Je patrné, že se tak dělo v okrese Dingolfing-Landau. Video v prvních dnech shlédlo přes 15 000 uživatelů a více než sto jich děj komentovalo, například slovy „Může být někdo opravdu tak blbý?!“

Na platformě youtube nejsou „čistič“ ani číslo auta rozostřeny. Pasovský list poznamenal, že není známo, proč byl vnitřek auta myt tímto způsobem, ani to, zda scéna není nahraná. Policie sdělila, že dotyčný, údajně 34letý Syřan, podal trestní oznámení na neznámého pachatele za porušení osobnostních práv na podobu, protože záznam byl pořízen a rozšířen bez jeho svolení. Případ se zkoumá i z hlediska autorských práv.

Stefan Loebisch z pasovské advokátní kanceláře k tomu listu řekl, že při nahrávkách takovéhoto druhu je vždy třeba rozlišovat, zda osoba na nich je jen doprovodem, nebo jádrem sdělení. V tomto případě jde jasně o to druhé – kdyby někdo natáčel tunel myčky a náhodou u toho byli nějací lidé, nebyl by z toho žádný problém. Tady je ale osoba jasně v ohnisku kamery, navíc je záběr zpřístupněn veřejnosti a z toho se mohou odvinout eventuálně osobnostní nároky dotčeného, řekl.

Úřady povinně s kříži

Bavorská vláda rozhodla, že od června musí viset „při vchodu“ do každé úřední budovy státní správy dostatečně výrazně umístěný krucifix „jako vyjádření historického a kulturního ražení Bavorska, jako viditelné přihlášení se k základním hodnotám právního a společenského řádu v Bavorsku a v Německu“, napsala PNP. Nařízení platí pro všechny úřady země Bavorsko, ne však pro federální orgány. Obcím, okresům a regionům „bude doporučeno tomu odpovídající jednání“. Předseda vlády Markus Söder podle listu ujistil, že kříže nemají být náboženským symbolem křesťanství, ale „přiznáním k identitě a kulturnímu rázu Bavorska“. Nejsou prý žádným porušením požadavku neutrality.

Dalším rozhodnutím kabinetu je návrh zavedení omezení doby výkonu funkce předsedy vlády, což ještě musí schválit zemský sněm a referendum. Má to vyloučit dlouhé zastávání tohoto úřadu. Rekordmany v tomto směru jsou Alfons Goppel, který stál v čele Bavorska 16 let (1962-78), a Söderův „mentor“ Edmund Stoiber (14 let, 1993-07).

Otazníky nad Evropskými týdny

Vytoužený kandidát a nástupce Petera Daumgardta v pozici intendanta festivalu Evropské týdny Pasov, baryton a manažer Thomas Bauer, končí, napsala PNP. „Rozchod“ má být podle předsedkyně správního výboru slavností Rosemarie Weberové „tak rychlý, jak jen to bude možné“, tedy ještě před zahájením festivalové sezony 2018 ve čtvrtek 20. června.

„Letošní Evropské týdny se tak budou muset konat bez intendanta,“ uvádí list. Tisková mluvčí Alexandra von Poschingerová PNP řekla, že nyní přezkoumávají, nakolik to bude možné. Situaci ještě ztěžují finanční situace festivalu a výpověď tří ze šesti pracovníků kanceláře slavností. Odejdou ještě před začátkem programu. Weberová deníku potvrdila, že festival bude muset „zhubnout“ a akce přesunuty na rok 2019. Podrobnosti hodlá sdělit v pátek. Intendanta Thomase Bauera se PNP nepodařilo zastihnout.

Některé pořady Evropských týdnů se konaly také v jižních Čechách.