Z toho se vyvinul dlouhodobý projekt, který lze označit za nejdéle trvající monitoring vlaštovek v Evropě. Školáci putují s dalekohledy, sčítají hnízdící páry a dozvídajíí se mnoho o jejich životě. Letos tak druhá třída školy v Haslachu sledovala vsi Hartmannsdorf, Damreith, Hinternberg, Hörleinsödt a Ödt. „Po cestě dlouhé až 5000 kilometrů, kolem sítí ,labužníků´ v Africe a po překonání žhavé Sahary, se letos první vlaštovky vrátily do Hörleinsödtu 30. března. Celkově hlídky v tomto roce napočítaly 177 hnízdících párů, tedy o 41 víc než loni, u jiřiček 113, tedy malé mínus šesti dvojic,“ popisuje list. Závěrem oceňuje spolupráci ochránců přírody s učiteli školy v Haslachu, kteří monitoring vlaštovek léta podporují.

Prodávají mléko z pastvy

Produkují bio.Zdroj: Deník/repro

Od července prodávají v hornorakouských filiálkách řetězce Hofer „originální a čerstvé bio-mléko horských sedláků“ z Mühlviertelu. Pro projekt „Zpátky k původu“ je produkuje 32 zemědělců převážně z okresu Rohrbach. Jejich počet se za posledních pět let ztrojnásobil, píší OÖN a vysvětlují, že recept na „bio-mléko z pastvy“ není vlastně komplikovaný. „Krávy si kromě denního výběhu užívají po nejméně 120 dnů v roce života na šťavnatě zelených loukách Mühlviertlu, při dobrém počasí dokonce až 200 dnů. Zakázáno je jejich krmení sojou, která má produkování mléka povzbuzovat. V zimě dostávají seno. 75 procent krmiva pochází ze statků samotných chovatelů.“

Když Hofer v roce 2006 svou značku Zpátky k původu odstartoval, nabízel jedenáct mléčných produktů. Od té doby jich stále přibývá, teď i o mléko, které výrobci dosud dodávali jen ke zpracování másla. Hodnoty, na které dodavatelé stavějí, jsou na balení ilustrovány obrázky produkčního řetězce. Výrobky nesou značku „Kontrolováno na blaho zvířete“ a pečeť Evropské unie „g.t.S.“, tedy „zaručeně tradiční specialita“. „Tím je bio-mléko z pastvy zařazeno jako obzvlášť cenné kulturní dědictví a mezinárodně uznáno za nejpůvodnější formu výroby mléka,“ dodávají OÖN.

Zatrhli mu koncerty

Na jevišti.Zdroj: Deník/repro

Úřední soud v Laufenu předběžným opatřením zakázal „vrcholové koncerty“ Saschovi André Guhrovi z Mnichova. „Jako samostatný bavič a ,Protěžový princ´® putuje s harmonikou celým Německem a hraje na vrcholech hor,“ píše PNP. Kromě zámku Neuschwanstein si oblíbil zejména Kehlstein (1834 m) v Berchtesgadenských Alpách, kde jen loni vystoupil padesátkrát. Letos mu ale účelová organizace turistického regionu pro tento kopec „utáhla opasek“ - prozatím nařízením zákazu vstupu od správy národního parku, prý kvůli stížnostem. Muzikant oponuje, že ani vrcholový kříž na Kehlsteinu, ani jeho bezprostřední okolí neleží v jasně definovaném území parku, není tedy podle něho právní důvod pro zákaz, a vrcholové koncerty hrál dál. Zmíněná organizace pak podala návrh na předběžné opatření, zákaz vystupování, s odkazem na své domovské právo u vrcholového kříže.

Guhr, který se na linkedinu označuje za nejlepšího velvyslance domoviny a muziky, říká, že takto ho stejně „nedostanou“, turistických míst (i ku hraní) je přece víc. V případě Kehlsteinu pak prý bude třeba počkat na projednání jeho odporu proti zákazu k okresnímu soudu v Traunsteinu.

Na svých stránkách na sociálních sítích vyjadřuje dík za pozvání na privátní slavnosti nebo spolkové a jiné oslavy, za podporu a dobrovolné příspěvky.