Novoroční přípitky jsou neodmyslitelnou součástí v mnoha domácnostech po celém světě.

Podle čeho vybírat sekt? Jaký je v tomto ohledu nejlepší poměr cena/výkon?
Za prvé je třeba rozlišit, co vlastně pijeme, protože šumivých vín je několik typů. Ty se liší způsobem výroby, místem produkce atd. Bavíme-li se o sektu, jedná se o tiché víno, které je následně uměle naperleno. Já osobně bych nejlepší poměr cena/výkon hledal u italského vína prosecco či u francouzského druhu cremant, kde je oxid uhličitý tvořen přirozenou cestou.

Jaké chutě se nejlépe snoubí s popíjením sektu?
Určitě každý má spojené perlivé víno s jahodami, ale skvěle funguje se sýrem či pro fajnšmekry je vyhlášenou gurmánskou specialitou „champagne and oysters“ neboli šampaňské s ústřicemi.

Čím vy si v poslední den roku připijete a na čem si pochutnáte?
Já na Nový rok volím francouzské champagne. Kdy jindy si dopřát skvělé víno než na poslední den v roce.