do Zeltwegu ve Štýrsku vrací letecká přehlídka "Airpower" . Bude 2. a 3. září. Jak píší OÖN, 240 letounů z dvaceti států bude podle odhadu obdivovat opět na 300 000 diváků. Náklady 3,6 milionu eur si dělí zemský rozpočet a Red Bull. "Airpower 2016 je jistě jednou z největších akcí v Rakousku a v Evropě," je přesvědčen ministr obrany Hans Peter Doskozil (SP). Počet předváděných vzduchoplavidel od balonů přes vrtulníky po tryskáče je dosud největší. Na oba dny je plánován devítihodinový program. Na show je vstup zdarma.

Evakuovali důl

Z návštěvnického historického solného dolu Dürrnberg v Halleinu ve čtvrtek odpoledne evakuovali všech 486 návštěvníků po zjištění příliš vysoké koncentrace oxidu uhličitého. Důl opustili během 40 minut, píší OÖN. Dva lidé si poté stěžovali na nevolnost.

Situaci mohla vyvolat kombinace vysokého počtu návštěvníků a pro srpen netypicky nízká teplota, uvedl list a cituje Stefana Maixe, předsedu představenstva Salinen Austria AG: „Když je venku tak chladno, je teplotní rozdíl mezi nitrem dolu a okolím jen malý, nedochází ke komínovému tahu vzduchu a prostor se neodvětrává." Kolem 13.30 hodiny si při prohlídce postěžoval jeden z návštěvníků na oběhové problémy a vedení dolu provedlo kontrolní měření vzduchu. Při tom zjistilo lehce zvýšené hodnoty oxidu uhličitého. Podle Maixe byly hluboko pod kritickou hranicí. Pro horníky by znamenaly, že musí práci ukončit do tří hodin. Z opatrnosti ale vyzvali návštěvníky k opuštění dolu. Kolem 17. hodiny se situace vrátila k normálu.

Obsah kyslíku a oxidu uhličitého měří v Dürrnbergu podle předpisů vždy ráno. Do budoucna jej ale chtějí preventivně zjišťovat vícekrát denně. Střednědobě uvažují o instalaci ventilátorů.

Michael Late vlevo přebírá cenu za magii.Zdroj: Deník/reproMá kouzelnického Oskara

Kouzelník Michael Späth (45) alias Michael Late z Puckingu v okrese Linec-venkov nechává vznášet se sudy piva, provrtává lidi jako ementál, smršťuje se a podobně, popisují OÖN. Vystupuje vždy v kožených kalhotách a za doprovodu lidové hudby. Povšimla si ho i největší kouzelnická organizace na světě, International Magicians Society, a propůjčila mu Merlin Award, jedno z nejvyšších ocenění branže, „Oscara" mistrů magie. Dostává jej už podruhé, poprvé ho vyznamenal v roce 2014 prezident IMS Tony Hassini v Las Vegas.

Pro linecký list říká, že kouzlit začal jako malý kluk před příbuznými a známými a jejich nadšení ho přivedlo k rozhodnutí se trikům věnovat. Před publikem vystoupil poprvé před jedenácti lety. Show pořádá po celém světě, ale říká, že kouzlením by se neuživil a pracuje jako zástupce pro obchodní firmu. Poptávka po magii prý silně poklesla, a to ze dvou důvodů: protože internet prozrazuje informace o tricích, a protože organizátoři pořadů šetří – právě na kouzelnících.

Merlin Award převezme v Casinu Linec 10. září z rukou Tonyho Hassiniho. Na snímku z předávání první trofeje je vlevo.

Zmrzlinář si stěžuje

„Král zmrzlin" Walter Vogl usiloval o pronájem obchodní plochy vedle své linecké provozovny, ale Horní Rakousy jako pronajímatel nemovitosti mu nevyhověly a naopak „nasadily mu pod nos" přímého konkurenta, filiálku zmrzlinového řetězce Surace, píše linecký Volksblatt.

Vogl byl v šoku – nová nabídka prý nevyhnutelně povede k tomu, že se počet jeho zákazníků zmenší. Navíc prý praxe ukázala, že nakupující odvedle užívají jeho toalety a posezení. Pronájem Surace proto zažaloval – to, že stejný pronajímatel umístí podnikateli do stejného objektu přímého konkurenta, se podle něho neslučuje s ochranou před konkurencí, byť ta není v předpisech výslovně specifikována.

Tento názor měl i okresní a zemský soud, ale Nejvyšší soud rozhodl jinak – žalobu Krále zmrzlin zamítl. Neztotožnil se s ním, že by nájemní smlouva se Surace porušovala nějaké „tiché" , nepsané zásady ochrany před konkurencí. „Jako důvod soud uvedl, že v tak vysoce frekventované oblasti, jakou je Landstrasse, se vždycky musí počítat s konkurencí," píše Volksblatt.

Vogl chce rozhodnutí nechat přezkoumat třeba až evropským soudem. Ujišťuje, že jeho kroky nemíří proti zmíněnému soutěžiteli, s nímž mají korektní vztahy, ale proti rozhodnutí, které je podle něho nesprávné.

Kdo to odstrašuje kuřáky?

Rakouská ministryně zdravotnictví Sabine Oberhauserová (SPÖ) na parlamentní interpelaci vysvětlovala případ stížnosti vdovy zesnulého občana Dolních Rakous, že na šokující fotografii na krabičce cigaret, která má varovat před nebezpečím kouření, je její zesnulý manžel, píše Volksblatt.

Ministryně tvrdila, že vdova už v dubnu potvrdila, že na snímcích není její muž. Podle listu ale v červnu prohlásila, že si je „na tisíc procent jistá", že na zobrazení muže ležícího na nemocničním lůžku se zavedenými hadičkami se jedná o jejího manžela, který byl v roce 2014 léčen ve vídeňské všeobecné nemocnici s mozkovým nádorem. Když fotografii viděla ve velkém formátu na obrazovce televizoru, byla v šoku a žalobou usilovala o zákaz dalšího šíření snímku.

Mluvčí Evropské komise ujistil rovněž v červnu, že na snímku je herec, který se zveřejněním souhlasil. Z důvodu ochrany dat nechce komise jeho identitu uvést. Ministryně Oberhauserová tvrdí, že komise má úplnou vědomost o identitě všech osob, jejichž podoba je uvedena na varujících upozorněních na balení tabákových výrobků, a má také souhlasná prohlášení ke zveřejnění od všech zobrazovaných osob. Také vídeňská nemocnice vyloučila, že by fotografie byla pořízena v ní. Zobrazené přístroje jako defibrilátor, hadice dýchacího aparátu a prádlo by u nich „s jistotou" nebyly použity, pokračuje deník.

Právníci vdovy vyzvali komisi, aby prokazatelně prokázala, že se na snímku jedná o osobu odlišnou od zesnulého manžela jejich klientky. Požadují například předložení fotosérie, jinak podniknou další kroky.

Potrestáni za slepice

Protože ve své drůbežárně drželi po léta výrazně více slepic než měli povoleno a falšovali úřední dokumenty, byl 60letý zemědělec v Eggenfeldenu odsouzen k peněžitému trestu 10 000 eur a jeho 30letý syn k odnětí svobody na dva roky a dva měsíce, píše Volksblatt.

Obvinění měli povoleno držet 39 500 brojlerů. Když bylo zjištěno, že svévolně změnili metodu výkrmu, veterinární úřady jim povolení snížily na 31 500 kusů. V dubnu 2013 ale měli ustájeno 35 909 slepic, v dalším období až o 28 procent víc než směli – někdy i 44 000 kusů.

Nebezpečné housenky se množí.Zdroj: Deník/repro PNPZavíječ ničí keře

V Dolním Bavorsku se rozšířil motýl zavíječ zimostrázový a napadá mimo jiné ozdobný zimostráz vždyzelený, oblíbený v zahradách, sadech a na hřbitovech. „Před třemi dny byl ještě komplet zelený," říká nad uschlým keřem na hřbitově v Osterhofenu v příhraničním okrese Deggendorf městský zahradník Michael Pokoj. Podobně se rychle mění tato okrasná aranžmá řady zelených ploch města, píše PNP.

„Od Deggendorfu po Helheim a dále až k Berchtesgadenu si profesionální i amatérští zahradníci stěžují na pět až deset centimetrů dlouhé housenky východoasijské skupiny motýlů, které jinak robustní porosty ,ožírají´ doslova do hola," uvádí deník a připomíná, že v roce 2010 byly v Severním Porýní-Vestfálsku takto zničeny celé zámecké parky. Už čtrnáct dnů volají také znepokojení občané Pasova o radu proti tomuto škůdci, ale jak říká referent ochrany druhů Walter Sage, žádná osvědčená metoda není. Nejefektivnější podle něho je housenky, kukly a sítě, které housenky tkají k ochraně před vlivy okolí, posbírat a zlikvidovat… Alternativně odborníci radí napadený porost důkladně ostříkat třeba hadicí nebo i tlakovým čističem.
Důležité je přitom položit pod keř plachtu, aby se housenky nemohly zahrabat do země a motýli znovu líhnout. Uhynulé keře se proto také nemají dávat do kompostů. Doporučovány jsou také chemické prostředky.