Nastoupil v kategorii 90- až 95letých na 100 metrů znak a po výkonu 3:06 minuty prohrál jen s ruským a německým soupeřem.

Jeho start přitom visel na ostří nože, uvádí list. „Dva dny před závodem měl nehodu na cestě k podzemce v Budapešti. Spadl ze třetího schodu a přivodil si hlubokou tržnou ránu na pravém lýtku. Dlouho prý trvalo, než ho záchranka dopravila do nemocnice. Tam dostal obvaz, se kterým by ho ale FINA nenechala závodit. Už na další dopoledne byl vypsán závod štafet. Vydal se tedy brzy ráno s lékařem do města k obstarání vodotěsného lepicího obvazu. Takto ošetřen absolvoval čtyři štafetové závody, s nimiž byl dvakrát čtvrtý.“

Medaili „uloupil“ den poté. „Nejhorší bylo, že jsem ten den byl zcela odkázán jen na sebe,“ říká. „Ostatní Rakušané si prohlíželi město.“ Bylo prý těžké vyznat se v obrovské aréně se čtyřmi halami, stovkami startujících a tisíci diváky. „Všichni ostatní v mém věku měli opatrovníky, byli do haly částečně ,dostrkáni´. Pro mladého to problém není, ale v mém věku…“ Ale neztratil se a vyplaval si bronz.

„Nejstarším účastníkem ale nebyl,“ pokračují OÖN. Jeho příteli Belovi Bacsimu z Maďarska je 97 a byl jediným startujícím v kategorii nad 95 let. „Tak dlouho Zigon závodit nechce, snad prý ještě příští rok při mistrovství Evropy ve Slovinsku. Rozhodně ale hodlá plavat dál třikrát týdně po 1500 metrech, protože to ho udržuje aktivním a fit, jak říká,“ končí list.

Lákali na Brucknerovy slavnosti

Partnerská města chtějí spolupracovat.Zdroj: Deník/repro

Linecký místostarosta příslušný mj. ke kontaktům měst, Detlef Wimmer, usiluje o užší vztahy s partnerským městem České Budějovice, napsal tisk lineckého magistrátu. „Třicet let existující partnerství dává smysl především také geografickou blízkostí účastníků. Jeden aspekt úzkých kontaktů se vztahuje k oblasti kultury, kde obě strany pořádají vysoce hodnotné akce. Tak 22. srpna prezentovali Detlef Wimmer, ředitel Brucknerhausu Hans-Joachim Frey a předseda lineckého turistického svazu Manfred Grubauer při tiskové konferenci v Budějovicích letošní linecké Brucknerovy slavnosti. „V rámci partnerství měst Linec rád podporuje stejně jako loni akci LIVA i tyto slavnosti a dělá jim reklamu v Budějovicích. Při blízkosti k největšímu městu jižních Čech můžeme z intenzivních kontaktů vzájemně profitovat,“ řekl Wimmer.

Na snímku jsou zleva ředitel budějovického hudebního festivalu Antonin Kazil, Hans-Joachim Frey, místostarosta Jaromir Taliř, místostarosta Detlef Wimmer a předseda turistického svazu v Linci Manfred Grubauer.

Linecká zoo přitahuje

Rekordní kurs letos nabrala linecká zoo na úpatí Pöstlingbergu, píší OÖN. Navštívilo ji už 90 000 lidí. Pokud tento proud vydrží, mohla by zaznamenat rekord. Ten představuje loňských 132 000 návštěvníků. K přitažlivosti tohoto zařízení letos přispěly i nové přírůstky – katy, mláďata mary, surikat a trpasličích koz. „Velmi úspěšný je nově založený park domácích zvířat na rozšířené ploše jižní části areálu. S výběhy pro kozy, ovce a prasata a s atrakcemi jako vyhlídkovou plošinou, tunelem pro zajíce a dětským hřištěm park přitahuje hlavně rodiny s dětmi,“ uvádí list.

Na západě zoo je dále nový domicil pro jihoamerické lamy guanako a pštrosy nandu. Aktuálně je zřizován nový výběh pro jihoafrické antilopy nyaly, pokračuje linecký deník. Zahrada je otevřena denně od 8 do 18 hodin.

Benefice hospodských

Štýrská šestka gastronomů pořádá společně s Lions-klubem v pátek 25. srpna od 18 hodin popáté benefiční koncert pod mottem „Darovat steyrským dětem úsměv“. Očekává se na 5000 návštěvníků. „Zpívat budou hvězdy německy mluvící scény, ale skutečnými hvězdami budou posluchači, kteří při této příležitosti dobrovolně složí nějaký peněžní dar pro děti a jejich rodiny v regionu, kteří nemají lehký život,“ uvádí OÖN. Počtvrté peníze připadnou rodinám s těžce postiženými dětmi, říká Doris Karglová, dětská terapeutka, která spoluorganizuje projekt Pomoc dětem a s Liony vyhledává rodiny, které finanční pomoc nejvíc potřebují.

Karglová připomíná, že rodiny s částečně paliativními dětmi především v prvních letech jejich života „propadly“ veškerými podpůrnými „koši“. „Není to jen těžký osud, ale také finanční tlak, který tyto rodiny zatěžuje,“ říká Karglová. Proto jsou podle ní iniciativy jako Lions-klubů a sdruženími třeba gastronomů velmi důležité. V uplynulých třech letech bylo při benefičních koncertech získáno kolem 38 000 eur, které pomohly patnácti rodinám v regionu. Letos je cílem organizátorů dát dohromady 20 000 eur.

Koncert na náměstí začne v 18 hodin.