Přes 17 000 lidí si za srpen vyřídilo v Českých Budějovicích průkazku na městskou hromadnou dopravu. Drtivou většinu z toho počtu představují senioři. Od 1. září totiž pro ně v krajském městě platí velká změna.

Dosud stačila v Českých Budějovicích seniorům nad 70 let k bezplatné jízdě v MHD občanka. Nyní budou muset senioři nad 65 let mít průkazku, jako ostatní cestující, kteří mají například celoroční předplatní kupón. Senioři nyní dostávají průkazku zdarma a kupón je stojí jen 10 korun. Další zvýhodněnou skupinou jsou podle mluvčího dopravního podniku Viktora Lavičky děti 6 – 15 let, které za celoroční kupón dají jen 200 korun a také dárci krve, držitelé zlaté plakety doktora Janského.

Průkazky pro seniory vydává dopravní podnik proto, aby měl podloženo například při žádostech o dotace, kolik lidí využívá v krajském městě MHD. Absenci dokladu ale v počátečním období nebudou podle Viktora lavičky revizoři pokutovat. Platí ale také, že každý cestující si může koupit na jednotlivou jízdu klasickou jízdenku.

Smířlivý přístup kontrolorů k seniorům slibuje při zavádění nového tarifu českobudějovický dopravní podnik. Podle mluvčího firmy Viktora Lavičky sice byla informační kampaň intenzivní, ale ne každý se nutně musel o změnách dozvědět.

„Proto budou v následujících měsících pracovníci přepravní kontroly seniory nad 65 let místo pokut informovat o nových podmínkách cestování v MHD,“ říká Viktor Lavička. Nově totiž senioři musejí mít průkazku jako jiní cestující s předplatním kupónem. Ten stojí seniory jen deset korun, ale novinka platí pro všechny cestující této věkové kategorie, i pro ty, kteří do krajského města jen dojíždějí za lékařem nebo na úřady. Dosud stačila seniorům nad 70 let jen občanka.

Zavádění změn, které přinesly slevy třeba i pro školáky, provázely i zmatky kvůli měnícím se podmínkám. Původně měli senioři platit 25 korun za průkazku a přinést i vlastní fotografie, jejichž pořízení vyjde i na více než sto korun. Ale podle náměstka primátora Františka Konečného se někteří senioři obrátili na vedení města s tím, že i takové položky jsou pro ně finančně citelné. Rada města tedy podle náměstka primátora změnila podmínky a rozhodla o tom, že senioři budou hradit jen roční kupón v ceně deset korun.

I FOTOGRAFIE
„Domluvili jsme se s ředitelem dopravního podniku, že je na předprodejních místech i vyfotí,“ zmínil další vstřícný krok František Konečný.

V praxi to ovšem občas vyvolalo kuriózní situace, protože někteří senioři chtěli vrátit peníze za dříve vydané průkazky. Podle informací Deníku se pak starší doklady skartovaly a vydávaly se nové. Nepříjemné pro řadu seniorů bylo i to, že stáli i relativně dlouho ve frontách. Podle Viktora Lavičky ale dopravní podnik nápor zájemců očekával, a proto otevřel všechna obchodní místa s dostatečným počtem personálu. Nutná administrativa však u jednotlivé průkazky trvá několik minut.

Průkazku ale mohou seniorům vyřídit na předprodejních místech nově i rodinní příslušníci.

Ilustrační foto
Studenti a senioři se svezou za čtvrtinu