Od roku 2014 je chovají Stephan Wimmer (41), jeho manželka Melanie a syn Niklas. Začínali na radu tchána se hřebci Pedrem, Pietem, Pacem a Paddym. Zprvu jako hobby, od února jako hlavní povolání v projektu „Mazlit se a toulat s nimi“. Stephan kvůli tomu dal výpověď v dosavadním zaměstnání. Vykročili ale k „profesionalizaci“ v nejnevhodnější dobu, když od poloviny března platí omezení vycházení kvůli koroně. To ukončilo také vyjížďky se zvířaty. Teď je Stephan každopádně rád, že zase mohou vyrazit.

Jeho chlupaté dámy jsou na statku příslušné k mazlení, k hlazení. Jakmile zatřese zeleným vědrem s peletami krmě, Bella, Farina a Emmy vystrkují hlavy ze dveří maštale a běží k němu. „Bez krmení by si nás nevšímaly,“ ví chovatel své. Nasypává pelety na dlaň a „bojkot“ je prolomen, přibíhají další pro dobrůtky obsahující vitamín D a selen, které jsou důležité pro jejich zdraví. „Jinak dostávají jen seno a trávu,“ popisuje chovatel.

Jemné vlny skrovných peruánských čtvernožců už mají na statku plnou skříň. Také jejich trus Stephan popisuje jako „zlato alpak“ - je prý fantastickým hnojivem, neuvěřitelně po něm rostou především rajčata…
Od začátku nabízeli projížďky s těmito zvířaty, ale chtěli je taky chovat a získali na dvůr první klisny. Momentálně mají po sedmi kusech každého pohlaví. Ve stájích a na loukách jsou ale striktně odděleny. „Hřebcům v Peru říkají ,macho´ a ti se tak skutečně chovají, když jsou drženi společně s klisnami,“ ví Stephan. Svádějí dohromady jen kusy vybrané k chovu. Před společníky v Unterthannetu musejí chránit i hnědého samečka se jménem Ronaldo Schnautzbart (na snímku uprostřed skupiny), kterého přivedla na svět v červenci 2018 matka Allegra.

Covid-19 mizí

Jen sedmnáct z aktuálně 72 hospitalizovaných nemocných s koronavirem v Rakousku je ošetřováno na intenzivních stanicích, píší OÖN. Tak málo jich bylo v zemi naposledy koncem března. Za dva týdny se jejich počet zmenšil na polovinu. Do soboty se virem oficiálně nakazilo 16 804 Rakušanů, během posledních 24 hodin 64, většina ve Vídni. Na infekci zemřelo dosud 672 lidí.