„S každou dostanou možnost mít vlastní příjem, hnojit svá políčka a tím přispívat k rozkvětu celé vesnice,“ vysvětluje list.

Jen třetina obyvatelstva této země má po celý rok dostatek jídla. Obzvlášť chudé rodiny dostávají od charity kozy a školení, jak je držet. Má to svá pravidla – první narozené kůzle musí rodina předat další rodině, a to z jiné etnické skupiny. Kozy jsou pořizovány z výnosu sbírek, kterou konkrétně na freistadtské škole vyhlásil učitel náboženství Wolfgang Preissl s heslem „jedno euro na žáka“ - jedna koza se dá pořídit za 30 eur. V roce 2016 děti „nastřádaly“ na jedenáct kusů, letos na dalších sedm.

„Zatočí“ sousedé s hráči?

Od příštího roku by mohla v Horních Rakousích začít platit novela zákona o výherních automatech, která podle zemského rady Elmara Podgorschka už prochází schvalovacím řízením. Předpokládá, že kdo v této zemi bude chtít hrát, bude se muset nechat registrovat u provozovatele a bude moci hrát nejvýš tři hodiny denně, napsaly OÖN.

Změnu vítá i Monika Racková, členka představenstva společnosti Admiral, která vedle dalších dvou firem drží v Horních Rakousích licenci k provozu automatů až do roku 2023 a provozuje 363 přístrojů. Připomíná ale praxi, kdy hráči, které společnost omezí, přecházejí k ilegálním poskytovatelům.

Na ty je zatím exekutiva krátká, poznamenává linecký list. Experti odhadují, že v zemi je nyní v provozu 355 ilegálních automatů na 63 místech. Jeden vynáší měsíčně kolem 10 000 eur, samozřejmě nedaněných. Admiral už podal 380 žalob na jejich provozovatele, procesy vyhrává, ale jak říká Podgorschek, druhý den po zavření provozovna otevře znovu pod jiným jménem, s jiným vedením a s novými přístroji. Je tedy podle něho na čase přitvrdit…

Admiral, který automaty provozuje od roku 1991, se snaží vylepšit své jméno, pošramocené žalobami bývalých klientů, kteří se „u nich“ stali závislými. „Přezkoumáváme bonitu každého našeho klienta a pracujeme na tom, aby vstupující do heren byli biometricky vyhodnocováni. U nás nemá hrát nikdo, kdo si to nemůže dovolit, nebo kdo už s hazardním hraním měl problémy,“ říká Racková.

Otcovrah?

U Okresního soudu v Norimberku-Fürthu má 19. února začít proces se 26letým mužem a jeho 22letou manželkou, obžalovanými z vraždy. Podle státního zástupce se ve Schnaittachu u Norimberka nejprve snažili otrávit 66letou matku muže. Když se to nepovedlo, v polovině prosince 2017 ji syn zabil kladivem, když ležela v posteli. Poté usmrtil i 70letého otce.

V následujících dnech oba obvinění měli zazdit mrtvoly ve vedlejším prostoru garáže a místo činu renovovat, aby odstranili stopy. Koncem prosince ohlásili policii nezvěstnost rodičů. Druhý den uzavřeli sňatek. Syn policii nejprve vyprávěl, že rodiče chtěli navštívit příbuzné. Vzali s sebou hodně zavazadel a peníze, z čehož prý usuzoval na jejich delší nepřítomnost. Když se nevraceli a nebyli k dosažení ani přes Vánoce mobilem, myslel, že měli nehodu.

Při vyšetřování zmizení seniorů našli policisté v jejich nemovitosti v jámě v podlaze garáže údajná cestovní zavazadla dvojice a v přilehlé budově zabetonovaná těla. „Muž obvinění odmítá, žena jen řekla, že se zabíjení neúčastnila. Podle agenturních informací udala, že manželovi pomáhala při zahlazování stop,“ píše PNP.

Státní zastupitelství je přesvědčeno, že čin chtěli a společně plánovali oba obvinění. Motivem měla být touha po majetku, záludnost a záměr zakrýt jiný trestný čin. Obžaloba navrhuje vyslechnout na 60 svědků a jedenáct soudních znalců.

Vysílal vraždění skypem

Státní zastupitelství v Landshutu obžalovalo 29letého muže z Altdorfu z pokusu vraždy, píše PNP. „Měl se snažit usmrtit svou životní partnerku, 50letou Filipínku, a čin přenášel naživo přes skype známému v Bavorsku,“ popsala PNP.

Podle žalobců k události došlo v říjnu 2014 ve společném bytě dvojice v Angeles City na Filipínách. Obžalovaný po hádce ženu svázal, škrtil ji, opakovaně ji bil do obličeje a tloukl její hlavou cíleně do zdi. Když bezvládně ležela na podlaze, kontaktoval přes skype známého v Německu. „Ten musel podle žalobců sledovat, jak obviněný do ženy v bezvědomí kopal a šlapal jí na krk. Několikrát svému známému během čtrnáctiminutového martyria říkal, že teď musí svou partnerku zabít. Teprve když ji měl za mrtvou, počínání zanechal,“ popisuje pasovský list.

Jeho známý se ještě ten večer obrátil na policii v Mnichově. Ta po návratu muže do Německa vyslechla, ale k věci nic neuvedl. Pouhá výpověď známého k jeho zatčení nestačila, také mohla být vymyšlená, řekl tehdy pro PNP vrchní státní zástupce Thomas Steinkraus-Koch. Ze zmiňovaného videa neexistuje záznam. „Zastupitelství se proto obrátilo na filipínské úřady, které poškozenou našly a vyslechly. Trvalo to však čtyři roky, než byly podklady poskytnuty k dispozici německým vyšetřovatelům. Podezřelý zůstával na svobodě. Až když poškozená útoky potvrdila a byly doloženy i lékařskými zprávami, měli žalobci dostatečné důkazy pro zatykač. „Jsou země, kde to trvá extrémně dlouho, na to nemáme žádný vliv,“ říká Steinkraus-Koch. Od 17. května je obviněný ve vazbě, uzavírá PNP.

Kontroly přesnosti GPS

Jak přesný je váš mobil?Zdroj: Deník/repro

Přístroj GPS k označení pozice má dnes skoro každý – v mobilu, píší OÖN. Jak přesně měří, si nyní může vlastník přezkoušet v kontrolním bodě před zeměměřičským úřadem v Haslachské ulici v Rohrbachu, teprve čtvrtém v celém Rakousku. Spuštěn byl v pátek. „Spojuje moderní s historickým,“ poprisuje list. „Na starý hraniční kámen byla připevněna kovová deska s kódem QR. Jakmile se naskenuje smartphonem, otevře se v browseru mapa, na které bude patrný rozdíl mezi skutečnou a naznačovanou pozicí mobilu.“ Rozdíl může být ani ne jeden metr, ale také 200 metrů, říká prezident úřadu Wernher Hoffmann v listě.

Muzeum v nesolvenci

Muzeum Přírodní prostor Zelený pás (Evropy) ve Windhaagu je insolventní, jeho provoz má ale pokračovat, píší OÖN. Pasíva zařízení, o němž náš list opakovaně psal, jsou vyčíslována na půl milionu eur, aktiva na 270 000. Při prohlášení úpadku by dluhy stouply nejspíš na 1,35 milionu, uvedl list. Zaměstnance nemá muzeum žádné, patnácti věřitelům bylo v sanačním plánu nabídnuto uspokojení 30 procent. „Jako Zelený pás je označován pruh podél někdejší železné opony, ve kterém se příroda mohla po desetiletí volně vyvíjet. Obec Windhaag u Freistadtu v této oblasti zřídila na vlastním pozemku muzeum s obchodem. Podle svazu ochrany věřitelů se ale nepodařilo provoz muzea uspořádat ekonomicky úspěšně. Otevřené kredity tedy nemohly být vyrovnány a k tomu byly pokráceny podpory,“ uvedl list.