Úprava platů se týká zatím samostatně pracujících na tři směny nebo ve dvanáctihodinových směnách. Zařízení požadavky na dotace adresují kraji, jemuž stát finance uvolní někdy na podzim. „Přes kraj pouze protečou na jejich účty,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská. Kromě osmi nemocnic holdingu Jihočeské nemocnice mezi ně patří např. lnářská psychiatrická léčebna či volyňská nemocnice.
Dosud dorazily žádosti 13 subjektů. Pro Jihočeské nemocnice představují půlroční náklady na skoro 2000 těchto zaměstnanců přes 32 milionů. Jan Šusta, odborový předseda budějovické nemocnice, označil rozhodnutí hradit příspěvek z vlastních finančních zdrojů jako správný krok a pozitivní signál směrem k zaměstnancům, kteří mají na tento příspěvek ze zákona právo. „Jsem rád, že nemocnice nešla cestou vyčkávání, kdy by sestry dostaly zaplaceno až po příchodu peněz od státu,“ uvedl Jan Šusta.

Zcela jiná je situace např. v prachatickém hospicu, kde podle ředitele Roberta Huneše musí sestry počkat na státní peníze.