Okresní úřad tak prosadil zákon, který v Rakousku takový chov od 1. ledna zakazuje – drůbež může klást vejce jen ve stelivu nebo ve volném výběhu. „Zabavené slípky budou stejně jako jejich kolegyně, které pro stáří už nemohou snášet, zabity ,na polévku´ - skončí v hrncích,“ uvádí list. Chovatel Walter Pühringer marně argumentuje, že by je drželi jen do Velikonoc, a pak je stejně rozprodali na maso. Jeho manželka doplňuje, že klecový chov je vedle Rakouska i v jiných zemích unie, a hovoří o diskriminaci. „Zcela legálně zpracovává potravinářský průmysl žloutky a bílky vajec i takto chovaných slepic na nudle a hotové pokrmy nebo jako příchutě do pečiva. A nám je dokonce zakazován přístup i na tento trh,“ zlobí se selka. „S držením na podestýlce nebo na volno jsi jako dodavatel v tomto cenovém boji poražený předem…“

Okresní úřad v Kirchdorfu se brání, že jen hlídá dodržování předpisů. Protože Pühringerovi po dnu účinnosti normy chovali v bateriích ještě více než 7000 nosnic, odňali jim provozní povolení a zakázali takto produkovaná vejce dodávat na trh. Teď se dotčení chtějí bránit u evropských institucí, uzavírá list.

Na snímku vybírá Walter Pühringer poslední vajíčka z již prázdných klecí. Foto: Deník/OÖN/feh

Lékař bez diplomu

Šest let provozoval nyní 59letý muž ze štýrského okresu Leibnitz lékařskou praxi, aniž k tomu měl povolení nebo kvalifikaci, píší OÖN. V domě měl ordinaci, čekárnu, domácí lékárnu, řekl Christian Kroschl, mluvčí státního zastupitelství ve Štýrském Hradci. Aplikoval tu injekce, očkoval, tlumil bolesti, prováděl malé operativní zákroky, vydával lékařská potvrzení a vykonával návštěvy u pacientů doma. Při domovní prohlídce u něho byly zajištěny i tři promoční diplomy a maturitní vysvědčení, podle prvních prohlídek falšované.